Suomalaiselle ruualle olisi Saksassa hyvät markkinat

Kuvituskuva.

Saksalaiset tuntuvat suorastaan huutavan hyvinvoinnin ja terveyden perään. Television mainokset ovat, niillä kanavilla, joita katsomme (ZDF ja ARD) ja jotka eivät ole niitä perinteisiä mainoskanavia, pääosin hyvinvointia ja terveellisiä elämäntapoja korostavia.

Suositaan liikuntaa, lepoa ja vitamiineja. Tarjontaa on, mutta, mutta! Käytännössä tilanne on aivan toista luokkaa. On stressiä, suorittamista, unettomuutta, aikaisia heräämisiä ja kehnoa ruokaa, ylipainoa. Terveyttäkin suoritetaan.

Tulee pakostakin vertailtua kotimaata, Suomea ja maata, joka on se toinen kotimaa, asuinmaa. Suomi vetää monessa suhteessa vertoja Saksalle. Otetaan nyt esimerkiksi ruoka. Ja nyt tulee varoitus, sillä tämä juttu saattaa sisältää puolueellisuutta!

Siis anteeksi saksalaiset, mutta suomalainen ruoka on paljon parempaa kuin saksalainen. Suomalainen ruoka maistuu paremmalle, tuntuu paremmalle ja on todennäköisesti terveellisempää ja turvallisempaa. Ainakin se ruoka, mitä meidän perheessämme syödään. Varsinkaan suomalaisia raikkaita maitotaloustuotteita ei voi verratakaan täkäläisiin, eikä paahtoleipää, ruisleipää eikä monipuolisia kasvisruokia.

Saksasta ei  muun muassa ole maistuvaa ja koostumukseltaan hyvää vähärasvaista juustoa. Sitä paitsi juustot ja voitkin pakataan valmiiksi viipaloituina liian pieniin rasioihin. Onneksi muovikääröt voi sentään viedä keräyspisteeseen.

Elintarvikkeet ovat kyllä edullisempia kuin Suomessa, ja parin euron viinipullonkin ja vaikka vodkaa, jos haluaa, voi ostaa samalla kuin muutkin tuotteet. Saksassa elintarvikkeiden arvonlisävero on 7 %, kun se Suomessa on 14. Tämä osaltaan selittää hintaeroja.

Saksalaiset ovat itsekin huolissaan siitä mitä suuhun laitetaan. Syksyn aikana on vedetty marketeista jopa kuolemaan johtaneita listeria- ja salmonellabakteereita sisältäviä makkaroita. Makkara on saksalaisten herkkua. Meidän perheessä sitä ei (onneksi) syödä.

Siinä missä Suomessa joskus tuskaillaan elintarvikevalvonnan tiukkuudesta, peräänkuulutetaan Saksassa sitä, ja kun lukee edellisen kappaleen, täytyy todeta, että syystäkin.

Eilisessä lehdessä tuotiin esille elintarviketarkastusten puutteellisuus. Otsikko Mangelhaft! Puutteellista! Massiivinen epäonnistuminen elintarvikekontrollissa (Nordkurier 12.11.2019), jo kertoo artikkelin sisällöstä. Siinä kerrotaan kuluttajaorganisaatio Foodwatchin tekemän kyselyn tuloksesta, jonka mukaan vain 10 prosenttia yrityksiin tehtävistä tarkastuksista on toteutunut. Tämä tarkoittaa lehden mukaan sitä, että yli 250000 tarkastuskäyntiä jäi tekemättä johtuen räikeästä henkilökunnan vähyydestä.

Suomalaisille elintarviketuotteille olisi kyllä Saksassa isot ja hyvät markkinat!