Kehu-TV

Kuva napattu oman television ruudulta .

Ensimmäisessa osassa haukuin televisiota, toisessa osassa lupasin kehua. Siksi tämän kirjoittaminen on viivästynyt. Ottaa koville. Olen yrittänyt veivata näkökulmaani myönteisempään suuntaan, ja tullut tulokseen, että kokonaisuuden ja katselijoiden onnellisuuden kannalta suurinta huippua ja kuuminta hottia on kohdassa E = Elämän tarkoitus.

Hapuilin apua Finnpanelin tilastoista vuodelta 2016. Sieltähän pitäisi pulpahtaa suomalaisen tv-katsomisen synkimmät salaisuudet, kauhukabinetit ja vääristyneet mieltymykset. Typeryyden ja huonon maun huiput.
Ei sieltä mitään paljastunut. Hulluimmat ohjelmat eivät olleet yhdenkään kanavan ykkösinä. Paitsi itsenäisyyspäivän juhlat. Eivät tilastot mitään todellisia olleet, sillä kuka uskaltaa katsoa outoja ohjelmia, jos television lisälaitteena raksuttaa Finnpanelin rekisteröintilaite, jota meidänkin huusholliimme on ystävällisesti tarjottu vähintään 180 euron vuosikorvausta vastaan.

Finnpanelin mukaan suomalaisissa kotitalouksissa on yhteensä 4 650 000 tv-vastaanotinta, joista 730 000 kesämökeillä / kakkoskodeissa. Niitä todella katsotaan, vaikka veikkasin, että näpsäkkäkäyttöiset kännykät ja tabletit vievät voiton. Maksullisista kanavista mainittiin tilastoissa vain urheilukanavia.
Keskimääräinen katseluaika (4-vuotiaista alkaen siihen asti kun kuolema avaa oman taivaskanavansa) on melkein kolme tuntia päivässä. Tilastoviidakon kunkuiksi osoittautuivat yli 65-vuotiaat, jotka katsovat televisiota yli 5 tuntia vuorokaudessa.

Jotain hyvää televisiossa täytyy olla, kun niin paljon katsotaan. Harmaat aivosoluni tulostivat seuraavia asioita:
A. Televisio on yksinäisen kaveri. Koskaan ei tarvitse kokea äänettömän kodin kammoa, sillä kaukosäätimen painalluksella saa ympäri vuorokauden katsella ja kuunnella liikkuvaa ihmisen kuvaa. Kuin ihmistä. Melkein. Vain kosketus ja haju puuttuu. Asiaan kehitellään parannusta.
A2. Oma tila. Ei tarvitse kohdata toista ihmistä. Television väki ei ole läheskään niin tungettelevaa kuin kotijoukko. Ja kauniimpiakin he ovat. Ja rikkaampia ja muutenkin mielenkiintoisempaa seuraa.
B. Rentoutuminen. Sukeltamalla muihin maailmoihin voi unohtaa arjen huolet ja harmit ja kurkistaa tapahtumiin ja paikkoihin, joihin ei muuten olisi pääsyä eikä edes tarvetta.
C. Valinnanmahdollisuudet. Kanavia on äkkiä vilkaistuna pitkälti yli viisikymmentä. Jo pelkkä peruskanavien ohjelmatarjonnan läpikäyminen vie niin paljon aikaa, että yleensä otetaan vain kohteliaasti vastaan sitä, mitä sattuu tulemaan silloin, kun ehtii katsomaan klo 20.30 – 21-30 = katsotuin aika.
Sen ulkopuolella on tarjolla monenlaista herkkua. Jos on mahdollista tallentaa ja jopa katsoa jemmaamansa materiaalia, se monipuolistaa valikoimaa huimasti. Voi keskittyä tietyn tyyppisiin ohjelmiin ja lisätä tietomääräänsä kiinnostavista asioista.Tallenteiden katsomisessa on myös se etu, että voi ohittaa mainokset nopeammin, jos haluaa.

Nyt tullaan alussa mainostettuun kohtaan E. Elämän tarkoitus:
Jos elämä tuntuu lipuvan ohi eikä mikään maistu miltään, kannattaa tallentaa mainoksia ja katsoa niitä moneen kertaan. Ne opettavat, että ihminen voi repiä riemun ja autuuden mistä tahansa, kunhan vain osaa virittäytyä. Vaikka vessapaperirullasta, josta riittää maapallon ympäri ja takaisin. Voi lähteä mielikuvitusmatkalle, kiertää päiväntasaajaa lappu kerrallaan.
Maailman jännittävin ja positiivisin asia on luonnollisesti siivous, Ginillä se sujuu. Jos yksinäisyys ja tekemisen puute vaivaa, voi raahata korttelin kaikkien asukkaitten astiat pihalle ja tiskata ne käsitiskiaineella. Yhteisöllisyyttä parhaimmillaan, varsinkin talvella.
Kita-ö-Pryllä nousevat kuolleetkin haudoistaan, Saparo-vaippoihin häviää 5 litraa pissaa, pälvikaljuinen tohtori esittelee tukankasvatusainetta, jolla saa myös huonekasvit ja tomaatintaimet kukoistamaan.
Ja ensi joulun lahjat kannattaa hankkia nyt. Helmikuussa saa silmälasit koko suvun tarpeisiin yksien hinnalla.
Ja jos ei ole sukulaisia, voihan laittaa itselleen useammat lasit päällekkäin ja eikun televisiota katsomaan!

Kommentit

 • Hannele

  Olen samaa mieltä kohdista A, 2A ja B. Valinnanvapauteen olen perehtynyt vain peruskanavilla. Maksullisia minulla ei ole. Peruskanavien tarjonta on usein mielestäni aika köyhää, mutta kyllä sieltä jotain löytää, jos on hetki jolloin kelpaa mikä vaan, rentoutumiseen.

 • Seija Hämäläinen

  Keskimääräinen katselumäärä on yllättävän suuri. Miten ihmiset ehtivät? Luulen kuitenkin, että usein televisio avataan tavan vuoksi, tai se unohtuu auki eikä kukaan katsele.

 • Veikko Kastinen

  Ainutta todellista omaisuuttani, aikaa, en ole halunnut myydä televisiolle, en myisi isostakaan rahasta.
  Nyt olen pakotettu maksamaan(lupamaksu) verotuksessa.
  Vaikka ymmärrän hyvin rahankeruu kanavan, silti olen onnellinen etteivät keksineet laittaa katseluvelvoitteen seurantalaitteineen.

 • Seija Hämäläinen

  Pakollisen, henkilökohtaisen mediamaksun myötä ainakin meillä katselun hinta nousi. Hinnalla saa entistä enemmän moneen kertaan uusittuja ohjelmia. Ja leikkejä ja pelejä.

 • kaapunkilaenen

  180e jos maksavat niin mielelläni otan moisen laitteen, vai itsekö pitäisi heille maksaa? Saattaisi tosin ruostua käytön vähyydessään…

 • Seija Hämäläinen

  Finnpanelin ”TV-taloudet Suomessa” tutkimukseen otetaan 1100 taloutta Suomessa. Käsittääkseni siinä tutkitaan myös muilta laitteilta katsottuja ohjelmia. Myös taloudet, joissa ei katsota mitään, ovat esitteen mukaan tärkeitä.
  https://www.finnpane.fi /tvinfo.php
  180 eurosta pitää maksaa verot.

 • Leena Raveikko

  Elämän tarkoitus kyllä lipuu ohi, jos TV:stä katselee vain muiden fiktiivistä elämää. Olen sitä mieltä, että elämän tarkoitus on tuntea itsensä tarpeelliseksi. Ja onnellisuus sitä, että huomaa olevansa tarpeellinen. Siinäpä pureskeltavaa.

  • Seija Hämäläinen

   Televisiota katsellessa jos koskaan tuntee itsensä tarpeettomaksi. Harvoista ohjelmista jää mitään jälkeä ajatuksiin, ne ovat enimmäkseen kertakäyttötavaraa.

Kommentointi on suljettu.