Se on kesä nyt

Kuvaaja: Kiia Hämäläinen

Nyt se on täällä, eikä Harkimolla ole osaa eikä arpaa asiaan. Kukkien keskustoissa heteet ja emit kisailevat keskenään sosiaalisesti ja demokraattisesti. Vihreän eri vivahteita on jokaisella kasvilla ja vaaliehdokkailla. Kaikki kukat ja heinänkorret pääsevät kukkimaan.
Jos katsot vasemmalle, näet vihreää. Jos oikealle, melkein voit koskettaa vihreää suomalaista perusväriä. Se ilahduttaa kristikansan silmää. Och samma på svenska.
Vaalikampanjat, ennakkoäänestys ja vanhanajan äänestyspäivä ovat synnyttäneet kesäisen hääjuhlan kaltaista säpinää ”niin että väki riemunkirjavana / kuin kukkaniitty tuulen alla pyörii! (Marja-Liisa Vartio Häät).

Luonto kiehuu ja kuohuu. Lintujen metelöivät lemmenriehat ovat vaihtuneet vanhempien huolentäyteiseen arkeen. Pesissä ammottaa nälkäisiä nokkasuita rääkyen ruokaa, loputtomasti ruokaa. Otsikon kuvassa rastaanpoikaset pitävät emon kiireisenä. Eivät ujostele kuvaajaa.

Aivan yhtä kyltymättömiä ovat linnun kuin ihmisenkin poikaset. Myös muut ikäluokat suorittavat kesäänsä elämän riemuille ahneina. Kieltäymysten ja karanteenien jälkeen voidaan elää kuin siat vatukossa. Televisiosta julistetaan maan päälle laskeutuneen pyhän hengen kaltaisena autuuden lähteenä ravintoloiden ja terassien aukeamista. Grillaantuneet kyljet vastakkain kaulaillessa ollaan niin vapaita että! Kun Helsingissä kapakat sulkeutuvat klo 19, hurautetaan vaikka Savonmualle, jossa ehtii juoda yhden huurteisen ennen klo kahden valomerkkiä. Ja sen jälkeen kaikki Valkeisen lammen rannan ruusupuskiin pölyttämään! Kotimaan matkailua hedelmällisimmillään (eikö ole kesänkaunis runollinen sana?).

Lähimatkailu elää loistokauttaan. Epäilen kuitenkin, ettei kaikkiin kohteisiin suomituristi palaa toista kertaa. Kiinni oleva kotiseutumuseo tai silta, jossa joku sotaherra on noussut vaunuista vettä heittämään Pohjan sodan aikoihin 1700-luvulla, ei jätä kaipuuntäyteistä muistijälkeä niin kuin lyhyinkin lomaromanssi ulkomailla.

Eläkeläistenkin kesä on erilaista kuin talvi. Villasukat, Aino-tossut ja raappahousut ovat joutuneet kaapin perälle. Vaarilla on pyöräilyshortsit ja mummon ryppyinen rinnanvako kurkistelee estottomasti teinimekon anteliaasta pääntiestä.
Mutta Reino-tossut eivät lomalle jouda. Niillä pelataan jalkapalloa 150-vuotta täyttävässä Vesannon kunnassa. Onnittelut!
Monta kesätapahtumaa riemastuttaa ja ilostuttaa Suomen kesää. Niitä voimme ahmia kuin rastaanpoikaset emon tuomia herkkupaloja.

Se on kesä nyt.

Kommentit

 • Matti

  ”Kuopion kolaripaikalle, Hulkontielle, oli pyydetty turhaan hidasteita”. Liikennemerkit ovat sitä varten, että niitä noudatetaan. Muutenkin kaupunkialueella on aivan tarpeeksi ”hidasteita”, kuin ajaisi kynnöspellolla. Sitä paitsi autoissa on jarrut, mikäli ovat kunnossa, muita hidasteita ei tarvitse. Mielestäni ajokortti ikää ei saisi laskea alle 20 vuoden, sillä liian paljon tulee näitä suru-uutisia.

 • Matti

  Ilta-Sanomissa oli Pääministeri Marin biletysillasta, eikä puhelimella saatu yhteyttä. Mielestäni aika leväperäistä näin pääministeriltä, sama kuin olisi ”takaovi jätetty auki. Entäs turvamiehet, heillä luulisi olevan kännykät aina mukana ? vai onko niilläkin unohtunut piirongin päälle, lähtiessä Marinia suojaamaan. Ainakin heidän kauttaan olisi saanut viestiä pääministerille, että haku on päällä. Siinä onkin mahdollisille terroristeille aukko kokeilla , että onko Suomi hereillä.

 • Matti

  Koska mielestäni Marinin bilettäminen näyttää olevan tärkeämpää kuin valtion asioiden hoitaminen. Niin siihen katsoen olisi paras järjestää jonkin yökerhon takahuoneeseen hänelle työtilat. Ei olisi pitkä matka viihteelle.

 • Matti

  Tssä joku päivä oli Putinin ja Bidenin fideokeskustelua, jossa Biden sanoi muistaakseni näin Putinille ” älä hyökkää Ukrainaan, hyökkää Suomeen”. Jos näin oli, niin siinä oli melkoinen kommentti. Mitähän Paiden lienee sillä tarkoittanut. Lieneekö samalla sivunnut hävittäjähankintoihin.

 • Matti

  Kymmenen hiehoa hukkui Kiuruvedellä, aamupäivällä vasta huomattiin tilanne. Yleensä maatiloilla sattuu aika usein eläimille onnettomuuksia, milloin eläin putoaa lietesäiliöön jne. Mielestäni näitä onnettomuuksia voisi välttää, huolehtimalla eläinten turvallisuuteen siten , että eläinten aitaukset ja muut vastaavat rakennelmat ovat tehty kunnollisiksi, ettei esim. tuuli voisi avata portteja, tai rakennelmia hajoittaa. Sekä kaikki maanpinnan alapuolella olevat kaivannot ovat sellaisia, ettei eläimet pääse vahingossakaan putoamaan sinne.

 • Matti

  Kohta on kaikki Hallituksen naisjäsenet lapsen tekopuuhissa. Viimeksi Kiuru on odottanut lasta jo kymmenen vuotta, mutta ei ole tärpännyt. Eikö ole ollut tietoa siitä, miten lapsia tilataan. Jos ei muuten ala tapahtumaan mitään, niin pikkujoulut ovat sellainen tapahtuma, että sieltä löytyy asiantuntevaa opastusta.

 • Matti

  Kuopiolaisessa puistossa ensimmäiset ihmisten luut tulevat vastaan – jo 40 sentin syvyydessä. Onkohan tämä Raamatun mukaan viimeistä tuomiota ennakoiva, jonka mukaan tuomiopäivä koittaa niin eläviä kuin kuolleitakin. Siis maailman loppu lähestyy ja jokainen saa ansionsa mukaan. Se siitä, mutta todellisuudessa kuitenkin on kysymyksessä normaali ilmiö, kuten kivetkin nousevat kohti maan pintaa roudan vaikutuksesta. Samoin käy pitkän ajan mukaan myöskin maahan haudatuille ihmisten jäännöksille, siis luille, jotka eivät muutu mullaksi, ovat sen verran korroosion kestäviä.

 • Matti

  Siilinjärvellä useita Susihavaintoja ja myöskin Kallavedellä. Senhän piti jo arvata, että Susia ihmiset näkevät talojen pihat täynnä, ettei meinaa aamulla töihin päästä. Syynä on tähän ilmiöön se, että Helmikuussa luultavasti alkaa Susien lahtaaminen, mikäli pyyntiluvat on voimassa. Mielestäni kysymyksessä on vain metsästäjien harhanäyt, että pääsevät Susia lahtaamaan. Toivottovasti Ministeriö tai joku eläintensuojelu järjestö saavat toiminnallaan pyyntiluvat evättyä.

 • Matti

  Venäjällä on ollut vuosien saatossa maailman maineeseen yltäneitä Shakin pelaajia. Mutta Putin on ottanut vähän erilaisen ”pelilaudan” . Pelinappuloina ovat ohjukset ja muut sotatarvikkeet ja siirtelee niitä alueelta toiselle. Niiden vaikutusalueella olevat maiden kenraalit ovat silmät tarkkoina siitä, milloin Putini julistaa maille, että Shakki ja Matti. Enää puuttuu vain ”mainilan laukaukset”. Nyt kysymys on vain siitä, että keneltä hermot pettää ja laukaiseen ensimmäisen lähtölaukauksen. Mutta kuitenkin mielestäni siitä ei ole vielä kysymys. Kuminauhaa on vielä venytettävä , toivottavasti vielä pitkään ennen kuin se katkeaa.

Jätä kommentti

*