Se on kesä nyt

Kuvaaja: Kiia Hämäläinen

Nyt se on täällä, eikä Harkimolla ole osaa eikä arpaa asiaan. Kukkien keskustoissa heteet ja emit kisailevat keskenään sosiaalisesti ja demokraattisesti. Vihreän eri vivahteita on jokaisella kasvilla ja vaaliehdokkailla. Kaikki kukat ja heinänkorret pääsevät kukkimaan.
Jos katsot vasemmalle, näet vihreää. Jos oikealle, melkein voit koskettaa vihreää suomalaista perusväriä. Se ilahduttaa kristikansan silmää. Och samma på svenska.
Vaalikampanjat, ennakkoäänestys ja vanhanajan äänestyspäivä ovat synnyttäneet kesäisen hääjuhlan kaltaista säpinää ”niin että väki riemunkirjavana / kuin kukkaniitty tuulen alla pyörii! (Marja-Liisa Vartio Häät).

Luonto kiehuu ja kuohuu. Lintujen metelöivät lemmenriehat ovat vaihtuneet vanhempien huolentäyteiseen arkeen. Pesissä ammottaa nälkäisiä nokkasuita rääkyen ruokaa, loputtomasti ruokaa. Otsikon kuvassa rastaanpoikaset pitävät emon kiireisenä. Eivät ujostele kuvaajaa.

Aivan yhtä kyltymättömiä ovat linnun kuin ihmisenkin poikaset. Myös muut ikäluokat suorittavat kesäänsä elämän riemuille ahneina. Kieltäymysten ja karanteenien jälkeen voidaan elää kuin siat vatukossa. Televisiosta julistetaan maan päälle laskeutuneen pyhän hengen kaltaisena autuuden lähteenä ravintoloiden ja terassien aukeamista. Grillaantuneet kyljet vastakkain kaulaillessa ollaan niin vapaita että! Kun Helsingissä kapakat sulkeutuvat klo 19, hurautetaan vaikka Savonmualle, jossa ehtii juoda yhden huurteisen ennen klo kahden valomerkkiä. Ja sen jälkeen kaikki Valkeisen lammen rannan ruusupuskiin pölyttämään! Kotimaan matkailua hedelmällisimmillään (eikö ole kesänkaunis runollinen sana?).

Lähimatkailu elää loistokauttaan. Epäilen kuitenkin, ettei kaikkiin kohteisiin suomituristi palaa toista kertaa. Kiinni oleva kotiseutumuseo tai silta, jossa joku sotaherra on noussut vaunuista vettä heittämään Pohjan sodan aikoihin 1700-luvulla, ei jätä kaipuuntäyteistä muistijälkeä niin kuin lyhyinkin lomaromanssi ulkomailla.

Eläkeläistenkin kesä on erilaista kuin talvi. Villasukat, Aino-tossut ja raappahousut ovat joutuneet kaapin perälle. Vaarilla on pyöräilyshortsit ja mummon ryppyinen rinnanvako kurkistelee estottomasti teinimekon anteliaasta pääntiestä.
Mutta Reino-tossut eivät lomalle jouda. Niillä pelataan jalkapalloa 150-vuotta täyttävässä Vesannon kunnassa. Onnittelut!
Monta kesätapahtumaa riemastuttaa ja ilostuttaa Suomen kesää. Niitä voimme ahmia kuin rastaanpoikaset emon tuomia herkkupaloja.

Se on kesä nyt.

Kommentit

  • Matti

    Eräs Suomalainen poliitikko on kehoittanut tänään julistamaan ilmaston hätätilan. Ja toisaalla Israelissa useampi sata alastonta ihmistä on niinikään asettunut meren rantaviivalle, ehkäistääkseen samasta syystä kuin Suomalainen poliitikko ilmaston muutoksen. Sanoisin näille ilmaston vouhattojille, myöskin ulkomaisille, että kastelevisivat housunsa ja pitäisivät vaatteensa päällä, sillä alastomuus loukkaa siveellisyyttä yleisellä paikalla. Paremmin alastomuus kävisi viidakon asukkaille, ei ”sivistyneille” ihmisille.

Jätä kommentti

*