Se on kesä nyt

Kuvaaja: Kiia Hämäläinen

Nyt se on täällä, eikä Harkimolla ole osaa eikä arpaa asiaan. Kukkien keskustoissa heteet ja emit kisailevat keskenään sosiaalisesti ja demokraattisesti. Vihreän eri vivahteita on jokaisella kasvilla ja vaaliehdokkailla. Kaikki kukat ja heinänkorret pääsevät kukkimaan.
Jos katsot vasemmalle, näet vihreää. Jos oikealle, melkein voit koskettaa vihreää suomalaista perusväriä. Se ilahduttaa kristikansan silmää. Och samma på svenska.
Vaalikampanjat, ennakkoäänestys ja vanhanajan äänestyspäivä ovat synnyttäneet kesäisen hääjuhlan kaltaista säpinää ”niin että väki riemunkirjavana / kuin kukkaniitty tuulen alla pyörii! (Marja-Liisa Vartio Häät).

Luonto kiehuu ja kuohuu. Lintujen metelöivät lemmenriehat ovat vaihtuneet vanhempien huolentäyteiseen arkeen. Pesissä ammottaa nälkäisiä nokkasuita rääkyen ruokaa, loputtomasti ruokaa. Otsikon kuvassa rastaanpoikaset pitävät emon kiireisenä. Eivät ujostele kuvaajaa.

Aivan yhtä kyltymättömiä ovat linnun kuin ihmisenkin poikaset. Myös muut ikäluokat suorittavat kesäänsä elämän riemuille ahneina. Kieltäymysten ja karanteenien jälkeen voidaan elää kuin siat vatukossa. Televisiosta julistetaan maan päälle laskeutuneen pyhän hengen kaltaisena autuuden lähteenä ravintoloiden ja terassien aukeamista. Grillaantuneet kyljet vastakkain kaulaillessa ollaan niin vapaita että! Kun Helsingissä kapakat sulkeutuvat klo 19, hurautetaan vaikka Savonmualle, jossa ehtii juoda yhden huurteisen ennen klo kahden valomerkkiä. Ja sen jälkeen kaikki Valkeisen lammen rannan ruusupuskiin pölyttämään! Kotimaan matkailua hedelmällisimmillään (eikö ole kesänkaunis runollinen sana?).

Lähimatkailu elää loistokauttaan. Epäilen kuitenkin, ettei kaikkiin kohteisiin suomituristi palaa toista kertaa. Kiinni oleva kotiseutumuseo tai silta, jossa joku sotaherra on noussut vaunuista vettä heittämään Pohjan sodan aikoihin 1700-luvulla, ei jätä kaipuuntäyteistä muistijälkeä niin kuin lyhyinkin lomaromanssi ulkomailla.

Eläkeläistenkin kesä on erilaista kuin talvi. Villasukat, Aino-tossut ja raappahousut ovat joutuneet kaapin perälle. Vaarilla on pyöräilyshortsit ja mummon ryppyinen rinnanvako kurkistelee estottomasti teinimekon anteliaasta pääntiestä.
Mutta Reino-tossut eivät lomalle jouda. Niillä pelataan jalkapalloa 150-vuotta täyttävässä Vesannon kunnassa. Onnittelut!
Monta kesätapahtumaa riemastuttaa ja ilostuttaa Suomen kesää. Niitä voimme ahmia kuin rastaanpoikaset emon tuomia herkkupaloja.

Se on kesä nyt.

Kommentit

  • Matti

    Pari päivää on ollut Saksan maalta uutisointia rankkasateista, jonka johdosta vesi ja mutavyöryt ovat runnelleet kaupunkia. Juolahti mieleen tapauksen johdosta siellä asuvat juutalaiset, josko heitä taas aletaa osoitella syyttävällä sormella tapahtumien johdosta. Joku aika sitten Juutalaisia syytettiin (epäiltiin) Koronan aikaansaamiseksi. Onkohan tässä kysymyksessä Luonnonmullistuksen kosto aiempien tapahtumien johdosta. Tämä oli kyllä kaukaa haettu vertaus, mutta kukapa sen tietää, en ainakaan minä.

  • Matti

    Välillä Lokki asiaa; Puutikun lävistämä lokki huolestuttaa Kuopiossa, ”Ei poliisi sitä ammu”. Tämä oli jo poliisilta hyvä lupaus, mutta miten saada lokki kiinni. Olikohan teko saman joukkion tekemä, kuten lokinpesän hävittäminen poikasineen?

  • Matti

    Ilta-sanomien uutinen; Emokarhu nilkuttaa edelleen pienpetojen pyyntirauta jalassaan neljän pentunsa kanssa. Ja mitä ne poliisit tekevät tässä tapauksessa, ovat vain mielestäni sormet aseen liipaisimella, että pääsisivät paukuttelemaan. Eikö Suomesta löydy asiantuntijoita saamaan karhua nukutustilanteeseen, että homma saataisiin hallintaan ja tutkimaan emon jalkaa. Vai pitääkö Suomen ulkopuolelta pyytää virka-apua asian hoitamiseen kuntoon ja mahdollisesti karhuperhe pääsee jatkamaan matkaansa.

Jätä kommentti

*