Unihiekat silmissä ja vatsa kurnivana koulussa

Koulut ovat Saksassa usein komeita ja vanhat rakennukset ovat säilyneet hyvin arvovaltaisen näköisinä.

Facebookissa tupsahti silmieni eteen esite: Suomen paras koulukaupunki Iisalmi. Vähän haikeana, mutta samalla kotimaasta ylpeänä täytyy tunnustaa, että Suomessa on Saksaan verrattuna erinomaiset oppimismahdollisuudet ja eväät siihen! Esitteen mukaan koulutus on Iisalmessa arvovalinta ja sen eteen tehdään töitä monella eri tasolla. Lähtökohta hyvään oppimisympäristöön on jo korkealla ja Maslowin tarvehierarkiankin mukaisesti voidaan odottaa hyviä tuloksia.

Saksassa ei ole edes ruokailumahdollisuutta, hyvä, jos opettajat ja oppilaat ehtivät omat eväänsä koulupäivän aikana syödä. Eräs suomalainen  valitteli koulun puuropäivästä, mutta lämmin puurokin monelle saksalaislapselle ja opettajalle kelpaisi, varsinkin kun on voinut lähteä aamusta jo kuudelta koulumatkalle.

Kun meidän lapsemme kävivät alakoulua (Grundschule) Saksassa, heille pakattiin kotoa mukaan eväskotelot. Nuorempi tyttäremme lämmitteli juustovoileipäänsä lämpöpatterin päällä ja oli kuulemma niin herkullista, että opettajakin halusi sitä maistaa. Silloin sai yhdestä kaupasta suomalaista ruisleipää. Saa sitä nytkin, mutta ei ole ihan samaa luokkaa kuin Suomesta ostettuna.

Berliinissä aloitettiin ensimmäistä kertaa viime vuoden elokuussa tarjota ilmainen kouluruokailu. Puna-puna-vihreä hallitus on asian takana tarkoituksena taata myös köyhien perheiden lapsille edes yksi lämmin ateria päivässä. Aikaisemmin vanhempien piti tilata ja maksaa ruoka itse. Monelta jäi tilaamatta. Berliinissä sentään kuitenkin oli ruokailuun mahdollisuus. Suomessa ilmainen kouluateria on ollut jo yli 70 vuotta, vuodesta 1948.

Saksassa koulut ja niiden opetussuunnitelmat ovat ihan erilaisia kuin Suomessa. Saksassa on kylläkin yhtenäinen koulujärjestelmä, mutta jokainen osavaltio (16) vastaa itse lainsäädännöstä ja niillä on oma päätösvaltansa. Saksassa ei näin ollen ole mikään niin yksiselitteistä, ei ruoka, eikä paljon puhuttu digitalisoiminen. Sekin laahaa jäljessä, sillä koulutukseen satsaamisessa on ollut iso aukko. Nyt sitä tosin yritetään kuroa kiinni rahoitusta lisäämällä.

Ainakin kaksi asiaa muuttaisin Saksassa heti: kouluruokailu ilmaiseksi ja siihen myös aikaa, ja alkamisajankohta tuntia myöhemmäksi. Nyt koulu alkaa jo 7.30. Unihiekkaa silmissä ja vatsa kurnivana ei pitäisi kenenkään yrittää oppia tai opettaa. Käytöshäiriötkin varmasti pienenisivät!

Linkki Iisalmen kaupungin julkaisemaan esitteeseen:

https://issuu.com/iisalmenkaupunki/docs/koulukaupunki_2020___issuu