Elä lannistu

Joskus elämä ahdistaa, avuttomuus iskee päälle ja kaikki reitit ovat tukossa. Maailman peräseinä on vastassa ja päälaki hankaa ilkeästi laipioon. Ihmiset pettävät eikä omaan varjoonsakaan voi luottaa. Vaikuttaa siltä, että kaikilla muilla elämä soljuu kuin räppilaulun sanat.

Elä veikkosella lannistu. Peli ei ole menetetty, se on vasta alkamassa. Sinun on vain löydettävä paremmat menetelmät ja uudet opit käyttöösi. Ei tarvitse kiikuttaa rahojaan millekään guruille tai messiaksille. Ilmaista neuvoa saa ottamalla mallia heistä, jotka selviävät kaikenlaisissa olosuhteissa.

Vinkkaan tässä Kolme Kovaa Kurua, joiden oppeja olen soveltanut omaan pikku elämääni. He ovat Juolavehnä, Paavo Väyrynen ja Rastas. Käytän ”hän” ja ”he” sanoja kunnioittaakseni jokaista tasapuolisesti.

Mitä yhteistä jaettavaa heillä muka on? Vilkaisepa tästä alkua:
Armoton ahkeruus ja aikaansaavuus, sitkeä sisu, pitelemätön peräänantamattomuus ja pistämätön päämäärätietoisuus. Heistä jokainen on jatkuvassa liikkeessä ja toiminnassa, itseään säästämättä, päämäärä kirkkaasti sisälle asennettuna.

Katsopa, kuuntelepa rastasta. Nuo uljasryhtiset linnut ovat liikkeellä aamunhyssystä illankähmään. Vain pieni suunnittelutauko välillä. Pyrstö heilahtaa kuin kellohame, ja mato venyy ja paukkuu kuin suomalaisen työihmisen selkäranka.
Ei mene kauan kun SSS-hallitus keksii siirtää rastaan opit käyttöön. Ei turhaa unen kanssa vatkaamista, varsinkin kun osa kansasta osaa jo valvomisen taidon. Ei tarvitse kuin opetella tekemään jotain hyödyllistä sinä aikana. Torpparin aurinko uuteen loistoon!

Jos olet puutarhanhoidon harrastaja, olet varmasti seuraillut juolavehnän valkoisten juurien verkostoja kerros kerrokselta Kiinaa kohti. Olet oppinut, että jokaisesta murusesta kasvaa uusi syvänvihreä, äsäkkä yksilö täynnä kiihkeää elämää. Ehkä olet saanut selville senkin, että hän erittää juuristostaan aineita, jotka estävät toisten kasvien kasvun.
Ota opiksesi, kilpailijat on raivattava tieltä. Usein se onnistuu päästämällä pieniä annoksia myrkkyä kieleltään. Kauniisti, hymyn kera. Kun sen tekee tarpeeksi usein, kyllä se Roundupista käy.

Paavo Väyrynen kuuluu jokaisen suomalaisen tietoisuusmaailmaan kuin joulupukki. Hän tulee niin kuin joulu tulee, niin kuin surun jälkeen ilo. Lukemattomien liike- ja poliittisten toimiensa ohessa hän vain pompsahtaa esiin kaikissa vaaleissa maailman loppuun asti, ehkä sen jälkeenkin. Monet piispanvaalit ovat vielä tulossa.

Jos etsitään ulkonäöllisiä yhteneväisyyksiä, ehkä Rastas ja Paavo muistuttavat toisiaan. Voimakasrakenteinen, pitkäpyrstöinen, kirjava. Takaselkä, yläperä ja niska harmaat. Siivenalukset, kainalot ja vatsa valkeat. Rinnassa okranvärinen vyö. Kurkku, rinta ja vatsansivut juovikkaita.

Juolavehnä edustaa henkisempää aluetta, hän kirjoittaa multaan tarinoita, joita kitkijä voi lukea juuri juurelta. Kertomusta, joka ei koskaan lopu.
Paavolta on valmistanut ainakin 18 kirjaa ynnä muuta tekstiä sen verran, että ne ylittävät kepeästi Dostojevskin tuotannon kaikkine takkaan heitettyine paperitolloineen. Oman elämänsä haltuun ottajalle näiden kaikkien lukeminen yhden viikonlopun aikana on oivallinen keino aloittaa.

Ikä on kilpi, jonka taakse ja alle yritetään heittäytyä silloin, kun juuri olisi alkamassa paras aika toimia ja saada jotain aikaan. Oletko nähnyt vanhuuseläkkeellä olevaa rastasta? Montako juolavehnää kolkuttelee Kelan luukulla? Tiedätkö, että Paavo (69 v) on ostanut Virosta hotellin.
Juolavehnä kasvattaa itseään eri suuntiin ensipälvistä pysyviin lumiin asti ja pysyy ikivihreänä ja ikivireänä. Rastas vie ahkerasti marjasi ja yöunesi, ja Paavon hymy levenee jokaisen vaalitaistelun myötä, kunnes suupielet ohittavat toisensa täydellä kierroksella.
Tuo kaikki on myös sinun ulottuvillasi. Vaihdat vain aikaa, paikkaa, tapaa, syytä tai keinoa. Jos ei länsiväylä vedä, kokeile itää. Jos ei tumma ymmärrä sinua, kokeile vaaleaa. Jos putoat polvillesi, konttaa niin kauan kuin taas pääset tolpillesi.
Sen kun vuan muistat, että elä ikinä lannistu! [

Kommentit

  • Jari Holopainen

    Ja voihan aina ryömiä eteen päin tai päästä jopa aidan ali. Minun on pitänyt miettiä viime viikkoina sitä, mihin sitä enää kykenee? Paavo on osoittanut ylivoimaisuutensa, samoin juolavehnä ja rastaat. Hoksasin lopulta että kaikki kurut perustuvat toistoon. Sekö onkin menestyksen salaisuus?

Kommentointi on suljettu.