Nenää pusertamalla saa veren

Meiltä kysellään ja monet jakavat eteenpäin erilaisia nettikyselyjä: ”Mikä eläin, hymiö, kasvi, kaupunki, kehon osa, kieli, kirja, kirosana, kännykkätyyppi, mineraali, planeetta, rakennus, tietokonepeli, vessapaperimerkki tai vitamiini olet? Kuka elokuvanäyttelijä, historian hahmo, poliitikko olet, olit tai haluaisit olla”?
Minkä täytisen tähden pitäisi haluta olla jotain muuta kuin on? Vaikka kodin tekstiili, ötökkä tai tietokonepeli. Hyvä kun jotenkuten selviytyy omana itsenään. Senkin kanssa on joskus helkkarin hankala päästä yhteisymmärrykseen.

”Testaa mikä Raamatun henkilö olet”. Sen testin tekemiseen haksahdin saadakseni kirjoituksen päästä kiinni. Mutta ensin olisi pitänyt katsoa jokin mainosfilmi eikä kiinnostanut minkään ikäisten vaipat, oudon merkkiset autot tai karvattomien kissojen ruokatarvikkeet, niinpä annoin asian olla. Olisihan siellä tietenkin saattanut olla mainos edullisesta risteilystä, jossa olisi mukana kaikenlaisia eläimiä kaksi kappaletta.

Tiedän toki testaamattakin selkeästi, kuka Raamatun henkilö olen. Puutarhaa hoitaessani olen Eeva ja elämänkumppanini on Aatami, siinä ei ole mitään epäselvää. Paratiisista meillä ei ole muuta kuin ohikiitävän hetkellistä tietoa, sillä puutarhamme (3kpl) ovat välillä aika helvetillisiä työlaitoksia.
”Maa kasvaa sinulle orjantappuraa ja ohdaketta, … Otsa hiessä sinun on hankittava leipäsi, …
[1. Moos. 3:18-19]”
”Mutta puutarhuri vastasi: ’Herra, anna sen olla vielä yksi vuosi. Minä muokkaan ja lannoitan maan sen ympäriltä. Jospa se ensi vuonna tekee hedelmää. Jollei niin käy, käske sitten kaataa se. [Luuk. 13:8-9]”
Tuttua tarinaa. Kyllä Raamattu tietää ihmisen arkielämän vaivat pienimpiä yksityiskohtia myöten.

”Mikä Raamatun lainaus sinun kannattaisi opetella ulkoa?” Raamatun lauseita tai vertauksia riippui ennen vanhaan seinillä huoneentauluina. Maalattuina ja kankaalle merkattuina. Minullakin on lipaston pohjalla vanha taulu: ”Herra palkitse äidin vaivat.”
Ei kai sellainen nykyäänkään haittaisi mitään facebookin etuseinällä tai kännykän kuvatauluna.
Mutta mistä teksti? Tietenkin Raamatusta aataminaikuisen keinon mukaisesti. Raamatun sivu auki umpimähkään ja tökkäys sormella siihen. Sattui Salomonin temppelinrakennus, josta ei löytynyt mitään viisasta. Ylisuureen rakentamiseen ei suuria viisauksia mahdu.

Mutta ehkä tällainen lause olisi hyvä viljeltäväksi nykyisen vihapuhetulvan aikana:
”Leppeä vastaus taltuttaa kiukun, mutta loukkaava sana nostaa vihan. [Sananlaskut 15.1.]
”Sillä maitoa pusertamalla saa voin, nenää pusertamalla saa veren, ja vihoja pusertamalla saa riidan.” [Sananlaskut 30:33]
(Raamatun lainaukset vanhasta käännöksestä, koska se on mielestäni sävykkäämpää tekstiä).

Kommentit

 • Shamaani

  En ymmärtänyt tästä mitään. Miksi nenää pitää puristaa; sehän sattuu? Jotkut kaivavat nenäänsä ja silloinkin voi tulla verta nenästä.

  • seija sanaleikkimökistään

   Älä huoli, en minäkään ymmärrä omasta kirjoituksestani mitään. Mutta älä kerro kenellekään. Nenän kaivaminen on suora lainaus raamatusta. Koulutukseni ei riittäisi keksimään tuollaista itse.
   Kiitos viestistäsi!

 • Leena Raveikko

  Hei, jos raamatun tekstejä tulkittaisiin ja arkielämään vietäisiin tällaisessa arkihumoristisessa hengessä, luulisi monen rippikoululaisen käyvän katekismusoppikouluaan innokkaammin. Nyt sinne ei liene houkuttele kuin rippilahjaksi (ehkä) tuleva rahanippu.

Kommentointi on suljettu.