Aaltojen viemänä

Vesiliikenne kuuluu Suomen kesään tiukasti kuin nenä naamaan. Moottoriveneitten kaiku kiirii kesäillassa veden pintaa pitkin, ja suuremman aallot keinuttavat pienempiä, aivan kuin politiikassa. Mökkirannan katiskankokija jää ihmetellen ällistelemään muskeliveneen uljasta kiitoa.

Jotkut valitsevat kesätyösiirtoloiden tilalle uivia kesäkoteja, joilla purjehtivat vaihtaen paikkaa ilman puutarhahuolia ja hyttyspilviä. On vapautta parhaimmillaan seilata järvireittejämme pitkin valiten väylänsä minne päin Suomea tahansa. Ankkuroida aluksensa sinne, missä maisema hellimmin hivelee silmää, missä tuulet tuoksuvat leppeimmin ja vesi kimaltelee kirkkaimpana.

Jos sinulla ei ole venettä tai muutakaan alusta, voit lähteä risteilylle. Kallaveellä laevat huuteloo kuhtuen kahtelemmaan kaapunkia toesesta näkökulumasta. Lokit kirkuvat, saaret lipuvat ohi, ja taustalla Puijon uljas torni osoittaa kuin kohtalon sormi taivasta kohti. Yksinäinen – laivalla voit kohdata elämäsi henkilön ja seuraavana kesänä viettää kesähäitä saman paatin kannella.
Finnpulp – kuka muistaa?

Jos et tyydy ahtaisiin järvimaisemiin vaan haluat nähdä merimaailmaa, astu uivaan kerrostaloon ja seilaa Suomenlahtea kehon kulttuurimatkalle naapurivaltioon. Osa matkustajista tankkaa noutopöydässä periaatteella ”kaikkea täytyy maistaa” kuin päiväkodissa ennen. Toiset noudattavat periaatetta: hyvä vasikka elää juomallakin. Vasemman jalan kenkä saattaa unohtua outoon hyttiin. Sama se, onko syövyksissä vai juovuksissa, krapula tulee molemmista. Paluumatkalla on tavaraa ainakin 80% enemmän kuin tullessa.

Kaikkien aikojen mielenkiintoisin purjehdus oli Nooan arkilla. Olen matkustanut kaksi kertaa myöhäisemmällä versiolla. Joskus kauan sitten tulimme Itä-Euroopasta Georg Ots-laivalla. Tallinnassa oli ollut suuri kansainvälinen koiranäyttely, ja laiva oli tikaten täynnä kaikenkarvaisia koiria. Muistan aina tämän iloisenihanan matkaseuran.
Toinen samantyyppinen Nooan arkki oli rahtilaivalla, jonne olimme menneet keskiyön jälkeen Travemundessa. Aamulla tullessamme myöhäiselle aamupalalle koko ravintolakansi oli täynnä ympäripäissään olevia rahtareita, jotka remusivat, rellestivät, melskasivat ja tappelivat. Kuin olisimme tulleet apinatarhaan! Kahden maissa kaikki hävisivät saunaan, kuuden aikoihin tulivat puhtaina poikina syömään ja aamulla lähtivät reippaina kuljettamaan rekoillaan tavaraa ympäri Suomea. Aika velikultia!
*
Hienot vesistömme saastuvat ja pilaantuvat. Mökkijärvemme on uimakelvoton kolmatta kesää. Pelastustoimet ovat kuin hyttysen paska Itämeressä, etenevät samaan tahtiin kuin jäitä polttelisi. Jonain päivänä seilaamme sielläkin hernekeitossa, niinkuin olen nähnyt Suomenlahdella.
Puhtaat vedet eivät todellakaan ole itsestäänselvyys.

Kommentit

 • vertti

  Kesytyöntä kesää.

 • seija sanaleikkimökistään

  Samoin sinulle Vertti. On myös olemassa Vertti – veneilijän opas. Onko teillä kahdella samannimisellä jotain yhteistä?

 • Leena Raveikko

  Juhannuksen vesiliikenteeseen pääsee tänään juhlapäivän aattona hyppäämällä neli- tai kaksipyöräisen selkään ja lähtemällä sotkemaan kohti kalahallia toiveena, että se on auki ja sisällä muikkuja. NYt kun metsäpalovaroitus on loppunut, voi niitä vihdoin savustaa. Hyvää kosteaa juhannusta!

 • seija sanaleikkimökistään

  Varoituksista huolimatta tästä juhannuksesta tuli kosteampi kuin aikoihin – selväpäisillekin.
  Jokohan lienee löydetty ensimmäinen vesilätäkköön hukkunut?
  Hyvää Juhannusta kaikille, aattohan oli vasta harjoittelua. Varsinaiset Jussit vedetään sunnuntaina.

Kommentointi on suljettu.