Hyvä vasikka elää juomallakin
Kesän tullessa sisäruokintakausi loppuu ja ruoka-juomaelämä siirtyy ulkoilmaan. Parvekkeet ja patiot laitetaan kesäkuntoon. Ravintoloiden terasseilla tuolit ja pöydät levittäytyvät kutsuvina toreille ja kaduille. Niitä on vaikea ohittaa, sillä yksi kesärentoutumisen houkuttelevimmista mielikuvista on istuminen mukavassa tuolissa D-vitamiinin kyllästämässä ulkoilmassa lasi tai tuoppi kädessä. Lämmin auringonpaiste tai kuuma sauna ja kylmä juoma. Hikisen taivalluksen palkinnoksi huurteinen olut, raskaan työpäivän jälkeen lasillinen viiniä. Loman alkamisen kruunuksi pullo kuohuviiniä.
Kesä on alkoholimyönteistä aikaa, ja juomia on helposti saatavissa. Aurinko lämmittää ja pehmittää ihmiset sosiaalisiksi. Alkoholin avulla vaikutus korostuu ja meistä tulee seurallisia, syvällisiä, kaikki aistit avoimina kulkevia kesäkansalaisia. Ei juoda väkeviä vaan poutapilven keveitä juomia, jotka kuplivat kevyesti päässä. Linnunmaidon makuisia kevytjuomia voi nautiskella luimakammin kuin talvisia, raakoja viskipaukkuja.
Kuuroille korville kaikuu se, ettei janoon kannata juoda alkoholia, sillä se on nesteenpoistaja. Veden juomisen pitäisi kuulemma kuulua kuvioon silloin kun nautitaan alkoholia. Muka jokaista drinkkiä kohti yksi lasi vettä. Kylläpä ravintoloiden henkilökunta työlästyisi jatkuvaan vesikannujen täyttöön ja lasien tiskaukseen. Olut ja vesi, se liitto ei ainakaan toimi, kun kaljan ominaisuuksiin kuuluu tuplaantuminen poistuessaan.
Syömäänkin yllytetään, sillä tyhjään vatsaan juomisella on valitettavasti usein ikävän sekavat seuraukset, seuraavasta päivästä puhumattakaan. Ei käy, sillä ylimääräinen napostelu lihottaa ja jos joka ryypylle syödään, eihän sitä kenenkään kukkaro kestä.
Elämä on lyhyt ja boolikauhan varsi pitkä
Juhliin on vakiintunut tervetuliaismaljojen kohottelu ja nauttiminen, juhlapöydissä booli on odotetumpi kunkku kuin jokin täytekakku. Häissä toimii kaikille avoimia takakonttibaareja, näin vältytään hankalalta tasku- ja käsilaukkumattirumbalta.
Päättäjäispäivä, juhannus, mökkeily ja festarit ovat tapahtumia, joissa nuorison repuissa koulukirjat vaihtuvat viinipakkauksiin, ja he luovat uusia juomaperinteitä vanhoja kunnioittaen. Nuoret juhlivat tai viettävät muuten aikaa puistoissa ja rannoilla, kävelevät ”mäyräkoira” (12) merkkisine laukkuineen tai peräti olutlavaa (24) raahaten. Kuntoilua parhaimmillaan.
Nuorten juomatottumukset vaihtelevat, mutta useimmiten alkoholin käytön tavoitteena on saavuttaa humalatila. Vanhempien asenteet nuorten juomiseen ovat muuttuneet hyväksyviksi niin, että jotkut vanhemmat ostavat lapsilleen juomat. (Curling-vanhemmat on nimitys, jota käytetään vanhemmista, jotka pyrkivät poistamaan esteet ja vaikeudet lastensa tieltä, palvelevat heitä, täyttävät kaikki toiveet ja haluavat suojella heitä pettymyksiltä.)
Limuviina on kiva ja vaarattoman tuntuinen sana, mutta alkoholin vaikutus on sama vaikka se napsittaisiin miten söpössä paketissa. Leikkisä nimi toimii liukumäkenä, jolla alkoholin käytön opettelu saadaan yhä alemmalle ikätasolle, päämääränä liukumäki-ikäisiin asti. Ja tietenkin
kunhan limuviinat saadaan ruokakauppoihin, niitä aletaan myydä puolentoista litran pulloissa.
Työikäisten ja nuorten alkoholinkäytön varjossa tissuttelevat ikääntyneet ihmiset kotioloissaan. Kesällä puutarhatöiden uuvuttama vaari pyyhkii hikeä kaljustaan neljästä nurkasta solmitulla nenäliinapäähineellään, ja kukkapenkin taas kerran nurin myllännyt muori noutaa jääkaapista janojuomaksi oluen ja itselleen siiderin. Näin ei tehdä talvella hiihtolenkin tai sauvakävelyn jälkeen. Silloin kelpaa mustaherukkamehu. Aurinko, alkoholi ja lääkkeet ovat aikamoinen yhdistelmä ja terveysriski varsinkin monisairaille, muistisairaista puhumattakaan.
Non alcoholic
Alkoholiton sosiaalielämä onnistuu vain somessa. Alkoholista pidättäytyvää henkilöä katsotaan vinosti alta kulmain ja pidetään ilonpilaavana nipottajana. Asennetta tukee ravintoloiden alkoholittomat olut- ja siiderivaihtoehdot, jotka ovat vähäiset, nuivat ja kalliit. Tiskin alta myydään yhtä lajia mehunlitkua suoraan purkista lasiin tyrkättynä. Mistä juottopaikasta löytynee smoothieita, erikoiskahveja ja mocktaileja. (Alkoholitonta juomasekoitusta kutsutaan nimellä mocktail. Nimi tulee englanninkielen sanoista mock (vale-, teko-) ja cocktail.)
Pää vetävän käteen
Alkoholinkäyttö voi salakavalasti livetä hallinnasta. Hilpeän hiprakkaisessa seurassa tulee helposti otettua toisellekin jalalle – ja kolmannelle ja lopuksi voi käydä niin, että juo itsensä jalattomaksi.
Alkoholin kohtuukäytön rajoissa oleva enimmäismäärä on naisille yksi = 1 ja miehille kaksi = 2 alkoholiannosta samana iltana, mutta ei kuitenkaan joka päivä. Yksi alkoholiannos tarkoittaa ravintola-annosta (4 cl väkeviä). Itse tehnyt juomasekoitukset voisi mitata, desin mitta löytyy jokaisesta keittiöstä, mutta yleensä mittana on se, että pullo menee tyhjäksi.
Koko kesää ajatellen olisi myös tärkeää kiinnittää huomiota siihen, kuinka monena peräkkäisenä päivänä käyttää alkoholia. Nykyisten suositusten mukaan olisi tärkeää olla juomatta alkoholia ainakin kahtena = 2 päivänä viikossa. Mutta ei ole pakko juoda jokaisena jäljelle jäävänä viitenä päivänä kesälomallakaan.
Alkoholiranneke voisi olla ratkaisu siihen, että pystyisi olemaan se terassin hauska henkilö, se karaokebaarin kultakurkku, se kotigrillin pihvimestari ja festareilla se, joka ei jätä kaveria. Että pystyisi loman jälkeen menemään virkeänä töihin eikä olisi rentouttanut itseään pöhöttyneeksi örvelöksi, joka aloittaa työt sairasloman tai päihdeklinikan kautta.
Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin: Jos kaikki Suomen järvet viinaksi muuttuisi, ei olisi leväongelmia.