Lähetään metälle

7 erilaista mielipidettä metsästyksestä.

Syksyisessä aamussa kajahtelee hirvikoiran haukku, toisena aamuna ajokoiran ääni kiertelee jäniksen perässä. Jostakin kajahtaa kiväärin terävä laukaus, kohta toinen, armonlaukaus. Joskus voi kuulla haulikon pehmeämmän puksahduksen. Siellä uljaat metsästäjät harrastavat lajiaan, jonka ovat perineet esi-isiltämme, joiden hengissä pysyminen oli tuosta taidosta kiinni.
Mitä metsästys nykyään on, kysyn muutamalta henkilöltä.

Kalevi Joutsenlehto:
Metsästys on luvanvaraista, tarkkaan säädeltyä luonnonvaraisten riistaeläinten pyyntiä. Se on reipas ulkoilmaharrastus, jossa pääasiana on luonnossa samoilu ja saalis on sen sivutuote. Määrällisesti suosituimmat riistalajit ovat sinisorsa, sepelkyyhky, teeri ja metsäjänis. Hirvenmetsästys on tärkeää kannan säätelyn takia, sillä pyritään ehkäisemään hirvikolareita ja vahinkoja metsätaloudelle.
Olen opastanut poikaani jo pienestä asti ottamalla hänet mukaani tähän terveeseen harrastukseen ja 80-vuotias isäni ampuu joka vuosi monta teertä ja jänistä.

Arvo Pokkarinen:
Riistaa kyllä piisaa eikä niitä luvilla ammuta, niin kuin ei autoakaan kortilla ajeta. Monta kaurista olen poksauttanut vaarin sotareissulta tuomalla pyssyllä, eikä noitten perään ole kukaan kysellyt. Paras saalis on ollut, kun auton ikkunasta ammuin hirvenvasan, ja kerran meinasin ajaa ojaan, kun jahtasin autolla tiellä koikkelehtivaa ukkometsoa.

Milla Suovillanen:
Minä en voi hyväksyä sitä, että viattomia eläinparkoja jahdataan ja tapetaan. Olen kasvissyöjä, enkä voisi kuvitella pistäväni suuhuni mitään lihaa. En voisi seurustella kenenkään kanssa, joka tappaa eläimiä. Nykyinen poikaystävänikin syö vain broileria.

Matias Karhu:
Tyttöystäväni metsästää, itse harrastan luontokuvausta. Harrastuksemme käyvät erinomaisesti yhteen. Kodissamme mahtuvat hyvin olemaan molempien ”aseet”, hänen pyssynsä ja minun kamerani. Mielestäni metsästys sopii hyvin myös naisille, ja hän sanoo minun olevan hänen paras metsästyssaaliinsa.

Maila Huttuhinen:
Mies on innokas metsästäjä. Syksyisin hän kantaa kotiin erilaista riistaa joka viikonloppuna ja minä valmistan. Muistan kuinka seurusteluaikana hän kerran toi lahjaksi jäniksen, joka minun piti muka nylkeä ja valmistaa paistiksi. Seurustelumme oli vähällä päättyä siihen.
Nykyään hän tuo saaliit valmiiksi perattuina ja minä vain valmistan. Itse en voisi mitään elävää ottaa hengiltä, mutta riistaruokien valmistukseen ja syömiseen olen opetellut. Onhan riistaeläin ennen ruoaksi joutumistaan elänyt vapaan ja onnellisen elämän.

Usko Pullonperä:
Kyllä metsästys on poikaa! Taskumatti povessa lämmittää mukavasti, siitä kun ottaa pikkuisen lämmikettä hirvipassissa, niin eipä varpaita kipristele. Kaatajaisia on mukava kippistellä ja hirvipeijaisissa joutuivat kerran kantamaan meikäläisen perähuoneeseen lepäilemään.
Osaan itsekin kokata, bravuurinumeroni on jänistä viskikastikkeessa, tosin se viski otetaan kokatessa ja jänis syödään perään.

Grisse Tuksunen:
Metsästäjät ovat niin komeita ja seksikkäitä! Ihan kuin poliisit ja palomiehetkin. Sain kerran pyydystettyä metsämiehen ja toin saaliin kotiin. Tarkoituksena oli juoda punaviiniä takkatulen ääressä hirventaljalla loikoillen. Hän oli ollut koko viikonlopun metsässä ja nukahti heti taljalle kellistyttyään. Eikä hän siinä niin komea enää ollutkaan.

Haastatteluista päätellen metsästys kiinnostaa monipuolisesti erilaisia ja eri-ikäisiä ihmisiä. Ehkä sinuakin, vaihtoehtoja on paljon.
Hyviä saaliita ja metsästämisen riemua!

Kommentit

  • Leena Raveikko

    Totta pakiset, Seija. Metsästää voi kuka mitäkin. Voi metsästää hyviä kirjoja, oivallisia sanontoja, voi jahdata kokemuksia, nautintoja. Pyssyllä, pyssyttä, kameralla, silmillä, iholla, korvilla. Ja eikun metsästämään!

    • Seija Hämäläinen

      Ja me bloggarit metsästämme juttuja. Sihtailemme maailma kirjoituspyssyillämme ja välillä posautamme, että yhteiskunta raikaa!

Kommentointi on suljettu.