Ilmojen halki turistin tie…

Lentomatkailun hiilijalanjälki saa lainkuuliaisenkin ihmisen tuntemaan itsensä todelliseksi ryökäleeksi. Tuli pitkästä aikaa tehtyä tämän lajin rikos, mutta en ollut totisesti yksin. Siitä huolimatta tutkiessani erilaisia laskelmia, niistä yksikään ei tarjoa pienintäkään lieventävää asianhaaraa.

Töllöntyön tehtyäni istun nyt kotona uunin vieressä ja mietin, onko mahdollista mitenkään sovittaa tekostaan. Vuosi ilman lihaa nakertaisi syntikakkuani vain yhden annoksen verran. Vuosi ilman autoa jalkaisin juntaten paikasta toiseen korvaisi santsiannoksen. Talon jos pitäisi kylmillään ensi talven, voisi päästä puoleen väliin. Ei helpolta vaikuta. Ehkä pitäisi lahjoittaa kaikki nykyiset ja tulevat rahansa ilmastohyväntekeväisyyteen.
Näitä miettiessäni otan vähän uunista tuhkaa ja ripottelen päähäni, mutta kun tuhkan tuottaminen eli lämmittäminenkin on rikolliseksi katsottavaa eli kriminalisoitua toimintaa. Hiilijalanjälkeni ei peruunnu vaikka lämmittäisin uunin, keräisin hiilet astiaan ja kävelisin siinä jalkapohjat käryten. Miten ihminen voi joutua tällaiseen ahdinkoon ja vielä kesän kynnyksellä.
Omantunnon ja katumuksen tuskissani kieritellessäni nousee kysymys: miksi sitten lennetään? Miksi ymmärtämättömille ihmisille sellaista mahdollisuutta tarjotaan? Eikö olisi parempi pistää kaikki kerrasta poikki. Miksi vain ihmisten kuljettaminen lentokoneella on niin tuhoisaa? Miksi muusta rahdista ei puhuta mitään? Siksikö ettei tavaroita voi syyllistää?

Entäs sotalentoharjoitukset? Kuopion seudullakin koneet mylvähtelevät vähän väliä. Tälläkin viikolla 20 on ranskalaisia vieraita. Mökkirantojen rauha häiriintyy ja lintujen pesintä sotkeutuu. Ilmavoimien sivuilla kehutaan: ACE 19 -lentotoimintaharjoitus kerää yli 100 ilma-alusta pohjoisen taivaalle 22.5.-4.6. Kukaan ei puhu saastuttamisesta sanaakaan.
*
Jos ihmispolo uskaltaa silti lähteä lentämään, lentokenttien loputtomiin kertautuvat turvatoimet käyvät katumusharjoituksesta. Itse itseäsi hymyhuulin palvellessasi tarvitsisit vähintään kolme notkeasti liikkuvaa kättä kannattelemaan kassiasi, näyttämään passiasi vähintään viidelle ihmiselle tai automaatille, poistamaan silmälasejasi kasvojentunnistuskuvauksessa. Silmät myös takaraivossa ehtisit juoksujalkaa hyntätessäsi lukea kaikki kyltit.Varsinkin halpalentoyhtiöiden terminaalit sijaitsevat hornan tuutin takamailla.

Turvatarkastuksessa nöyryytetään vanhoja ihmisiä riisuttamalla kenkiä, vöitä ja henkseleitä, joita heidän on joskus erittäin vaikea laittaa takaisin varsinkaan kiireessä. Tekolonkkia luullaan pistooleiksi ja sydämen tahdistimia räjähdysvärkeiksi.
Nestemääräyksetkin ovat älyttömiä; desin juomapakkaus on ok, mutta jos sinulla on desi juotavaa puolen litran pullon pohjalla, otetaan pois. Joudut ostamaan kiskurihintaisia juomia odotushallista tai koneesta.
Onneksi Kuopion kentällä on mukavammat olosuhteet matkustajille. Valitettavasti täältä ei pääse suoraan oikeastaan muualle kuin Helsinkiin.
*
Se hiilijalanjälki. Ahdistus helpotti kun sain kertoa teille. Kiitos!

Kommentit

 • Leena Raveikko

  Joskus on vain suljettava silmät ja korvat ja tehtävä niin kuin sydän sanoo. Ei aina tarvitse olla niin vakava ja tosissaan. On sitten tosissaan hiilijalanjäljen jälkeen. Ennättää sitä silloinkin. EIkös kaikki se, mikä on kiellettyä, maistukin aina hieman paremmalle!

 • seija sanaleikkimökistään

  Suomessa ollaan usein yhden asian kimpussa joka rintamalla. Ilmastonmuutoksella on hyvä ahdistaa kaikkea ihmisten peruselämää; syömistä, liikkumista, asumista. Onneksi vielä saa hengittää.
  Että nenän kautta sisään ja suun kautta ulos, piiiitkään…

 • pentti susi

  Hyvä että saapi vielä lentää.Täällä Ruotsissahan nuo vihreät suunnittelevat että täällä pitäisi kaikki lentokentät
  julistaa pannaan ja sulkea.En sitten tiedä millä vehkeillä pitäisi liikkua kun autotkin on jo ihan hirveitä ilmaston tuhojia.No polkupyörä tai sitten kävellään kun junathan kulkevat täällä hyvällä tuurilla ja ovat Aina myöhässä joskus jopa eivät kulje moneen päivään.Mutta veroja lisätään ja eläkeläiset saavat sitten maksaa viulut.

 • seija sanaleikkimökistään

  Ei jää muuta vaihtoehtoa kuin hankkia Caaccimus Conimus vai onko se vielä pahempi ilman saastuttaja kuin lehmä?
  Ei Ruotsissakaan varmaan ilmavoimien koneet saastuta vai miten on?

Kommentointi on suljettu.