Sumu, usva, utu vai auer

Elokuun 19. aamulla klo 5 lämpömittari näytti 8 astetta ja sumu peitti tutun maiseman. Metsä oli muuttunut salaperäiseksi ja järvi hävinnyt maitomaiseen, läpinäkymättömään valkeaan. Jo edellisenä iltana vesi oli alkanut paikka paikoin kiehua. Tämä ei ollut enää kevyttä auteretta, päivänsavua eli kuivaa aurinkousvaa, vaan vesiä jäähdyttävien öitten sumua. Ei kuitenkaan hernerokkaa, mistä tuo nimi lienee tullutkaan.
”Jos näkyvyys on alle kilometrin, puhutaan sumusta. Jos se on 1-10 kilometriä, puhutaan udusta. Utu on siis tavallaan sumun lievempi ilmiö”, valistaa Ilmatieteen laitos.

Halla alkaa hiiviskellä ja vaaniskella kukka-, kurkku ja tomaattiviljelmiä kuin saalistaan kiertelevä peto. Palelluttaa sade-poutakesän runsaan sienisadon, vaikka metsä suojaa antaakin. Kylmenevät yöt nostavat likomärän aamukasteen, niin että kyyhkyjen ja vesilintujen jahtaajat tarvitsevat sadekamppeet. Sumu saa ahneimmatkin metsästäjät noudattamaan hämärämetsästyskieltoa, joka rajoittaa vesilintujen ampumisen tuntiin ennen ja jälkeen auringonnousun ja -laskun.

Sumu on armelias, se peittää ja pehmentää. Sumun suojassa on turvallista, olet piilossa, mutta voit eksyäkin. Sumu rakentaa maiseman uudeksi, tuntemattomaksi. Aamuaurinko palauttaa sen entiseen muotoonsa. Ja näyttää lukemattomat hämähäkkien kutomat taideteokset, joissa pienen pisarat välkehtivät. Koko luonto on suuri taideteos.
*
Sumuttaminen onkin jo asia erikseen. Siinä taiteenlajissa on ihmisen ajattelemisen jälki vahvana esillä. Jokainen on varmasti joutunut sumutuksen tai sen yrityksen kohteeksi, on itsekin harrastanut jossain tilanteessa. (Jatkuu mainoksen jälkeen.)

Sumuttamisen taito on tärkeä politiikkaan ponnistaessa. Osiin purettuna se jakautuu vähintään seuraaviin opintojaksoihin:
1. Huijaus, linssiin viilaaminen.
2. Valehtelu ja kokonaisuuden kannalta keskeisten asioiden piilottelu ja todellisuuden vääristely – usein vielä silloinkin kun on jo jäänyt kiinni valheistaan.
3.
Sanat ja teot eivät kohtaa.
4. Harhautus: Vastuunoton asemasta vastahyökkäys, mitätöinti, uhkailu ja keskustelusta kieltäytyminen.

Tämähän on tuttua myös toisten ihmisten parisuhteissa. Meillä tämä hoidetaan runon keinoin:

Kesäinen rakkaus kestä vielä
usvaisten aamujen sumut
säilytä hyväilyt lämmittämässä
paljaissa rungoissa talveni yli.
Tai
Ole sinä minun villasukkani,
takassa humiseva tuli
poista pimeä ja lämmitä talveni yli.

Kommentit

  • Leena Raveikko

    Sumussa näkee vain olennaisimman, sen, mikä on lähellä. Onko millään muulla oikeastaan väliä?

  • seija.hamalainen

    Ei sillä hetkellä. Mutta jos eksyy, olisi hyvä jos sumu haihtuisi. Joka tapauksessa sumu on mielenkiintoinen hiippari. Mutta ei autolla ajaessa, jos näkyvyys on vain käsivarren mitan verran.

Kommentointi on suljettu.