Häverikkiä hävikistä

Herkkukuva kompostin ihmemaailmasta.

Häverikkiä hävikistä

Ennen wanhaan ei tunnettu sanaa ruokahävikki. Ruokaa ei kasvatettu eikä valmistettu hukattavaksi asti. Ostoruokaa hankittiin sen verran kuin ravitsemiseen tarvittiin. Hullun leiman olisi otsaansa saanut hän, joka olisi rahojaan hotvannut ostamalla ruokaa roskiin heitettäväksi.
Syksyn seutu oli sadonkorjuun ja varastoinnin aikaa niin puutarhoissa kuin metsissäkin. Mitä enemmän sai hamstrattua talven varalle, sitä parempi. Täydennysmahdollisuutta ei ollut.
Nykyään voi varastoja täydentää 24/7/365. Wanhan ajan hamstrausgeenit yhdistettynä nykyajan valtavaan suuhunpantavan tarjonta- ja mainosvyöryyn sekoittaa päät ja mahat.
”Älä mene nälkäisenä kauppaan” varoittavat Martat kuin muutkin järki-ihmiset. Nälkää ei liene monikaan päässyt tai joutunut maistamaan. Nimikkeen alle sotketaan mielitekoja, haluja, himoja, laiskuutta ja ties mitä. Oikeaan nälkään ei kukaan ostaisi kilon karkkirasiaa, muovikassin kokoista sipsipussia tai puolentoista litran limupulloa.
”Osta kolme, maksa kaksi”! Tartutko tähän syöttiin, jolla myydään sössöjä, joita kukaan ei muuten ostaisi. Esimerkiksi hienon nimisiä, kamalan makuisia vihannessotkuja lasipurkeissa. Miksi kukaan ostaisi kolme jos tarvitsee vajaan yhden? Jättipakkauksien kilohinta saattaa olla korkeampi kuin sopivan kokoisten.
Yksinkertainen ruoka on kaikkein parasta. Ei tarvitse sotkea lukemattomia eri lajeja saadakseen hyvän makuista, ravitsevaa ruokaa. Jääkaapin tyhjennyskeitto on poikkeus; resepti blogin lopussa.
Kauppojen ruokaresepteissä tarvitaan vähintään kymmentä lajia yhteen ruokaan. Pääsin kerran kurkistamaan niiden mukaan kokkailevan henkilön kaappiin. Siellä köllötti kaikkia mausteita, mitä kaupasta saa ja putilkaa ja purnukkaa joka lähtöön. Hän ei ollut keksinyt niille toista kertaa käyttöä.
Televisiossa haastateltiin noin 30-kymppistä pariskuntaa ruokahävikistä. Nainen selosti tärkeänä: ”Voisihan niitä ruokia käyttää ennen kuin vanhenevat, jos muistaisi, mitä jääkaapissa on.” Mies kertoi pakastavansa ruuan loppuja, mutta ei muista ottaa niitä pakastimesta. On se ylipääsemätön paikka, kun ei muista mitä omassa jääkaapissa tai pakasteessa on.
Juhlapyhät ovat ruokahävikin juhlaa. Vaikka tulisi ruokavieraita, eivät he syö 5 % enempää kuin arkenakaan. Jos arkena ostaa kymmentä lajia kilon jokaista, ja pyhinä tuplaa määrät, lapsikin osaa laskea että yli jää ja reilusti.
Voi ruuansulatusjärjestelmäparkaa! Pitäisi lainata lehmältä lisäosia kaiken erilaisen ruuan käsittelyyn. Tarvittaisiin ainakin pötsi eli rapamaha, verkkomaha, satakerta ja juoksutusmaha.

Koululaiset ylenkatsovat kouluruokaa. Pizzerioissa on yleinen käytäntö syödä vain täytteet ja mättää reunat roskiin. On ruokakulttuuri ja käytöstavat hallinnassa.
Olenko väärässä jos arvelen kesäaikana heitettävän paljon lihaa roskiin. Jokaisesta äijänköriläästä kuoriutuu viiden tähden grillimestari, ja karrelle palaneet sitkaat lihalätkät joutuvat purukumina toimittuaan patiota reunustaviin kukkapenkkeihin. Kompostikaan ei niitä purematta niele, eikä nykykoiria voi käyttää jätemyllynä. Onneksi mainosten alla olevaan resettiin voi upottaa myös grillituotteita.

Jääkaapin tyhjennyskeitto:
Kolme keitettyä perunaa, omenan puolikas, pari nahistunutta tomaattia, porkkana-kukkakaalimuhennoksen loppu, hiukan kaurapuuroa, ruskean kastikkeen jämät. Nämä keitetään vesitilkassa ja soseutetaan sauvasekoittimella, sekaan lisätään kuivahtaneen juuston pintasiivut ja kermapurkin huuhteluvesi. Tarvittaessa lisätään maitopurkin loput, piimä tai jogurttikin käy. Jos herkku on haljun väristä, punajuuren liemellä tai pannun pohjalle jääneellä kahvilla asia korjaantuu.
Grillimestarin pihvit ja nakit voidaan upottaa tunnistamattomiksi silputtuna tähän. Syödään kuivuneiden leivänkappaleiden kera.
A vot kun on hyvvää ja ruokahävikki on taas kerran selätetty.

Kommentit

 • Veikko Kastinen

  Meidän ihmisten pitäisi erottaa kaikessa, myos ruuassa halu ja tarve, ostaa ja syodä sen verran kuin keho tarvitsee..

  Yksinkertainen ruoka on parasta, kun syö ravintoaineita, eikä kaloreita tai mitä jouleja ne ovatkaan keho voi hyvin ja paino on normaali..

 • Veikko Kastinen

  Jäi vielä kirjoittamatta että kovasti stressaantuneena ei kannattasi syödä ollenkaan.

 • Veikko Kastinen

  Meidän ihmisten pitäisi erottaa kaikessa, myös ruuassa halu ja tarve. Ostaa ja syödä senverran kuin keho tarvitsee.

  Yksinkertainen ruoka on parasta, kun syödään ravintoaineita eikä kaloreita tai mitä jouleja ne ovatkaan, keho voi hyvin ja paino on normaali.

  Kovasti stressaantuneena ei kannattasi syödä ollenkaan, kovasti sanottu, mutta minun mielestäni tosasia.

 • seija sanaleikkimökistään

  Olet oikeassa, Veikko. Stressi ja muu alipaine saa ostamaan ja syömään lohdutukseksi. On huonosti suunniteltu se, että kalorit maistuvat mieluisammalta kuin vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet. Kumma juttu!

 • Leena Raveikko

  Puhut asiaa, Seija. Tuota reseptiä en ole kokeillut, mutta eiköhän jokaisella martalla ja maijalla ole omansa. Riittää kun kurkistaa kaappiin ja muistelee mitä pakastimessa on. Tuo oli keittoresepti, minä kaadan kaikki wokkipannulle ja siinä se on! Jos ei maistu, niin hieman soijakastiketta niskaan. Ja yrttejä.

 • seija sanaleikkimökistään

  Jämien taikominen ruuaksi on kuin runon kirjoittamista. Otetaan mitä on, pyöritellään ja kääännellään niitä aikansa, ja tuloksena on ihana ruoka tai häikäisevä runo.

 • Arja Hakala

  Kyllä ei kotikeittiössä tehystä ruuasta synny ruokahävikkiä. Elintarvikkeet ovat hinnoiltaan kohisseet ylöspäin. Harvoin on elintarvikkeiden alemyyntejä.

  Meillä tehtiin 1960-luvulla leipäressua kuivahtaneista ruisleipäpalasista, jotka leikattiin kuutioiksi. Paistettiin kattilassa kirnuvoissa ruskehtaviksi ja lisättiin lehmänmaito ja hieman suolaa. Oli hyvvee.

  Ruisleivät leivottiin kotona joka viikko 8 ruisleipää.

  Teimme leipäressua vielä 1980-1990-luvuillakin. Sillä erolla, että leipä oli kaupan leipää ja maitokin kauppamaitoa. Niissä on vissi ero.

  Äitini sanonta oli
  ”köyhtyy suapi, mutta laihtuu ei”

 • seija sanaleikkimökistään

  Arja Hakala: Perusruoka on halpaa ja kotimaisista aineksista saa terveellistä ja maukasta ruokaa. Kauppojen hyllyt notkuvat mitä eksoottisimmista, hintavista sötkötyksistä. Viime vuosien siemen-pähkinävillitys, joka jopa suositellaan, koostuu suurimmalta osalta muualta tuodusta. Nyt oli juuri selvitys, että ne sisältävät paljon haitallisia aineita. Leipäressun kanssa vielä puolukkaa.

Kommentointi on suljettu.