Paratiisi maan päällä

Päivärannan siirtolapuutarhassa, Kuopiossa oli avoimien puutarhaporttien ja mökkiovien päivä. Olin nähnyt paikasta vain pieniä, lumenpeittämiä vilauksia talvisin ohi hiihdellessä. Nyt pääsi aivan luvan perästä sukeltamaan mökkeilyn ihmemaailmaan. Heti alueelle tultua muu maailma jäi kauas ulkopuolelle, vaikka Citymarket komeili melkein kivenheiton päässä. Jokainen piha ja mökki houkutteli jäämään.

Suomessa siirtolapuutarhoja syntyi alkuaan puhtaasti viljelyä varten aikana, jolloin ruuasta oli pulaa. Nykyään niiden käyttötarkoitus on monipuolistunut ja suosio nousussa. Päivärannan Siirtolapuutarhayhdistys on vuokrannut 1945 perustetun alueen (7,2 ha) Kuopion kaupungilta ja vuokraa palstoja (236 m² – 551 m² )mökin omistajille. Palstoja 130 kpl (mökkejä 128 kpl). Alueella on kerhomaja, saunat, rantasauna, uimaranta, venepaikkoja. Yhteiset vesijohdot, puuseet, kompostit ja myytävänä erilaisia maa-aineksia kottikärrytaksalla.
Mökit ovat omia ja niistä maksetaan kiinteistövero.

Kerhomajan infopisteessä vierailijan otti vastaan rempseä sanataiteilija (ei ole kuvassa) , savoa sydämellisesti ja sydämen kyllyydestä vääntävä nuori mies, joka on ammatiltaan hieroja. Puheillaan hän hieroi ja hyrskytteli vierailijoille iloista mieltä. Puheliaat ihmiset jakavat sanan aarretta tasapuolisesti kaikille. He ovat Luojan lahja varsinkin yksinäisille ja hiljaisille.
Puhvetista löytyi syksyn antimista leivottuja herkkuja niin, että piti juoda kahvit ennen kierrokselle lähtöä. Vielä toiset yli kahden tunnin hurmioituneen harhailun jälkeen saadakseen harittavat silmänsä asettumaan edes vähän kohdalleen.

Niin paljon kaunista ja kekseliästä tuli nähtyä tiivistettynä että silmät, sielu ja jokaisessa asuva tee-se-itserakentaja-taiteilija olivat vähällä pakahtua.
Tilaihmeitä, näppärän asumisen kekseliäitä toteutuksia. Eri vuosikymmenten rakennukset erosivat toisistaan malleiltaan. Muutaman kymmenen neliön mökkejä, joissa on kaikki tarpeellinen ja enemmänkin. Tuli vahvasti mieleen, ettei enempää tarvitsisi muuallakaan. Useimmat neliöt ja varsinkin kuutiot asunnoissa palvelevat koneita ja tavaroita, eivät ihmisiä.

Syksyn satoa ja kukkien loistoa. Värikylläisyyttä ja lukemattomien lajien ryöppyä. Sitä lajia, mitä tästä kasvitieteellisestä puutarhasta ei löydy, sitä ei tarvita. Esimerkiksi palmuja.
Ihana järvi-ilmasto, kuin linnunmaitoa johtuen varmaan alueelle pesivistä onnellisista linnuista. Erilaisten kasvien runsaus ja hengitys täyttää ilman niin, että se muuttuu parantavaksi energialähteeksi. Pörriäisiä, siilejä, jäniksiä, rusakkoja ja myyriä on puutarhureilla apulaisinaan pölytystä, leikkausta ja maan muokkausta suorittamassa. Luoja on varmasti ajatellut juuri tällaista antaessaan maan ihmisten hallittavaksi ja vallittavaksi. Ihminen ja luonto sopusoinnussa.

Pääsin juttelemaan lukuisien ihmisten kanssa. Osa oli viettänyt kesiään jo lapsesta asti alueella ja toiset olivat jo luopuneet ja tulivat muistelemaan. Oli uusia asukkaita ja melkein uudisraivaajia.
– Talkootyö on tärkeä osa ryhmäpuutarhan toimintaa. Se on ollut kunniassaan luomassa yhteisöllisyyttä, mutta valitettavasti sen osuus on hiipumaan päin niin kuin kaikkialla. Näin kertoili eräs pitkän linjan tarhalainen.
– Alueella on jokaisella oma rauhansa, mutta ei tarvitse koskaan olla yksin. Seuraa löytyy aina kun sitä haluaa ja tarvitsee. Toisten ryhmässä mökki on turvassa tihutöiltä, mainitsi toinen.
Puutarha-alue on luovuuden runsauden sarvi, suuri tilataideteos, joka koostuu lukemattomista pienemmistä. Tiivistettyä kaikkea. Minimalismia kauneimmillaan. Tuntui että koko alue on suuri energialaitos, jossa ihmiset latautuvat ja vievät mennessään maailmaan hyvää ja positiivista energiaa. Ja väkisinkin sitä kohoaa ilmakehään puutarhojen tuoksuntäyteisen hengityksen myötä.

Kommentit

  • Leena Raveikko

    Oodi puutarhalle ja ryhmäpuutarhalle, hieno sellainen. Tällaisesta onnelasta ei puutu mitään, säällä kuin säällä on tekemistä kasvien ja nikkaroinnin parissa. Mitä sitä ihminen muuta tarvitseekaan ei mitään.

  • seija.hamalainen

    Sinä yksi onnekas elät todeksi kaikki ryhmäpuutarhurin salaisetkin paratiisit. Luikerteleekohan näihin muita matelevaisia kuin kastematoja? Tuskin edes kaksijalkaisiakaan.

Kommentointi on suljettu.