Se on kesä nyt

Kuvaaja: Kiia Hämäläinen

Nyt se on täällä, eikä Harkimolla ole osaa eikä arpaa asiaan. Kukkien keskustoissa heteet ja emit kisailevat keskenään sosiaalisesti ja demokraattisesti. Vihreän eri vivahteita on jokaisella kasvilla ja vaaliehdokkailla. Kaikki kukat ja heinänkorret pääsevät kukkimaan.
Jos katsot vasemmalle, näet vihreää. Jos oikealle, melkein voit koskettaa vihreää suomalaista perusväriä. Se ilahduttaa kristikansan silmää. Och samma på svenska.
Vaalikampanjat, ennakkoäänestys ja vanhanajan äänestyspäivä ovat synnyttäneet kesäisen hääjuhlan kaltaista säpinää ”niin että väki riemunkirjavana / kuin kukkaniitty tuulen alla pyörii! (Marja-Liisa Vartio Häät).

Luonto kiehuu ja kuohuu. Lintujen metelöivät lemmenriehat ovat vaihtuneet vanhempien huolentäyteiseen arkeen. Pesissä ammottaa nälkäisiä nokkasuita rääkyen ruokaa, loputtomasti ruokaa. Otsikon kuvassa rastaanpoikaset pitävät emon kiireisenä. Eivät ujostele kuvaajaa.

Aivan yhtä kyltymättömiä ovat linnun kuin ihmisenkin poikaset. Myös muut ikäluokat suorittavat kesäänsä elämän riemuille ahneina. Kieltäymysten ja karanteenien jälkeen voidaan elää kuin siat vatukossa. Televisiosta julistetaan maan päälle laskeutuneen pyhän hengen kaltaisena autuuden lähteenä ravintoloiden ja terassien aukeamista. Grillaantuneet kyljet vastakkain kaulaillessa ollaan niin vapaita että! Kun Helsingissä kapakat sulkeutuvat klo 19, hurautetaan vaikka Savonmualle, jossa ehtii juoda yhden huurteisen ennen klo kahden valomerkkiä. Ja sen jälkeen kaikki Valkeisen lammen rannan ruusupuskiin pölyttämään! Kotimaan matkailua hedelmällisimmillään (eikö ole kesänkaunis runollinen sana?).

Lähimatkailu elää loistokauttaan. Epäilen kuitenkin, ettei kaikkiin kohteisiin suomituristi palaa toista kertaa. Kiinni oleva kotiseutumuseo tai silta, jossa joku sotaherra on noussut vaunuista vettä heittämään Pohjan sodan aikoihin 1700-luvulla, ei jätä kaipuuntäyteistä muistijälkeä niin kuin lyhyinkin lomaromanssi ulkomailla.

Eläkeläistenkin kesä on erilaista kuin talvi. Villasukat, Aino-tossut ja raappahousut ovat joutuneet kaapin perälle. Vaarilla on pyöräilyshortsit ja mummon ryppyinen rinnanvako kurkistelee estottomasti teinimekon anteliaasta pääntiestä.
Mutta Reino-tossut eivät lomalle jouda. Niillä pelataan jalkapalloa 150-vuotta täyttävässä Vesannon kunnassa. Onnittelut!
Monta kesätapahtumaa riemastuttaa ja ilostuttaa Suomen kesää. Niitä voimme ahmia kuin rastaanpoikaset emon tuomia herkkupaloja.

Se on kesä nyt.

Kommentit

 • Matti

  Vielä Suomeen eksyneestä Mursusta, joka kerää voimia ja sitten lähtee omille teilleen. Ei pitäisi kenenkään häiritä sitä, antaa vain oleskella ja eläinlääkärit voivat välillä seurata sen vointia, mikäli se vielä on Suomen vesillä.

 • Matti

  Seurasin tätä Mursun touhua, joka oli eksynyt Suomen vesille. Kaikki, jotka huolehtivat Mursun voinnista, eivät ymmärtäneet antaa sille mitään ravintoa. Päin vastoin ihmettelivät sen laihtumista ja pelkäsivät kuin kysymyksessä olisi ollut Atomipommi; ihmiselle erittäin vaarallinen. Kuten viranomaisten tulee varoittaa, kun jostakin eläimestä on kyse. Mielestäni nukutusaine oli viimeinen niitti sen elämän loppumiseen , mitenhän paljon olikaan saanut sitä, luultavasti aivan liikaa. Katsotaan nyt minkä syyn ne arvioivat menehtymisen syyksi.

 • Matti

  SS. ” Pohjois -Savon kesän yllätysvieras (Saksanhirvinaaras ) tuskin jää ainoaksi lajissaan.” Epäilen sitä, kunnes viimeinenkin on ammuttu. Sehän on vieraslaji näillä leveysasteilla, varsinkin Suomessa. Nyt kun alkaa Hirvenmetsästys, niin kaikki sorkkaeläimet ammutaan, olkoon se vaikka Saksanhirvi. Metsästäjät kiihkoissaan eivat pysty erottamaan sitä, onko kysymyksessä perinteinen Suomalainen hirvi, vai pohjoisen jäämeren mursu.

 • Matti

  Tässä joku päivä sitten oli juttua Leppävirralta, jonka mukaan kyläläiset ovat kyllästyneet siellä oleviin ”villikissoihin.” Kissojen jahtaaminen on mennyt jo niin pitkälle, että jopa oman asunnon pihapiirissä olevat kissat ovat viety sen enempää kyselemättä. Kissan omistaja on ollut sisällä ja sillä aikaa kissaa on hävinnyt pihasta. Jälkeenpäin selvisi, että kissa oli viety eläinlääkärille lopetettavaksi ja e- lääkäri oli tehnyt työtä käskettyä. Ensiksikin , kissan vieminen pihapiiristä on varkausena rikos, josta on tultava seuraukset. Ja toiseksi eläinlääkärin olisi varmistettava siitä, onko kissalla mikrosiru, josta voi löytyä omistan nimi. Mielestäni myöskin eläinlääkäri on vastuussa kissan lopettamisesta. Onko niin köyhä lääkäriasema, ettei heillä ole sirun tunnistamiseen olevaa laitetta. Mielestäni koko ketju kissan lopettamiseen aiheutuneet toimenpiteen aiheuttaneet on laitettava syytteeseen tapauksesta.

 • Matti

  Toivottavasti SS: seuraa kissan tapauksen kulkua ja uutisoivat siitä, miten siinä kävi.

 • Matti

  Metsäkauris joutui veden varaan keskellä Helsinkiä- päätyi leijonien ruuaksi. Näin oli uutinen Ilta–Sanomissa. Oli pudonnut johonkin vesikanavaan, eikä ollut päässyt sieltä pois. Joku ohikilkija soitti pelastajat paikalle, jotka sitten sapuivat nostamaan kauriin pois vedestä. Ja totesivat, ettei kannata tehdä mitään sen pelastamiseksi, vaan viedään leijonien ruuaksi. Koska oli uidessaan stressaantunut, eikä olisi luultavasti selvinnyt, vaikka oli vielä hengissä. Mielestäni tällainen tapa on Suomessa, että Luonnon eläintä ei aina yritetäkkään pelastaa, tarviihan eläintarhan leijonat sapuskaa?

 • Matti

  Rautalammilla kuohuu, Kunnanjohtaja Anu Sepposta vaaditaan eroamaan virastaan, tai sitten hän itse eroaisi. Oltuaan jo viisi vuotta virassaan ja sinä aikana väitetään hänen tehneet lukemattomia virheitä. Mitä itse olen lukenut hänestä tehtyjä juttuja, niin en ole huomannut niiissä olleen luetteloa tekemistään virheistä. Voisi tehdä luettelon hänen tekemistään virheistä, joka selkeyttäisi mistä on kysymys. Eihän sitä noin vain voi itseään irtisanoa, pitää olla pätevät perusteen siihen. Politiikka on raakaa peliä, sitä on helppo keksiä syitä erottamiselle. Yleisin syy on yhteistyökyvytön, joka sinällään ei sano mitään. Mielestäni se yleensä menee sitä rataa, jos ei ole aina joukon mukaan joo.joo henkilö, niin ei ole sopiva työyhteisöön. Näillä näkymin toivotan Sepposelle pitkää työuraa Rautalammin Kunnanjohtajana.

 • Matti

  Siilinjärven pitkäaikainen Kunnanjohtaja jää eläkkeele ensi vuonna. Ja epäilempä, että Kuopion suunnalta alkaa Siilinjärven piiritys, joka on kestänyt jo vuosia. Toivottavasti uusi kunnanjohtaja kulkee Lötjösen viitoittamalla tiellä, eikä anna Kuopion houkutella hyvillä lupauksilla ”suuri Kuopio” puheillaan. Jäämme seuraamaan poliittista taistelua Siilinjärvestä, sillä sitä se tulee olemaan.

Kommentointi on suljettu.