Löylyn lellimää

Hälyisässä maailmassa on kohdun ja haudan lisäksi jäljellä vielä yksi paikka, johon kännykät eivät tunge. Onneksi saunankestäviä televisoita ei ole yleisesti saatavana. Saunaan eivät kuulu ällykät, mainokset, Putin, Trump, Sote eikä bkt.
Kun merkkivaatteet ja muu ihmisten ylle ripustettava tavara joudutaan jättämään saunan ulkopuolelle, niiden mukana riisutaan myös paljon pönötystä, vieraissa rooleissa elämistä ja kilpailua. Myös kiire ja kouhotus saavat jäädä naulakkoon kiltisti odottamaan.
Silikonit, hiuslisäkkeet, tekoripset ja rakennekynnet on pakko pitää mukana, mutta paljon epäaitoa roipetta jää saunan oven huonommalle puolelle. Saunassa tapahtuu ruumiillisen hikoilun lisäksi henkinen pisarointi, ja siksi saunapuheet ja ajatukset ovat selkeämpiä kuin muualla.
Löyly se saunasta saunan tekee, löyly on kuuminta hottia. Kauhallinen, kiulullinen, ämpärillinen, saavillinen. Kipakoissa kuuman ilman ja höyryn löyhähdyksissä ja hönkäyksissä saavat satikutia niin trimmatut vartalot, muskelit ja keinorusketetut ihot kuin toisistaan erilleen levinneet suorat vatsalihakset, rasvamaksan turvottamat mahat, raskaus-, sota- ja leikkausarvet. Löyly hiveltää tasapuolisesti allit, pyllyt ja pallit, tatuoidut ja ryppyjen verkostoimat nahat. Kyly ei erittele, onko hyväiltävä syyläinen tai karvainen olento vai sileäksi sliipattu, niin ettei missään kohdassa näy karvan ujettakaan.
Lämmön ja hikoilun myötä kälväkimmätkin posket alkavat rusottaa, myrtyneet ilmeet sulavat lupsakoiksi, kireät leukaperät hellittävät puristuksensa. Jännittyneet hartiat laskeutuvat alkuperäiselle tasolleen. Sauna palauttaa kylpijän ulkomuotoa ja mieltä takaisin omaksi itsekseen.

Saunavastalla mätkiminen karkottaa ahdistuksen lisäksi pahat henget, kateuden, mustasukkaisuuden, vihan ja ulosottohenkilön. Vastan voi tehdä koivusta, katajasta tai tammesta. Kirjoittajan mielestä visakoivuvasta on kestävin. Kesäaikaan suosin savusaunassa metrin mittaista ”hosaa”, jossa on sekaisin koivua, tervaleppää ja pihlajaa. Voi sitä tuoksujen huumaa!

Saunominen on kuin ripittäytyminen tai psykologin vastaanotto, sielun ja ruumiin suursiivous. Höyryn ja hikikarpaloiden sekaan voi pirauttaa suolaisen kyyneleenkin, jos siltä tuntuu. Jos ei kuumuus riitä synninpäästöksi, kylmä suihku, uinti tai enkelinkuvien tekeminen hangelle viimeistelee hartaushetken.
Olut, viini tai booli, limuviina tai raaka kossu. Kullekin makunsa ja mittansa mukaan.
*
Millainen sauna on paras? Savusauna, puulämmitteinen, sähkö-, höyry- vai aromisellainen? Pieni kiuaskaappi tai puolen aarin kokoinen?
”Koolla ei ole väliä, vaan vaikutuksella”, sanoi entinen likka. Tärkeintä on se, että sauna on oman tuntuinen. Että siellä voi kuunnella löylyn hengen ääntä, omaa kehoa ja ajatuksia, omia aistejaan. Että on paikka, jossa hetken saa olla rauhassa omana itsenään. Valmiiksi tehtynä, kelvollisena sellaisena kuin on. Elämän kämmenellä.

Kommentit

 • POEKA

  Nytpäs Äitee kirjoittaa taas paljon mutta asiaa. Tähän ei pysty mitään lisäämään eikä poiskaan ottaan.

  • Seija Hämäläinen

   Kyllä Äitee tietää. Montakohan kertaa sitä ihminen saunoo eläessään? Montakohan uudestisyntymistä tapahtuu, nääs kun ihosoluja poistuu ja uusia kasvaa tilalle.

 • Hannele Koivisto

  Seija, menepä kuopiolaiseen infrapunasaunaan, niin koet järkytyksen.

  • Seija Hämäläinen

   En taida uskaltaa. Toisaalta, kyllä savusaunakin on aikamoinen paikka kun tarkemmin ajattelee.

 • porkkanan juuria

  Ihastuin saunaani muutama viikko sitten. Ei tarvinnut kuin ostaa uusi kiuas ja hoksata, että räppänä pitää sulkea lämmityksen ajaksi. Aikaisemmin nimittäin varpaita paleli saunassa!
  Ja toinen juttu. On olemassa saunankestäviä telkkareita. Olen sellaiseen törmännyt Etelä-Koreassa eräässä kylpylässä. Löylyhuoneessa oli lämmin, ei vesikiulua mutta seinässä töllötin. Äkkiä oli ne löylyt nautittu!

Kommentointi on suljettu.