Kesä – elä mää!

Se on täällä. Kauan odotettu ja kaivattu. Talven aikana televisiosta ja valokuvista haaveiltu. Kesä kuin vihreähuntuinen, hyökkäävä morsian, joka käy päälle ja jyrää alleen. Täyttää silmät, korvat ja sieraimet, viettelee ja villiinnyttää. Lupaa joskus enemmän kuin antaa.

Kesää kohti porhallettaessa ei olla köyhiä eikä kipeitä. Ei rumia, lihavia, tyhmiä tai rajoittuneita. Kaikki on mahdollista. Kasvu, virkistyminen, uudistuminen, sisäinen vehreys. Kulutusluotto ja lottovoitto. Vielä hetken voi nauttia vihreyden ihmeestä ennen kuin se muuttuu painajaiseksi.
Puutarhureiden silmissä kiiluu kukkatarhan loisto ja kasvimaan tuottama suuri sato. Lapsen pään kokoiset punajuuret, kotahalon pituiset porkkanat ja vadelmat, joista voi tehdä sormustimen peukaloon.
Muistista on pyyhkiytynyt se, että viime kesän nauriit kuhisivat matoja, rastaat kävivät nokkaisemassa jokaista mansikkaa ja vaivalla esikasvatetut tomaatintaimet räpsähtivät helteessä.
Innokkain puutarhan harrastaja-kokeilija voi juuri tänä kesänä yrittää risteyttää mansikan ja kesäkurpitsan. Tosin mansikan kokoisilla kurpitsoilla ei ole kovinkaan suurta hyötykäyttöä.

Kesä, järvi ja mökkeily nivoutuvat osalle väestöä tiukasti yhteen. Valitettavasti moni mökki hoippuu juuri ja juuri hoidettuna pysymisen rajoilla, koska omistajat vanhenevat kesätyöleireillään. Mökkirannoilta ei enää kaiu lasten mekastusta, vaan eläkeläisnaapurukset vertailevat lonkkaproteesejaan niin, että tekohampaat louskuvat.
Meidän mökkijärvemme vesi on hippuista ja sameaa. Veden iloille on joutunut jättämään kaihoisat ja v:ntäyteiset jäähyväiset pitkäksi aikaa, ehkä ikuisuuksiin asti. Savusaunaa voi käyttää vain ruuan savustamiseen ja hiillostamiseen.
Kutuhurmaiset kalat ja sammakot melskaavat saaden veden pinnan kiehumaan renkaita. Särjet nousevat melkein rappusille asti, mokomatkin pohjan tonkijat! Irrottelevat sieltä ravintoa leville, jotka lisääntyvät räjähdysmäisesti.
Järvestä on tullut painajaismainen paska-allas. Meidän ihmisten pitkän ajan tekosia, mutta paraskaan konsultti ei puhdista järveä puolestamme. Pitkäjänteistä talkootyötä ja sitoutunutta talkoohenkeä se vaatii, mutta vanhat eivät jaksa ja nuoremmat eivät ehdi.

Nuoremmalle polvelle löytyy trendikkäitä kesäaktiviteetteja kuten festarit, shoppailumatkat Lontooseen, päivällinen Pariisissa-piipahduksett, moottoripyöräreissut ympäri Eurooppaa, maratoonit ja erikoiset selviytymisaktiviteetit. Hektinen elämä vaatii hetkisen huvit. Kesä on liikkuvaista aikaa maalla, merellä ja ilmassa. Korotetuilla polttoainehinnoilla.
Toisaalta retriitit kiehtovat stressaantuneita ruuhkavuosien eläjiä. Oman itsensä löytämiskurssit täyttyvät. Hiljaisuus havisee, paitsi jos omaa itseään etsii ja peilaa oluttuopin kuohuista.
*
Käki kukkua hölskyttää ihanasti. Luulen sen kukkaisevan aina siitä ilosta, että on saanut lykättyä munansa jonkun pikkulinnun pesään. Ensimmäisestä kukkauksesta lasketaan jäljellä olevat kesät. Minulle kukahti vain kerran.
Mitä kuuluu minun kesääni? Kesällä olen osa luontoa, joka tulee vuosi vuodelta lähemmäksi. Olen kesäaamu, pikkulintujen veisu, lumpeenkukka ja vedessä keijuva viherlevän hippu.
Sinä olet nouseva aurinko ja illassa rusottava poutapilvi, maan tuoksu ja mullan kasvu. Vihreys.

Kommentit

  • Leena Raveikko

    Olipa tämä kesänmakuinen juttu, ja niin totta. Niin totta. Minäkin ihmettelen sitä, miten ihmiset matkustavat joutavien perään kesäviikonloppuisin ja lomillaan. Kun autuutta on ympärillä kun vain silmänsä aukaisee.

Kommentointi on suljettu.