Lämpöä ja lempeä

Talvi tulee pakkasineen. Povaan kovia astelukemia, sillä vastoinkäymisillä on tapana kertyä ja kertaantua. Talvisodan aikanakin 1939-1940 lyötiin pakkasennätyksiä. Tammikuussa mittari laski paikoin jopa 40 asteeseen.
Sähköyhtiöitä hymyilyttää. Savon Voima on tehnyt tämän vuoden aikana jo 33 miljoonaa euroa voittoa. Liikevoitto kasvoi tammi-elokuussa 17.1 prosenttia. (SS .4.10. sivu 7). Talvella varmasti naurattaa sitä enemmän, mitä enemmän kansa hytisee.
Sähkökatkot ovat hyvä pelotin, jolla suljetaan sähkön hintoja kritisoivat suut. Toinen on lähestyvät eduskuntavaalit 2.4.2923. Kantaverkkoyhtiö Fingrid rauhoittelee, että sähköjen katkaisu kuluttajilta on viimeinen vaihtoehto, sitä ennen teollisuus ym. tekevät parhaansa. Mitä se sitten lieneekään.
Yhtiöt osallistuvat lisälämmön tuottamiseen laskuillaan, jotka saavat asiakkaiden veret kiehumaan ja ja päänupit tuottamaan löylyä vähintään yhden sähkökiukaan lämmityksen verran. Pakkasaikaan tulee takuulla löylyä lissee.
Ei auta pientä sähkönkuluttajaa muu kuin yrittää keksiä keinoja lämmittää itseään. Nyt on vielä aikaa suunnitella, miten pakkasista selviäisi mahdollisimman vähällä sähköllä. Säästövinkkejä on tarjolla joka suunnasta, mutta niissä useimmissa kaupitellaan jotain. Yksi kanava asialle olisi kirkoissa saarnan yhteydessä. Heillä on asiantuntemusta isojen tilojen hukkalämmittämisestä. Tosin kuulijakunta ei lukumäärällään paljoa lämmittäisi.
Tarjoan muutamia edullisia keinoja varautumiseen:
1. Eristeet: Sisätiloissa ei todellakaan tarvitse tareta/tarjeta (=kestää kylmää) stringeissä ja olkatopeissa. Valveillaoloaikana voi pukeutua pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin aina villasukkia myöten. Useimmat ihmiset istuvat suurimman osan päivästään niin työssä kuin vapaa-aikanakin. Totta kai paikallaan nököttäessä tulee kylmä. Ei kun vaatteet päälle, eivät ne kaapeissa lämmitä.
2. Liikettä niveliin: Turhasta istumisesta on tultava loppu. Sisälläkin saa touhuta ja liikkua. Pistää tanssiksi tai jumpaksi niin että veri kiertää, touhuta mitä hyödyllistä tai mukavaa keksiikään. Sekä kotona, kylässä että työpaikalla. Liikuntalämmitteisen talven jälkeen huomaa ilokseen keväällä olevansa timmissä kunnossa kesähelteitä varten.
3. Eriste no 2: Viisaat eläimet keräävät rasvakerrosta talven varalle. Se on lämmönlähde parhaasta päästä. Jokaisen lukijan kannattaa nyt heti aloittaa oman lisälämmittimensä kasvattaminen. Senttikin joka puolelle on jo aivan erinomainen lämmöntuottaja, läski lämmittää ja eristää. Sitä paitsi sen rakentaminen on hauskaa, helppoa ja nopeaa; herkkuja vain naamariin. Vinkkejä voi kysyä kirjoittajalta.
4. Läheisyys: Jo Raamatussa Saarnaaja 4:11 huomioidaan asiaa. ”Ja jos kaksi makaa yhdessä, on molemmilla lämmin, mutta kuinka yksinäisellä voisi olla lämmin?” Tommy Tabermann runoilee: ”Lämpimin peitto on toisen iho…”
Tähän kannattaa tarttua heti. Nyt silmä tarkkana ja mieli rohkeana etsimään ja kysymään: – Voisimmeko lämmittää toisiamme ensi talvena saman täkin alla?
Silloin voisi makuuhuoneen lämpötilaa pudottaa monta astetta. Jos ei onnistu toisen ihon löytäminen, on mentävä ostamaan lisätäkki. Jos vaikka siellä vuodevaatehyllyllä tapaisikin toisen samalla asialla olevan…

 

 

 

 

 

Kommentit

  • Leena Raveikko

    Hyvät ovat vinkkisi, Seija ja sitäpaitsi toimivat ja kaikkien ulottuvilla. Villasukkia ja -housuja on jokaisella, syömisenkin kaikki osaavat, jumppaaminen saa veret liikkeelle, sitäkään ei tarvitse uudestaan opetella, johan se koulussa opittiin. Ja läheisyys, on se sitten täkkikaupasta hankittu, koiraystävä tai vain toinen ihminen, joka lämmittää pelkällä läsnäolollaan. Se pehmittää myös sielun ja sydämen. Lämmintä syksyä!

  • seija.hamalainen

    Koirathan minä täysin unohdin. Yksi tai useampi ja mitä karvaisempi, sitä lämpimämpi.

Kommentointi on suljettu.