Tervetuloa uusi vuosikymmen 2020 – pyydän: ei niin tolkuttomasti!

Uuden vuoden juhlien jälkeinen siivous aloitettiin Berliinin kaduilla jo 1.1.2020 mutta vielä riitti roskia 2. tammikuuta. Kuva Noora Oertel

Berliinissä syttyi uuden vuoden juhlinnan seurauksena 600 tulipaloa. Muuallakin Saksassa tapahtui traagisia onnettomuuksia: muiden muassa kolmekymmentä apinaa kuoli tulipalossa, joka aiheutui vahingossa, kun kolme naista lennätti ilmaan taivaslyhtyjä. Heidän tarkoituksenaan oli ilmeisesti ottaa uusi vuosi vastaan kauniimmin kuin raketteja ampumalla. Hyvä tarkoitus kääntyi järkytyttäväksi kohtaloksi.

Berliinissä tarvittiin 550 työntekijää siivoamaan juhlinnan sotkut. Hampurin kaupungin siivousyksikkö puolestaan rekisteröi uutiskanava NDR:n mukaan uudenvuoden päivän aamuna kolmanneksen vähemmän uudenvuoden aaton roskia, eli niitä oli yön aikana kertynyt noin 10 tonnia, kun määrä edellisenä vuonna oli 15 tonnia. Aika moinen määrä kuitenkin. Mutta hyvä, että on ainakin siellä laskussa.

Meidän pikkukaupungissamme uuden vuoden paukuttelu alkoi jo iltapäivällä. Raketteja lenteli sinne tänne, parvekkeiltakin. Saksalaisilla on tapana, sen muistan jo parinkymmenen vuoden takaa, lennättää raketteja sikin sokin. Erityisesti uusi vuosi 1994 Lyypekissä on jäänyt erityisesti mieleeni, kun lapsemme olivat pieniä ja pelkäsin, että raketit vahingoittavat heitä. Ihmiset kun päästivät raketit lentämään senttimetrin päässä toisista, meistäkin. Ihme ettei mitään silloin sattunut. Meno oli kuin kontrolloimattomassa sodassa.

Uuden vuosikymmen kynnyksellä, hieman ennen puolta yötä kävelimme merenrantajuhliin. Ihmisiä oli kerääntyneinä nuotion äärelle. Kuohuviinipullot poksahtelivat auki, mutta juopuneita ei näkynyt. Toiset tanssivat isossa huviteltassa, toiset aloittivat rakettien lennättämisen, ja taas sikin sokin, vaikka niitä oli tarkoitus lennättää meren suuntaan. Yhtä paha sekin. Kaunis haffi. Toisella rannalla siinsi Usedomin saari.

Tulisateen kauneutta ei ehtinyt eikä pystynyt näkemään, sillä mikään ei ollut kontrollissa. Selkä kumarassa piti varoa. Puoli yhden maissa paikallinen palokunta pelasti siltä osin tilanteen ja hoiti ilotulituksen todella tyylikkäästi.

Tervetuloa uusi vuosikymmen, toivottavasti vähemmän roskaisena, vähemmän saastuttavana, vähemmän ihmisten tolkuttoman käytöksen seurauksista kärsien.

Heräsi kuitenkin tämänkin kokemuksen kautta väistämättä kysymys, miksi kaikkien annetaan ilotulittaa, kun ei malteta tehdä sitä kunnolla ja kauniisti. Liiallinen vapaus ei ole vapautta, vaan loukkaus. Miten lienee uutta vuotta juhlittu mökkipaikkakunnalla Ylä-Savossa tai Suomessa ylipäätään? Ei varmaan niin tolkuttomasti kuin täällä Saksassa.