Sormituntumalla

Mitä teit sormillasi ensimmäiseksi herättyäsi? Hapuilitko kännykän hyppysiisi ja aloit vieritellä viestejä. Vastailitko muutamiin ennen kuin lähdit aamupissille, jossa näpsäytit päivän alkuselfien itsestäsi vessanpytyllä ja jaoit sen maailmalle näpytellen peukaloillasi saateviestiksi sananparren: Aikainen lintu nappaa selfien.
Olisihan ollut sellainenkin mahdollisuus, että olisit juoksuttanut viitosillasi pienen hyväilyn vuodekumppanisi kasvojen iholle, tunnustellut rakkaita piirteitä häneltä, jonka kultarallissa on sormus yhteisen elämänne merkkinä. Tai vielä hurjemmin, kopaissut hänen vartalonsa ääriviivoja peiton alta, sehän jäi eilen illalla aikomuksistasi huolimatta tekemättä someillessasi puoleenyöhön asti.
Mutku ällykkään oli tullut yön aikana kymmeniä koukuttavia viestejä. Toimeliaat sormet eivät ehdi vaellella kenenkään iholla, kun koko maailma odottaa niiden lähettämiä viestejä. Vain nopeapeukaloiset elävät.
Säästyy paljon rahaa, kun ei ehdi laittamaan alulle lapsia, joille pitäisi ostaa älyäpöttimiä jo yksivuotiaasta asti. Kun ei äitiyspakkaukseenkaan niitä saada.
*
Joko olet testannut ”Oletko täti/setätekstaaja vai teinitekstaaja?” Et kai vain kuulu heihin, jotka kannattelevat puhelinta toisella kädellään ja valitsevat kirjaimet toisen käden etusormensa kärjellä. Suomensotilla sohiminen näyttää tehottomalta molempien käsiensä peukalopoteilla tekstaavan silmin. Nopeus on valttia, vaikka pahimmillaan liian aktiivisesta tekstailusta ja pelaamisesta voi kehittyä pysyvä peukalovamma. Vammoja ei tietenkään voi hoitaa lepäämällä, täytyy olla liipasimella joka hetki.

On vielä olemassa ihmisiä, jotka tekevät sormillaan yhtä ja toista. On käsitöiden taitajia koruompeleiden tekijöistä nikkareihin. Hiusten ja erilaisten kosketushoitojen antajat ovat kovassa kurssissa. Leivotaan ja näperretään ruokia. Multasormiset ovat saaneet antaa nimensä puutarhaliikeketjulle. Jotkut runontuhraajat osaavat jopa kirjoittaa kynän kanssa paperille!
Rakkauden ja ystävyyden puolella sormilla olisi paljon tehtävää. Pikkurilliä ja lekkermannia myöten sormien päissä on tuntoaistin etäpäätteitä, joissa yhdistyvät kaikkien muidenkin aistien viestit. Harmi, että nämä 5G nopeammat rajattomat yhteydet alkavat kuihtua ja näivettyä teknisten hömpötysten takia. Päämääränä on kansa, jossa kaikkien peukalot ovat keskellä näppäimistöjä.
*
Mutta ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin: Kun kädet ovat kiinni kännykässä, sormilla ei voi kaivaa nenää. Veltostuneita tai nivelrikkoisia näpyttelysormia ei saa puristettua kovaan nyrkkiin eli ruumiillinen väkivalta heikkenee sitä mukaa kuin näpytelty lisääntyy.
Jokaisen näpyttelijän kauhukuva on se, että kädet kipsattaisiin. Ei hätää! Ne ovat kipsissä jo.

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Hauskasti pohdittu, ehkä – jälleen!
  Vaikka tuo näpöttely on päässyt villiintymään, jopa autolla tai pyörällä ajettaessakin näkee näin tehtävän, jalankulkijat eivät katso eteensä (tai sivuille).
  – Osaa sinänsä yksittäisiin kotihommiin sanoa yleistystä, mutta kaikenlaistahan sitä varmaan on sormituntumalla tehty ja koeteltu – ja hekumoitukin sillä, mitä voisi.
  – nenän kaivamisesta juolahti mieleen, että aikoinaan sotilaan hihoihin laitettiin nappeja sekä karkeita koristeita, etteivät he marssiessaan pyyhi nenäänsä hihansuuhun.
  – kahviloissa ja vastaavissa olen kiinnittänyt huomiota siihen, käpälöikö myyjä kahvikupin laitoja käsin, syksyn lentsut ja kulkutaudit kun leviävät usein kädestä suuhun? hyvin usein iäkkäätkin ammattilaiset käpälöivät sitä havaitsematta. – suojat ja puhtaus kuntoon

 • Niinnoeekäkun

  No nyt oikein teeveessä neuvottiin että avioparit voisi sopia että esim.makuuhuoneessa ei saa näpelöidä

  kännykkää……

 • Eino J. (maallikkona)

  niinpä, miten lienee Teillä, mutta päivittäin aviolitossa hyvien ja huonojen tapahtumien suhde tulisi olla parempi kuin 5:3 – että niitä mukavia asioita on enemmän kuin päivittäin niitä huonoja.

  Voisi jopa kuvitella, että kun rouva aamuisin herää, varhain kuten kerroit, hän kiiruhtaa ilomielin valmistamaan rakkaalleen kelpo aamiaisen, minkä vienoihin tuoksuihin hän sitten herää, ellei jopa aamukahvia tuoda vuoteeseen (äitienpäivänä rouva tietenkin viroittelee sikeästi nukkuen, jotta ukko ehtii toimittaa saman.
  kaipa niitä muitakin mukavia juttuja ja hyviä tapoja on, miten kukin pariskunta on hyväksi nähnyt… eräätkin viettivät äsken 60-vuotishääpäiväänsä …

 • seija sanaleikkimökistään

  Kiitokset kommenteista, Eino J. ja Niinnoeekäkun. On surkuteltavaa se, että ihmisten kaikenlainen kunto rapistuu vempaimien takia.
  Kysymys kuuluu: onko ihmisen kehityksen huippu jo nähty ja alamäki menossa. Harmi, kun ei pystytä edes puuhun palaamaan heikentyneiden lihastan takia. Mihin päädytään?

 • Niinnoeekäkun

  Niin ja sen kunnonrapistumisen lisäksi kun pääkoppakin näyttää rapistuvan.
  Se minusta ihan eniten huolettaa.

  Tähän käsitykseen tullut kun seuraa tv :n ohjelmia ja netin tarjontaa.
  Vai olenko vain vanha.

 • Leena Raveikko

  On se vaan luksusta, että omistaa 10 toimivaa sormea, niin kauan kuin ne toimivat. Voi valmistaa ruokansa, neuloa sukkansa, kirjoittaa kirjeensä ja – nyt laitimmaisena yrityksenä kannoin työpaikalta 36 tyhjää kahvipussia ja aloittelen niistä kopan punonnan. Vielä puuttuu 24 pussia ja se tekeminen. Ihan sormia – kaikkia niitä kymmentä – syyhyttää!

Kommentointi on suljettu.