Pään omaa

”Oma pää on paras pääoma”, on kulunut sanonta. Pään sisällähän se pannuhuone, sähkö- ja tietoliikennekeskus on. Arkisto, vinttikomero, kellari ja varasto, johon kerääntyy kaikki tieto ja kokemus, mitä elämän aikana tulee vastaan. Ihme, ettei se halkea.
Siellä myös tapahtuu ja asustaa kaikki tunnelajit, jotka varsinkin hempeissä teksteissä liitetään sydämeen. Aivot ja sydän, parivaljakko.

Päiden sisältö on hyvin eri tasoista alusta alkaen. Jotkut oppivat jo sikiövedessä kelluessaan kuulemaan erilaista musiikkia ja sivistyneitä keskusteluja useilla kielillä. He saavat ädinmaidosta lähtien ravinnokseen tietoa ja taitoa, joista toinen saa kuulla ensimmäisen kerran vasta koulussa.
Toiset pääsevät matkustelemaan tai asumaan eri paikoissa konttausiästä alkaen, toiset eivät ole vielä lukioon mennessään käyneet kotimaan ulkopuolella.
Lähtökohdat ovat hyvin erilaiset. Mitä nuorempana saa kosketuksen eri kulttuurilajeihin tai kieliin, saa kallisarvoista pohjaa, johon on helppo rakentaa koko elämänsä ajan. Aikuisiällä harva pystyy ottamaan kiinni heitä, jotka ovat saaneet kasvaa tiedon ja sivistyksen keskellä, ja ikään kuin imeyttämällä saaneet selkäytimensä sisään asioita.

Pään sisäinen elämä on nousujohteista. Ihminen hankkii lisää tietoa, taitoja ja ravitsee itseään maailman ihmeellisillä asioilla. Mitä enemmän hallitsee asioita, sitä enemmän pystyy ottamaan vastaan, jäsentelemään, yhdistelemään ja päättelemään. Jokaisen avautuvan sivun takaa aukeaa lukemattomia uusia. Tiedon maailma on rajaton.

Eräässä juhlapuheessa sanottiin ylioppilaiden olevan yleistiedon määrän huipulla. Jatkossa he tulevat erikoistumaan lähtiessään opiskelemaan ja valmistuttuaan ammattiin he syventävät oman alansa tuntemusta ja hiovat osaamistaan huippuunsa. Koskaan enää ei ole aikaa niin tiukasti opetella lukuisia uusia asioita.
*
Aivot ovat aarrekammio ja arkisto. Sieltä löytyy kaikki se, mitä elämänsä aikana on ehtinyt kokea, tuntea ja kerätä. Miten ihanaa on vanhempana, sitten kun on aikaa, ottaa sieltä esille asioita ja katsella niitä viisain, kirkastunein silmin. Silmäillä omaa elämäänsä ja siihen liittyneitä tapahtumia uusintoina. Selittää uudelleen asioita, joita ei aikaisemmin ymmärtänyt.
Kertoa jälkipolville elämänkokoisia tarinoita, siirtää kokemaansa ja oppimaansa, antaa lahjaksi vuosien kulkiessa keräämäänsä pääomaa, siirtää tietoa, jakaa perintöä…
**
Erittäin epäoikeudenmukaiselta tuntuu se, että muistisairauden myötä monen ihmisen pitää ennenaikaisesti luopua tiedoistaan, joita on kerännyt. Ennen kuin on ehtinyt jäsennellä ja jakaa elämänsä aikana oppimaansa. Vähän kerrallaan riisua osaamistaan, taitoja, joita on oppinut ja opetellut. Kadottaa mustaan aukkoon niin nykyhetkeä kuin muistojaan.

Unohtaa loppujen lopuksi rakkaitten nimet ja kasvot. Omatkin.

Kommentit

 • porkkanan juuria

  Aivan, aivot, aivot ne ihmistä pyörittävät. Kunpa tätä itsekunkin tietotaitovarastoa arvostettaisiin työelämässä riittävästi. Tuntuu, että täällä jylläävät ihan muut lait. Kokemuksella ei ole suurtakaan merkitystä, annetaan uusien tuulien puhaltaa viiden vuoden välein entinen sileäksi.

  • seija hämäläinen

   Irto- ja nippelitietoa on helposti saatavissa, mutta se jää usein irralliseksi ja kertakäyttöiseksi. Lujaksi rakennettu tieto tarvitsee sidosaineekseen hiljaista, elävää tietämystä, jonka synnyttää aika, kokemus, testaaminen ja sisäistäminen. Niille ei työelämässä löydy enää käyttöä. Myöhemmin vielä
   muistisairaudet nakertavat tätä muutenkin harvinaistuvaa pääomaa armotta.

 • POEKA

  Itelle tuo nippelitieto tarttuu tosi helposti, mutta annas olla ku pitäs jotain opetella koulutyyliin ja yrittää saaha pääkopasta kokeessa ulos. Toiset oppii kirjoista ja toiset tekemällä. Ite kuulun jälkimmäiseen ryhmään. Ei voi muuta kuin toivoa, että saa koko elämänsä porskutella mieli kirkkaana.

 • seija hämäläinen

  Kirkas mieli, hienosti sanottu. Miten voi pitää mielen kirkkaana kun se pitää jakaa sen tulen seitsemän asian seuraamiseen yhtäaikaa. Ja kiire, se syö ja nakertaa niin, että elämä on yhtä pitsiliinaa. Voi pääparkoja!

Kommentointi on suljettu.