Kevään kohinaa jokaiselle!

Keukenhof, Amsterdam kuva Seija Hämäläinen

Kesä on tuloillaan ja luonto tulvii ihmeitään. Jokainen kevään ensimmäinen krookus ja narsissi on ihme, jokainen hiirenkorva ja siitä kehittyvä lehti samoin. Sen jälkeen vihreää työntyy niin vauhdikkaalla kohinalla, että enää ei ehdi kiinnittää huomiota yksityiskohtiin, vaan kaikki on yhtä vihreän kirjavaa massaa. Puutarhureilla ja pienenkin pihan omistajilla on täysi työ pitää kurissa kaiken valtaavaa kasvun hurmaa.
Lumen ja jään sulaessa ihmisten mielistä kevenee sinne kertynyt tykkylumen paino. Nyt on aika kohentaa talven alla painunutta ryhtiään, nostaa katseensa piirun verran ylemmäksi ja kokeilla talven löystyttämiä poskilihaksiaan, vieläkö nuo jaksaisivat nostaa suupieliä ylöspäin ja hymyn huulille.
Luonto noudattaa järkähtämättömästi omaa aikatauluaan ja tarkoitustaan. Taivas kaartuu niin kuin aina ennenkin, kasvit ja eläimet elävät omaa elämäänsä, sitä johon ne on tarkoitettu ja luotu. Ihmisen elämän nousut ja laskut kiertävät omaa rataansa vuodenajoista välittämättä.

Sinulle, jota kevään hurma ei kosketa tänä vuonna:
Kevätaamun raikkautta sinulle, jolla on kädet täynnä työtä etkä ehdi lähteä ulos, ja sinulle,  joka olet ilman työtä ja tunnet itsesi tarpeettomaksi.
Sinisen taivaan rauhaa sinulle, jolla on niin kiire , ettet uskalla pysähtyä ja sinullle, jonka elämän huolet tekevät levottomaksi.
Auringon säteitä elämään sinulle, jonka elämää varjostaa suru, ikävä ja menetys ja elämä on seisahtanut murheen pysäkille.
Kevään tuoksua sinulle, joka et näe tai kuule tai olet unohtanut, miltä vuodenajat tuoksuvat.
Auringon lämpöä poskelle sinulle, jota ei kukaan kosketa, sillä auringon hellä käsi hyväilee jokaista, ketään unohtamatta.
Lintujen laulua sinulle, jolla ei ole koskaan varaa muihin konsertteihin, sillä luonto antaa sinulle enemmän kuin mikään tai kukaan muu ja ilmaiseksi.
Kevään uudistumista sinulle, joka luulet jo kaiken olevan ohi, sillä jokaisen talven jälkeen tulee kesä eikä se ole koskaan jäänyt tulematta.
Rakkautta sinulle, joka luulet ettei se ole sinua varten. Jos tunnet, ettei sinua kukaan rakasta, rakasta sinä, sillä rakkaudelle ei ole määrätty suuntaa.

Vanha, hupsu sydämeni, paljon palvellut,
kevään värinässä lyö ylimääräisiä tahteja.
Maaäiti nostattaa mahlaa vanhaankin runkoon,
kukan kuivuneeseen oksaan.

Tänään sydänäänet laulavat
rytmihäiriöisiä tahteja.
Hormonien pieniä punaisia sydämiä
hyrisee suonia pitkin.

Ja minun on pakko sanoa sinulle:
Rakastan sinua.

Kommentit

  • Leena Raveikko

    Keväästä taas uuteen kevääseen on rakkauden aikaa. On se kumma juttu, kun aamulla hyppää pyörän päälle ja suuntaa työmaalle, kokee uskomatonta rakkautta aamua, liikkumista, luontoa, säätä ja kaikkia vastaantulijoita kohtaan. Varsinkin näin keväällä, kun kesä on niin uutta. Julistan sinut, Seija Rakkauden Lähettilääksi, sait minut rakastamaan tuota keittiön ikkunan takaa vilahtanutta jänistäkin, jota eilen vielä vihasin. Onhan se pistänyt talven aikana poskeensa suuren osan omenapuitteni oksista.

  • seija sanaleikkimökistään

    Kiitos! Otan mielelläni vastaan tuon arvonimen ja nimitän sinut Iloiseksi Ikiliikkujaksi ja mainostan samalla runokirjaasi” Jalat hengittävät”.

Kommentointi on suljettu.