Kultaisia lehtiä ja silkkaa sontaa

Harvinaisen kaunis ruska-aika lähenee loppuaan. Vielä lennähtelee tuulenpuuskien mukana keltaisia lehtisaderyöppyjä, mutta suurin osa puista hytisee jo ilman vaatetusta. Puut ovat keränneet lehtien kautta yhteyttämällä suuren energiapääoman kesän aikana. Saalis on piilotettu juuriin, ja meille on satanut hyödynnettäväksi toimettomaksi jääneitä lehtiä. Niitä on yhtä paljon kuin tuotantolaitoksilla koronan takia irtisanomisuhan alla olevia työntekijöitä. Helkkari, puuthan ovat kuin tehtaat siinäkin mielessä!

Olen haravoinut elämäni aikana paljon. Monet rakot ovat kukkineet peukalonhangoissa. Kylkimakkarat ovat saaneet kiertoliikettä jokasyksyisessä Tanssii lehtien kanssa-ohjelmassa (uusinnat keväisin). Saalista on raahattu vuosien mittaan kottikärryillä ja pressuilla, sateella ja paisteella. Kompostit ovat valmistaneet ruuanjätteiden kanssa muhevaa katemultaa kuutiokaupalla. Perunamaan pinta on kohonnut kolmenkymmenen vuoden aikana reilusti enemmän kuin maanpinnan keskimääräinen nousu (5-9 mm) ilmaisen mullasaineen ansiosta.
Hyötyä kertyy niin muhevan mullan kuin kuntoilun muodossa. Piha ja puutarha ovat tehokkaimmin ilmastoituja kuntosaleja. Lehtiharavat ja kottikärryt ovat kuntoiluvälineiden kunkkuja.

Yksi puutarhaihmetys on mielestäni se, että nurmikkoa pitää lannoittaa että pääsisi useammin leikkaamaan sitä. Itse kerään ruohonleikkuujätteen tarkasti talteen kasvimaalle, sillä sekin on maan antamaa satoa. Pihalla saa sammal lisääntyä niin paljon kuin haluaa. Sammal on kaunista ja ikivihreää. Piha on aina valmis ja pehmeä astella.

Tämän hetkisessä hektisessä kolmen paikan elämässäni kuuluu kolmen pulskean lämpökompostorin tyytyväinen pöhinä. Ne syövät ruoanjätteet, joita tulee lähinnä kuorien muodossa. Omaa kutsumustaan toimittaa kaksi tavallista puutarhajätekompostia, joille kelpaa mausteeksi puolivalmis puuseetuote ja pilssivesi (= pissiämpäri pimeitten öiden ja pakkasten aikaan mökkioloissa). Nuo kaikki jätteenkäsittelyn ihmelaitokset ahmivat ja tarvitsevat roskaruokaa yhtä paljon kuin kasvavien esiteini-ikäisten lauma.
En osaa tehdä täytekakkuja, mutta jokainen kompostini on kuin suuri, mehevä synttäri- tai monikerroksinen hääkakku.

On se ihmeellinen tapahtuma tuo mullan syntyminen. Lukematon määrä erilajisia pieneliöitä ja sormenpaksuisia kastematoja tekee uupumatta hajotustyötään. Lisäksi tarvitaan kunnioitettava määrä ihmiskuntoilutunteja raikkaassa ilmassa. Sekä multa että kuntosalin käyttö ovat täysin ilmaista. Ei tarvitse maksaa edes ALVia.

Olen luomutarhuri. En ole koskaan käyttänyt tehtaiden tekemiä ja kauppojen myymiä lannoitteita. Komposti, haravointijätteet kateaineena, ruohonleikkuusilppu ja ihmisen henkilökohtaiset jätteet riittävät kasvattamaan jättisuuria juureksia ja vihanneksia vuosikymmenestä toiseen.
Ei työ sadonkorjuuseen ja säilömiseen lopu. Se jatkuu talven yli, koska sato on saatava salaa syötettyä kumppanille, joka ei pupun ruuista pidä.

Kommentit

 • plokkariukki

  Oikeassa Seija on, komein ruska vuosikausiin. Nokialla on ruskan tähteitä vielä huomattavasti paljon enemmän jäljellä kuin Pieksämäellä vajaa viikko sitten. Ensimmäinen syksy sitten lähes 40 vuoteen, kun syksyn lehdet rintamamiestaloni pihalla jäivät haravoimatta, minun osaltani. Rattoisia haravointeja keltaisen talon uusille omistajille ja onnea uuteen kotiin!

 • Leena Raveikko

  Totta joka sana. En ymmärrä ihmisiä, jotka haaskaavat lehdet metsään tai kaatopaikalle. Sellaisia löytyy jopa puutarha-alueelta!!!! Kaiken taivasalla kasvaneen voi kierrättää ja kompostoida, hakettaa ja multioida.

 • seija sanaleikkimökistään

  Kiitos kommentistasi, Plokkariukki. Aika aikaa kutakin. On siinä 40 vuodessa muutama lehti poikineen tullut haravoitua ja mikäs sen parempaa kuntoilua onkaan. Onnea Plokkarille uuteen elämänjaksoon.

 • seija sanaleikkimökistään

  Leenalle: Lehtien ja puutarhajätteen kierrätyksestä on puutarhurille paljon hyötyä. Ei tarvitse myöskään ostaa multaa kaupasta. Sekin tuntuu vähän hullulta, kun maa on täynnä multaa ja sitä samaa ostetaan. Tietenkin pihan perustamiseen tarvitaan köyhään maahan lisämultaa, mutta pian piha ja puutarha alkaa tuottaa itse tarvitsemansa.

Kommentointi on suljettu.