Paikoillanne, valmiina, jouluun!

Veronpalautukset nasahtivat tileille. Ja aivan kuin auton alle jääneen elukan raadolle kertyy variksia ja harakoita, myös näille rahoille hyökkäävät supina kaupat ja muu liike-elämä kaluamaan meidät putipuhtaiksi suolia myöten. Kulutushulluuden vuosihuippu on avattu!
Nyt nostetaan tulostasetta ja paikataan kulutusvajetta. Tuetaan valtiontaloutta ja varstotaan budjettiriihtä. Nyt erotellaan hyvät pakanoista. Enemmän, nopeammin, kalliimmalla!

OSTAOSTAOSTAOSTA!, tulvii joka tuutista ja tötteröstä. Lehdet tikahtuvat kuviin, joissa makeilee joulu edestä, joulu takaa, joulu istuu, joulu makaa. Jutuissa lätystellään itse virkatuista kissanhännännostajista tai sotkuisista suklaantekotalkoista. Paperimainoksia saa pahimpina päivinä kuskata postilaatikosta lumikolakaupalla roskiin. Koko maailma räiskyy ja leiskuu joulunpunaisena, tavarataivas suoltaa roinaa ja markkinavoimat repivät lompsaa ja luottokorttia taskusta.
Televisio kirkuu kokonaisten sukujen ällöttävän imeliä jouluhetkiä, joissa jokainen hymyilee kuin puuhevonen kuutamolla. Ei koskaan vanhingossakaan esitetä kunnon perintöriitaa tai nyrkkitappelun lopuksi kumoon kaadettua jouluateriapöytää.

OSTAKAKSIMAKSAKOLME!!
Veronpalautuksen 50 euroa riittää pään avaukseen eli ostohalun herättämiseen. Kun ihminen on astunut isollavarpaallaan jouluhumuun, se imaisee ensin koko koiven ja sen myötä koko ruumiin ja sielun. Hysteria tarttuu ja leviää yhtä tehokkaasti kuin pelko ihmisestä toiseen. Taloustaju ja laskutaito häipyy niiltäkin, joilla sitä on ollut. 15-24 % prosentin alennus alkaa tuntua samankokoiselta säästökorolta rahoille. Hulluhan olisi se, joka ei tällaista vaurastumismahdollisuutta käyttäisi hyväkseen.
Mutta entäs jos ei ole rahaa enempää kuin se ujakasti livahtanut viisikymppinen? Eipä hätää eikä huolta. Avuksi rientää hövelisti kumarrellen kulutusluotto, köyhän paras ystävä. Se auttaa joulun yli ja pitkälti ensi vuoden puolellekin. Näin toteutuu joululaulun sanoma: Voi jospa ihmisellä ois joulu ainainen.”
Mitäpä ostetaan? Otetaanpa esimerkki kynttilöistä. Yksi pieni sellainen omaksi iloksi ei paljoa maksa. Kun on hyvät alennukset ja veronpalautuksetkin tulivat, otetaanpa toinen ja kolmas ja voihan niillä muistaa lähisukulaisia.
Mummolle, joka on vaatimaton ihminen, ostetaan pieni tuikku. Serkun kaimalle, joka elelee leveästi, täytyy olla komeampi. Pistetään tuosta tuo metrisen halon kokoinen pötkylä. Eihän sitä rikkaalle kehtaa halpaa lahjaa ostaa. Jokaiselle ansionsa mukaan.
Hautakynttilöiksi voisi valikoida hyllystä vähän isommat kuin oli tarkoituksena ostaa viime vuonna, jolloin ne unohtuivat. Vaikka 15 % isommat, sehän on sama kuin alennusprosentti eli samalla rahalla saa enemmän. Kappalehinta? Kilohinta? Ei niitä nyt ehdi katsoa. Joku tuote voi vaikka loppua. Nyt on se hetki, kun nopea päättäminen on tärkeää.

JOULURUOKAa ostaa ja suunnittelee kunnon väki. Jouluun on aikaa vaivaiset kolme viikkoa! Nyt on jo ihan aikuisten oikeasti kiire laatikoiden, rosollien ja kinkkujen kanssa. Täytyy muistaa ostaa luumuja ja rusinoita, viime vuotiset sekahedelmäsoppatarpeet taisivat mennä jo lokakuussa kompostiin.
Piparkakkuja! Niitä pitää olla jouluna, vaikka kukaan ei syö yhtä ainutta. Keväällä voi yrittää salavihkaa murustaa yhden piparin jälkiruokaan, mutta tarkkaavainen perhe huomaa sen ja jättää koko sössön syömättä. Koirakin näyttää siltä, kuin saisi pipareista kirppuja.

LAHJOJA? Ihmisille, joilla on kaikkea liikaa. Joille mikään ei edes kelpaa. Mummon vähillä eläkerahoillaan suurella vaivalla hankkimat lahjat heitetään nauraen suoraan roskikseen. Usein avaamattomina. Roskiin päätyy moni muukin turhatin, joita on väkisin yritetty keksiä lahjoiksi.

JÄTTEET? Joulu on myös suuri roskajuhla, jätevuoren huippu. Jouluna nostetaan roskatasetta, paikataan biojätevajetta ja tuetaan törkytaloutta. Sinne päätyy aikamoinen osa tuotteista, joita nyt selkä vääränä kannamme kaupoista kotiin.
Sieltä saattaisi löytyä myös se lapsi, joka syntyi tallissa seimeen… Mutta hei, nyt täytyy lähteä ostamaan kymmenellä eri musiikkikappaleella soivaa ovikelloa, näkyvät olevan 30 % tarjouksessa. Kolme per talous. Hyvä. Jutellaan sitten lisää seimen lapsesta myöhemmin, vaikka joulupäivänä.

Joulu on kuin sota. Jokaisen pitää olla valmis tekemään suuriakin uhrauksia yhteisen hyvän vuoksi.Kun on tehnyt parhaansa, voi sitten rauhassa hiljentyä viettämään joulupäivää ja nauttimaan joulun kallista sanomaa.

Kommentit

  • Leena Raveikko

    Tämä jouluhulina on alkanut tuntua vuosi vuodelta turhakkeemmalta. Alkaa olla lähellä se aika, kun vetäydyn jouluksi korpeen kinkkusiivu ja tuikku toverinani. Idyllistä. Mutta itseni tuntien tiedän, etten viihtyisi siellä kuitenkaan muutamaa tuntia kauempaa. Korpi pitää rakentaa kotiin. Tuutit kiinni, buddhalainen meditaatiomusiikki soimaan, ja se siivukin on sula, nam. Rauhallista joulua!

  • seija sanaleikkimökistään

    Eniten minua ihmetyttää ne kaikki toimet ja ostettavat tavarat, mitä pitää tehdä ja hankkia voidakseen rauhoittua yhtenä päivänä. Eikös sitä voi rauhoittua muuten vaan?

Kommentointi on suljettu.