Kahvia, korviketta ja silkkisukkia

Jokainen teatteriesitys vaatii paljon työtä. Tämä näytelmä on tarvinnut erityisen paljon faktojen tarkastamista ja asioiden selvittämistä. Historia ei salli huolimattomuutta, ja tämä on huolellisesti valmistettu esitys.

Miten paljon väkeä ja työtunteja on tarvittu, sitä ei voi katsoja kuvitella mitenkään. Esitteessä kerrotaan mukana olleen toistasataa ihmistä. Heidän lisäkseen yhteistyökumppaneita.
Jo 23 näyttelijän pukeminen ja roolien yhteensovittaminen on valtava urakka. Miten paljon ajattelemista, tietojen keräämistä ja eläytymistä näytelmän kirjoittaminen ja ohjaaminen pitää sisällään. Miten luodaan näin suuren esiintyjäkaartin ryhmähenki, joka säteili penkkiriveille niin, että tunsin olevani yksi kylän asukkaista.
Suuri käytännön urakka on ollut kaiken aineiston kerääminen, kulissien rakentaminen ja puvuston ja muun rekvisiitan valmisteleminen ja valitseminen. Miten on löydetty kaikille esiintyjille sopivat vaatteet ja kengät?

Parituntiseen esitykseen oli saatu mahtumaan niin maailmanpolitiikkaa kuin pienten ihmisten asioita hädästä, huolesta ja pulasta mustan pörssin kauppaan pienen kylän ja sen eri ikäisten ihmisten kautta. Erittäin kekseliäs keino oli keskittää toimintaa torin seutuville.
Kylässä oli vain naisia, nuoria, lapsia ja jokunen mieshenkilö. Opettaja ei ollut joutunut rintamalle, koska hänen jalkansa oli vioittunut kapinassa. Nuoren pojan lainaukset Vänrikki Stoolista ja laulut kuvasivat sitä, miten myös koulu osallistui valistamiseen. Koululaulut sisälsivät ainakin jatkosäkeistöissä sotaan ja Neuvostoliittoon viittaavia säkeitä.

Lavastuksessa oli laitettu vasemmisto ja oikeisto omille puolille. Kuiskailtiin Paven isän loikanneen vastapuolelle. Luokkasodan jäljet tuotiin esille pienillä viittauksilla. Kurkkua kuristi punahaudalla käynti, joka oli yksi vaikuttavimmista kohtauksista. Kaksi eri ikäistä, vahvasti eläytyvää näyttelijää esitti kohtauksen riipaisevasti.

Teksti puhui savon murretta ja karjalan kieltä. Puheenparret ja käyttäytyminen täsmäsivät aikakauteen, näytelmään ei ollut eksynyt nykyajan sanontoja tai eleitä.
Näytelmä oli erittäin avartava. Sota-ajan asiat eivät välttämätt ole tuttuja edes suurille ikäluokille, sillä lapsia ja nuoria säästettiin huolilta, vaikka he joutuivatkin osallistumaan kaikkeen työhön, mihin suinkin kykenivät.
Kotirintaman lottien tärkeä työ tuli hyvin esille. He toivat tukea, vahvistivat isänmaan henkeä ja järjestivät käytännön toimintaa yhteisen asia hyväksi. Vaativa, naisten suorittama tehtävä oli ilmavalvonta. Moniko nykynainen kiipeäisi valvonta- ja jopa kolmiomittaustorneihin pakkasella ja pimeällä vartioimaan lentokoneiden liikkeitä.

Näytelmän teki erityisen vaikuttavaksi aikakauden kuvaaminen nuorten kautta. Hermannissa on nuoria, harjaantuneita näyttelijöitä. Ei totisesti tarvitse 70-kymppisten esittää nuoria ihmisiä.
Kaikki näyttelijät olivat oikeilla paikoilla. Jokaiseen rooliin oli löytynyt erittäin sopiva henkilö.

Näytelmä oli vakava ja vaikuttava. Ei kuulunut naurunpyrskähdyksiä. Hienosti oli loppuun laitettu keventyminen tanssin merkeissä rauhan tultua.

Esityksen jälkeen pää oli täynnä ajatuksia niin, että epäilytti lähteä ajamaan autolla kotia kohti. Näytelmäpromilleja oli paljon. Yöllä jatkui unessa.

Kiitokset teatteri Hermannin jokaiselle näytelmän tekoon osallistuneelle
(Lue myös arkistosta 29.7.2015 blogini Kesäteatterit, suven sulostuttajat.

Kommentit

  • Seija Hämäläinen

    Vieläkin on pää sekaisin. Tekstissä jäi käsittelemättä tärkeä osa, näytelmän musiikki, joka ansaitsisi oman bloginsa.
    Sävellys, taustanauhat ja sanoitukset, Laulut ja upeat laulajat. Kiitos!

  • porkkanan juuria

    Kiitos teatterivinkistä, Seija. Valinta on vaikeaa, kun teatterit pyörivät reilun kuukauden kukin samaan aikaan ja teatteri on joka savolaiskunnassa. Joku kestosuosikki pettää välillä, kun näyttelijäporukka vaihtuu kokonaan, joku uusi yllättää. Mutta kaiken kaikkiaan, nämä kesäteatterit ovat osoitus kylähengestä ja harrastajuudesta. Sille kiitos ja tunnustus!

Kommentointi on suljettu.