Kupillinen kesäaamua

Millaisessa aistimaisemassa joit aamukahvisi? Istuitko keittiön pöydän ääressä aamun lehteä rapistellen, painomusteen ja kahvin tuoksusekoitusta haistellen. Vai seurasitko parvekkeella päivän avautumista bussin rämistellessä reittiään sekoittaen katkuaan raikkaaseen aamuilmaan. Katselitko koiranpissittäjiä tai lenkkeilijöitä, jokakelin ja -aamun sankareita. Patsastelitko kahvimukisi kanssa patiolle auringonnousua ihailemaan ja lintujen aamulauluja kuuntelemaan. Vai kömmitkö vasta puolipäivän helteeseen terassille. Kuka hörppi kahveensa ja selasi kännykkänsä / läppärinsä verannalla?
Kun saa rakkaan aamukahviastiansa käsiinsä, silmät ja aivot aukeavat. Kofeiinin nostattamassa nousuhumalassa velat tuntuvat saatavilta, koko maailma valloitettavalta. Elämän suuri rakkaus voi astua koska vain esille, ellei hän jo pötkötä makuukamarissasi. Aamukahvin jälkeen olet terveempi, kauniimpi, rohkeampi ja lukuisia vuosia nuorempi. Kahvin myötä synnyt joka aamu uudelleen.
Uskon vakaasti, että kahvi on huume. En pidä sitä kovin vaarallisena, koska samankokoinen ja -vahvuinen annos on riittänyt vuodesta toiseen eikä ole tullut tarvetta pistellä kahvijauhoja raakana suuhun tai piikittää kahvinporoja suoraan suoneen.

Monta on kahvireseptiä maailmassa. Suomessakin saa automaateista ulkomaisten kahvien jäljitelmiä, koteihin tekevät pesäänsä erilaiset kahvikoneet. Kahvi sopii suomalaiseen suuhun, mutta ei taida olla peruskahvin voittanutta. Ainakaan aamuisin.
Olen elänyt aikaa, jolloin kahvinpavut paahdettiin prännärillä ja jauhettiin kahvimyllyllä. Sikuripaketinkin muistan. Karkeita kahvijauhoja kiehutettiin jopa kymmenen minuutin ajan, ja vielä perskat / porot lisäveden kanssa uudelleen sumpiksi, josta tehtiin seuraavan kahvin pohja. Sieltä se ”sumppi”sana tulee laihaa kahvia ilmaisemaan. Nokipannukahvit nuotiolla tavoittelevat entisajan kahvitunnelmia.
Suodatinkahvi muutti kahvinjuonnin terveellisemmäksi, koska jauhoja ei enää kiehutettu.

Kahvia on pehmitetty sokerilla, kermalla ja maidolla, ja terästetty tekemällä ”kuppia”, niin että kuumaan kahviin sekoitetaan sokeria ja jaloviinaa. Nykyään ”kuppi” on Finnish coffee, lisukkeena kermavaahtoa.
*
Aamukahvilla ja seksillä on samankaltaisia ominaisuuksia: Molemmat nostattavat kaikkivoipaisuuden tunnetta, mutta niillä on myös taipumus junttaantua samanlaisina toistuviin kuvioihin. Suosittelenkin nyt Juhannuksena repäisemään molemmat rutiinit rikki heinäpellossa tai rantapuselikossa.
Ja ottamaan ”kuppia”, tietenkin. Hyvää Juhannusta kaikille!

Kommentit

 • POEKA

  Kohta (puoliltapäivin)terassilla helteessä kännykkää selatessa.

 • Eino J. (maallikkona)

  Sattuipa somasti aiheesi ja ilmeisesti retorinen kysymyksesi.

  Juuri tämä aamu oli kesästä se, jolloin tapanani on mennä Kuopion Torille aamukahville, ja viimeistään klo 7.

  Tori olikin jo hereillä, lähiruokaa pöydät notkuen – mansikoita runsaasti.
  Kaunis aamu kerrassaan. Pari viimeistä kauppiasta levitti mattojaan ja tavaroitaan pöydille.
  ..Tuore vasta, mansikat, vihannekset – siinä sivussa uusia perunoita, ja kotimaisia kukkia tutulta kauppiaalta – Juhannus voi siis alkaa.
  … Kiitos Sinulle ja Lukijoillesi samoin: Hyvää juhannusta!

 • Voe meitä

  Ja vaekka ottas kuppia mitenkä, niin ne rantapusikon mäkäräeset vie kaekki halut. Kupin ottoonni, suatikka niihin hikisempiin hommiin.

 • seija sanaleikkimökistään

  Poeka: yötön yö vaatii pitkät aamu-unet.
  Eino: hieno tapa aloittaa Juhannus. Ja torimyyjien työpäivä on alkanut jo tunteja aikaisemmin pakatessa ja purkaessa.
  Voe meitä: Niin ne mäkäräiset ja punkit ja ties mitkä! Juhannusruusujen tuoksussa tahtoo unohtua, ettei olla suomalaisessa elokuvassa.

 • porkkanan juuria

  Voi kamalaa! En saisi aamutuimaan tuota myrkkyä kurkustani alas. Avaan röörini teellä, haudutetulla tietenkin. Mustaa kahvimyrkkyä on sitten ryystettävä työpaikalla sosiaalisuuden vuoksi. Mutta iltapäivällä, silloin ihan oikeasti tekee mieli kahvia – ja pullaa!

Kommentointi on suljettu.