Synkät tilastot Saksan maanteillä

Tällä tiellä on huomioitava ohittellua rakastavien autoilijoiden lisäksi myös tietä ylittävät villisiat, peurat ja kauriit. Numeroitu puu näkyy edessä oikealla.

Saksalaiset maantiet, kylästä kylään, kaupungista kaupunkiin johtavat, vievät kulkijan monta eri reittiä määränpäähän. Teitä on paljon, ne ovat kapeita ja idyllisiä, paitsi tietysti moottoritiet. Nekin ovat osaltaan idyllisiä, mutta kovassa vauhdissa ei paljon ehdi maisemia ihailla.

Maanteitä reunustavat ikivanhat kastanjapuut, akaasiat, pyökit, tammet ja lehmukset, poppelit. Monet näistä veteraanipuista on numeroitu. Se tarkoittaa sitä, että ne ovat vanhojen puiden, luonnonsuojelukohteiden ja merkittävien puiden rekisterissä (Datenbank für alte Bäume (Baumveteranen), Naturdenkmäler und bemerkenswerte Bäume).

Niitä on paljon. Saksalaiset, jos en nyt ihan liikaa yleistä, mutta joka näkyy puiden arvostamisena muun muassa rekisterin ylläpitämisenä, rakastavat vanhoja puitaan.

Yhtä paljon saksalaiset rakastavat ohittamista ja kovaa vauhtia. Yhtälö, jonka toisella puolella on aggressiivinen ohittaminen kapeilla ja mutkaisilla teillä ja toisella puolella kivikovat muutaman metrin päässä toisistaan lähellä tien reunaa kasvavat metrien paksuiset puut, tuottaa valitettavasti tuloksena vakavia onnettomuuksia.

Synkkää tarinaa kertovat kynttilöin ja kukin muistetut, teiden varsille pystytetyt rakkaille: pojille, tyttärille, äideille, isille, aviopuolisoille ja ystäville nimetyt ristit. Valokuva, pehmoleluja, sydämiä.  Viime kuussa menehtyi muutaman kilometrin päässä asunnostamme nuori kahden lapsen yksinhuoltajaäiti liian kovan vauhdin takia keskellä kirkasta päivää. Hänen ristinsä ei ole ainoa sillä tieosuudella.

Luvut ovat todella hälyttäviä. Esimerkiksi tämän vuoden kesäkuussa Saksan maantieonnettomuuksissa kuoli peräti 332 ihmistä! Ja jokaista miljoonaa asukasta kuoli vuoden 2018 tieliikenneonnettomuuksissa 40 henkilöä, kaikkiaan 3.275.

Välimatkat kaupungeista kaupunkeihin ovat lyhyitä, mutta matka kestää Suomen maanteillä ajeluun kauemmin. Esimerkiksi Ueckermündistä, jossa asumme, kestää 72 kilometrin matka Greifswaldin kaupunkiin hieman yli tunti. Väliin mahtuu kyliä ja toisia kaupunkeja, ja teitä ylittävät eläimetkin täytyy ottaa huomioon, sillä villisikaperheet, peurat ja kauriit ovat myös usein matkalla.

Lähteitä:

https://www.baumkunde.de/

https://www.dvr.de/unfallstatistik/de/