Salakähmäistä liikehdintää maaseudulla

Kesällä maaseutu kuhisee elämää muurahaispesän tapaan. Jokaisessa kuihtuvassakin kylässä on tapahtuma, joka kokoaa paikallisia ja muualta tulleita ihmisiä yhteen. On Huopatossu-vesijuoksua, Veivinheittoa, Takapuoli edellä puuhun kiipeämiskisaa ja Nokkospuska-nakujuoksua. Autojen renkaat joutuvat rynkytystesteihin kuoppaisilla sorateillä. Kauppojen parkkipaikoilla rollaattorit jäävät vähemmistöksi.

Asumattomat talot ja kesämökit heräävät. Pihat, joissa ei talvella näkynyt hiirenhyppyä, ovat ruskealle sängelle parturoituja. Järviltä kuuluu läiske, loiske ja moottoreiden laulu. Lasten kiljahdukset viiltävät korvia voittaen jopa lokkien rääynnän. Luonto pistää parastaan ryöhäten kukkaloistoa, ryöpyten vihreää hurmaa, sirkuttaen, lirputtaen ja metelöiden.
*
Monen kunnan väkimäärä tuplaantuu, ehkä triplaantuu kesällä osa-aikaisesti. Syntyy käsitys kesänvirkeästä maaseudusta talvisen hiljaisuuden vastapainoksi.
Maaseutua ajanviettoympäristönä kuvataan usein todellisuutta synkempänä. Vaikka maalaismaisema on menettänyt vetovoimaansa ympärivuotisena asuinpaikkana, vapaa-ajan kasvu lisää kuhinaa muulloinkin kuin kesällä.

Osa-aika-asujia on kutsuttu maaseudun näkymättömäksi väestöksi, koska ei ole tietoa kesämökeillä käyntien luku- ja henkilömääristä, eikä niissä vietettyjen aikojen pituudesta.
Väestötilastot eivät kuvaa sitä, missä monipaikkaiset ja liikkuvat ihmiset oleskelevat työssään ja vapaa-ajallaan ilman, että väestörekisteriin merkitty kotikunta ja sijainti muuttuu.

Vapaa-ajan asukkaiden lisäksi maaseuduilla liikkuu matkailijoita, retkeilijöitä, luontoharrastajia, kalastajia, metsästäjiä ja valokuvaajia. Liikkumista helpottavan nykytekniikan avulla voi kuka tahansa löytää itsensä metsästä ilman eksymisen vaaraa.
Kansallispuistot tarjoavat turvallisia, merkittyjä reittejä liikkumiseen pikkurahalla. Niissä voi kokea ikimuistoisia elämyksiä, joita ei kalliista härpäkepuistoista löydy.

Biotalouden nopeasti kasvava osa metsäteollisuus liikkuu pyörillä puurekkoina ja metsäkoneiden kuljetuslavetteina. Työntekijät saattavat tulla hyvinkin kaukaa työmailleen.
Vielä vähemmän näkyviä työntekijöitä ovat ympärivuotisilla vapaa-ajan asunnoillaan etätyötä tekevät, hekään eivät näy kuntien asukastilastoissa.
*
Huomattava lisä maaseudun väestömäärään tulee ulkomaalaisten kausityöläisten kautta. Heitä vilisee niin pelloilla kuin metsissäkin. Thaimaalaisia marjanpoimijoita ei paljon marketeissä näy, sillä he työskentelevät metsissä koko valoisan ajan.
Uutta virkeyttä maaseudulle tulee maahanmuuttajista, joita on alettu kouluttaa riipimään mustikoita. Näin he saavat myös valmiuksia selviytyä käännytyspäätöksen jälkeisessä piileskelyssä.
Lisääntymään päin on viime vuosina ollut myös yrittäjyys, jossa sekä koti- että ulkomaalaiset tekijät kaupittelevat erilaisia tuotteita kiikarista kattoremonttiin varsinkin yksin asuville vanhuksille.
Vielä yksi tärkeä osa maaseudun salaperäistä liikehdintää: salarakkaus. Luonnossa ei ole valvontakameroita joka puolella niin kuin kaupungeissa.

”Tule, / menemme järven yli / utuhahmoina
katoamme sumuun / eikä ihmissilmä enää erota.
Se on salaista, / kiellettyä,
rakkautemme hämärässä kukkii.
Kuin kaste poimulehdeltä
aamun tullen päivään häviää.”

(Tuomirannan runoja 2006)

Kommentit

 • Leena Raveikko

  Kuka se on väittänyt, ettei maasedulla ole elämää? Vaikka joskus elämän toteamiseksi tarvitaan suurennuslasia tai kiikaria, uskomme tietenkin kaikkia tilastoja (paljonko kutakin önniäistä, ihmishahmoa jollain tavalla loikkivaa otusta suomen metsät ja maaseutu sisällään kantavat). Pakkohan siitä määrästä on jonkin verran osua myös sille muutaman aarin puutarhamökkitontille, jota tallaan koko kesän. Havaintojakin on. Hauska teksti, Seija!

  • seijahamalainen

   Eräs pienen pitäjän asukas sanoi katkerana: ”Täällä ei ole enää ketään muita kuin hoidettavia ja heidän hoitajiaan.” Meikänaisella on se onnellinen olotila, että voi istua kahdella tuolilla: olla maalainen ja kaupunkilainen. Tänään, heinäkuun 1. päivänä kaunistin Kuopion tilastoa, huomenna salakähmäilen maaseudulla.

 • POEKA

  Ja siehän sekotat tilastoja peräti kolomen kunnan alueella pitkin vuotta.

  • seijahamalainen

   Pittää parraasa yrittöö muaseuvun elävänä pitämiseks. Joku poliitikko sanoi, ettei kaupunkilaisillakaan olisi maaseutua minne mennä, jos eivät siellä asuvat ihmiset sitä pitäisi yllä.

Kommentointi on suljettu.