Väri- ja aromaterapiaa luonnosta – Kiitos maatalouden!

Rapsi- tai rypsipeltonäkymä Mecklenburg-Etu-Pommerissa 2.5.2020

Tien molemmin puoli avautuu huikaiseva näky. Aaltoileva keltainen rypsimeri hivelee silmiä ja kirkastaa mieltä. Vielä kun malttaa jättää kiireet sikseen ja pysähtyy hengittämään syvään hajuaistia hurmaavaa tuoksua, saa tuhdin ilmaisannoksen luonnon tarjoamaa väri- ja aromaterapiaa.

Kullankeltainen rypsi tarjoaa muinakin vuodenaikoina terveyttä edistävät vaikutuksensa ruokaöljyn muodossa jokaisen ulottuville.

Euroopasta ensimmäiset tiedot rypsiöljystä ovat 1200-luvulta. Silloin ja aina 1800-luvulle saakka rypsi- ja rapsiöljyä tuotettiin lähinnä lamppuöljyiksi. Jos nälkä yllätti ja rasvasta oli puutetta, pistettiin rypsiöljyä pöytään. Kovin halukkaasti sitä ei kuitenkaan ruokaöljynä käytetty. Sitä karvastettiin sen kitkerän maun takia, joka tämän päivän tutkijoiden mukaan johtui rypsin sisältämästä erukahaposta.

Näin kirjoittelin 16 vuotta sitten Sanomalehti Kalevaan (Rypsi – lamppuöljystä terveyden vaalijaksi). Juttu jatkuu, mutta en sitä tähän kokonaan kopioi, sillä tarkoitukseni on vain hehkuttaa kaunista luontoa, joka aukeaa myös tänä päivänä katsojalle. Tästä kaikesta kauneudesta ja siitä, että ruokaa riittää pöytään, on tietenkin kiittäminen maataloutta ja sen parissa työskenteleviä. Ilman heitä ei yhteiskunta toimi.

Tuolloin vuonna 2004 muutimme Saksan Mecklenburgista Suomen Pyhäjärvelle. Ja nyt jälleen asumme lähes samanlaisissa maisemissa, vain hieman lähempänä itärajaa. Ja rypsi- ja rapsipeltonäkymiä riittää silmän kantamattomiin näin toukokuun alussa.

Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltiossa on maatalousmaata noin 1,34 miljoonaa hehtaaria, 4.700 maatalousyritystä ja 25.000 maatalouden parissa työskentelevää. Eniten siellä tuotetaan viljaa ja öljykasveja (75 %). Tämän lisäksi viljellään maissia, perunaa, sokerijuurikasta ja rehukasveja.

Mecklenburg-Etu-Pommerin pinta-ala on 23.200 km2, kun se Pohjois-Savon maakunnassa on 20.366 km2.