Rasvamaksa ja tipaton tammikuu

Joulu on suoritettu, suklaat syöty ja kuusen karsijaiset pidetty. Viimeiset neulaset imuroidaan juhannuksena. Joulun alla luuli maailmanlopun pian koittavan, vuoden vaihteessa huomasi yllätyksekseeen, että elämä jatkuu.
Paluu arkeen saattaa olla ankara. Katumusta lykkää kuin krapulassa konsanaan: Mitä kaikkea lienee tullut tehtyä? Kun suklaan turvottamien silmäluomien alta alkaa nähdä vähän peilikuvaansa, säikähtää pullahtanutta vyötäröä, joka vyöryy housunkauluksen alta kuin liikaa kohonnut taikina. Leuan alle ja kaulan ympärille on kasvanut kauluri pakkasia vastaan.
Pyhien aikainen lonotus on pöhöttänyt ja jäykistänyt vartalon niin, että kengännauhojen solmiminen tuntuu ylivoimaiselta. Sormet näyttävät nakeillta, näppäimistöillä sattuu painovirheitä ja sormukset ovat kutistuneet. Olo on kuin puhallustautisella lehmällä. (Puhallustauti on märehtijöiden sairaus, joka johtuu kaasujen kertymisestä pötsiin ja verkkomahaan.)

No, ei se mitään. Ei jäädä toimettomana ihmettelemään. Lisääntyvä valo saa ihmisen virkistymään ja pontevasti aloitetaan uusterveellinen, toimelias ja virkeä elämä. Hujautetaan toiseen äärilaitaan, elämähän on suurta heiluriliikettä. Ripittäydytään kurittomasta menosta ja tehdään parannus. On aika maksaa joulunpyhien mässäilystä ja lössiksi heittämisestä.

Joulu on rasvan sumentama muisto vain. Nyt on aika unohtaa notkuvat pöydät ja ruokavuoret, television mainosajat ammottavat tyhjinä ilman ruuan murentakaan. Kodeissa ei tarjota kymmeniä sortteja, hyvä kun aamupalalle löytyy patongin pätkä. Kasviksia pitäisi puputtaa raakana, joulun aikaan niitä liotettiin viidessä erilaisessa kermasekoituksessa. Voipaketista on vain käärepaperi jäljellä, sen tilalle on tullut rasvavalmiste, josta on poistettu kaikki rasva. Ei näy suolasirotinta, ei sokeriskoolia. Ei saa edes yöllä itseltään salaa syödä.

Suurinta mekkalaa pidetään aiheesta nimeltä TIPATON TAMMIKUU. Ei riitä, että ruokavalio on karsittu pystyyn, alkoholi on kielletty kaikissa muodoissaan. Eipä oteta aperitiiveja ennen ruokaa, ei snapseja ruuan kanssa, jälkiruokaliköörin asemasta jyrsitään kaalinnaatteja. Ehdoton ei café arrosélle ja café de luxelle. Saunaoluet ja -siiderit, mitä ne ovat? Pitkäripaisten saranat naukuvat kuivuuttaan, myyjät haukottelevat ikävystyneinä. Laatuviinejä ei kukaan kysele.

Nyt puhdistetaan maksaa ja annetaan haimalle rauha. Rasvamaksa pääsi juttuuni mukaan siksi, että minulla sattui olemaan valokuva naudan sellaisesta (paloiteltu) ja se pisti ajattelemaan myös omaa ja muiden ihmisten maksoja, jotka varsinkin joulun seutuun joutuvat suorittamaan vuotuisen maratooninsa tai triathloninsa.
Veikko Huovisen Rasvamaksa-kirjassa maksan ympärillä oli muistaakseni rasvakerros, joka teki kauniit valkoiset reunukset viipaleisiin, joita ihmissyöjä siitä veisteli. Mutta oikeasti sitä näyttää olevan joka puolella ja muuttavan ainakin naudan maksan ällöttäväksi löllöksi.
Onko juoppoja nautojakin? No ei sentään, lehmillä sellainen johtuu ruokintavirheestä, aivan kuin suuri osa ihmisilläkin.
”Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksasolujen sisään. Rasvamaksa on yleisin maksasairaus, ja se todetaan aikuisista noin neljäsosalla. Normaalipainoisilla sitä esiintyy 1–2:lla kymmenestä, lihavilla, etenkin vyötärölihavilla 7–8:lla kymmenestä.
Lääkärikirja Duodecim 3.2.2016, sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki”

Tammikuussa rasvamakkaroille ja -maksoille annetaan kylmää kyytiä.Valinnanvaraa riittää: on jos jonkinlaista menetelmää ja lisäainetta. Kuntosalit ja terveystuotekaupat kutsuvat meitä maksullisiin ”talkoisiin”. Kalliita kiloja kalliilla pois.
Personel Trainerien hymyt mainoksissa ovat leveitä kuin autotallin ovet, he lupaavat avun ja tuen lisäksi hyvää, vahvaa ja energistä oloa. Velkojen muuttumista saataviksi.
Rääkkäyscenterit ovat aina auki, vain 39,99 kk loppuelämäsi ajan kävit tai et. Alkuhurmion jälkeen monikaan ei käy kovin pitkään, vaikka hintaan sisältyy circuit training, crossari, hypoxi, kahvakuula, kuntofillari, tanssistudio, zumba, vesijumppa ja TTT Triple Treat Treeni.
Kaikki on helppoa ja mukavaa. Ainoa vaikeus on siinä, valitsetko ”Laihduta ja säilytä lihakset”, ”8 viikon voimanosto-ohjelman”, ”Sohvalta bikinikuntoon” vai ”Nojatuolista rantaleijonaksi tai -puumaksi” ohjelman vai otatko kaikki?

Kommentit

 • porkkanan juuria

  Ninpä niin, aivan kuin kuuntelisi pukukopilla siskojen ajatuksenvaihtoa. Miten se onkaan vyötärön ympärillä aina tähän aikaan vuodesta. Mutta onhan se hyvä, että on tämä vuodenkierto nautiskelussakin, riittää puheenaiheita turuilla ja pukukopeilla. Hauska juttu jälleen kerran, Seija, kiitos!

 • Seija Hämäläinen

  Ensin kiivetään jouluvuorelle ja sitten könytään katuvaisina alas. Sen jälkeen voi taas elää rauhassa vappuun asti. Pääsiäinen ei ole meillä niin valtaisa asia kuin jossakin muualla. Kohti bikinikesää mennään vinhaa vauhtia.

 • POEKA

  Kyllä tää ähky alakaa reilun kahen viikon jäläkeen helepottaa. Nyt sitten kuukauden skarppaus ni on lomakunnossa :-D

 • Seija Hämäläinen

  Joulunseutuun ihmiseen ymppäytyy sivupersoona, joka ahnehtii, ahmii, on kyltymätön ja holtiton. Onneksi niin pitkäkestoista raiteiltaan suistumista ei esiinnyt muina vuoden aikoina. Ei kun talvilomia kohti!

Kommentointi on suljettu.