Tappaiskeitto MOTittui kurkkuun

Tappaiskeitto on savolainen perinneruokalaji. Keitto, joka tehtiin yleensä syysteurastuksen aikaan eläimen sisäelimistä, lihasta, perunasta ja juureksista. Siihen voitiin lisätä myös verestä ja ruisjauhoista tehtyjä mykyjä, jolloin siitä käytettiin nimitystä mykyrokka.

Sadonkorjuukauden lopuksi valmistan syksyisin tätä juhlakeittoa, jonka valmistus on pitkä ja monivaiheinen, ja kutsun vieraita syömään. Keittoon laitan sian- ja naudanlihaa, maksaa, munuaista ja mykyjä perunan, lantun, porkkanan ja sipulin kera. Aineksista kypsyy tuhtia ja erinomaisen maukasta ruokaa. Tänä vuonna kokeilimme viiniä kyytipojaksi, mutta myyjän suosittelema espanjalainen Raimat ei sopinut ruuan kanssa ollenkaan. Siitä huolimatta vieraat poistuivat tyytyväisinä ja itse popsimme keittoa vielä seuraavana päivänäkin.

Kaksi päivää myöhemmin MOT-ohjelmassa näytettiin elämää ja kuolemaa suomalaisissa teurastamoissa. En pystynyt katsomaan ohjelmaa, mutta kuulin sivusta eläinten tuskanhuudot. Jälkeenpäin luin keskustelu- ja kommenttitekstit ohjelman nettisivuilta.
Elämänkumppanini, joka on lapsuudessaan maalaistalossa nähnyt kotiteurastamista, oli tyrmistyksissään ja näki seuraavana yönä painajaisia. Hänen kertomuksensa ohjelmassa nähdystä sai keiton sattumat tarttumaan kurkkuun jälkeenpäin. Eläinten mylvintä ja rääkyminen kaikui korvissa yölläkin. Näin korkean hinnan eläinystävämme joutuvat maksamaan meidän lihakeitoistamme ja grillipihveistämme.

YLE kertoi sivuillaan, ettei ollut tilannut ohjelmassa esitettyjä teurastamoilla salaa filmattuja videoita, vaan Oikeutta Eläimille-yhdistys oli tarjonnut 2013, 2014 2015 filmattua aineistoa ja MOT katsoi aiheen olevan yhteiskunnallisesti niin merkittävä, että toimitus päätti sen perusteella tehdä ohjelman ja esittää paikka paikoin rankkaakin videomateriaalia.

Muutamia kauheuksia videofilmeiltä, joita oli kuvattu kolmesta suomalaisesta teurastamosta. Filmejä kommentoivat Eviran ym. asiantuntijat.
Eläinten ruuhkautuessa tainnutettavaksi mennessä, takimmaisia käsiteltiin sähköpiiskalla, jolla annettiin iskuja varsinkin herkkiin paikkoihin, kiveksiin, silmiin ja turpaan. Jossain kohdassa kommentin mukaan jopa 35 kertaa, vaikka takimmaiset eivät voineet saada jumissa olevaa jonoa menemään nopeammin.
Eläimiä revittiin ja heiteltiin kaaressa jopa useamman ihmisen voimin.

Tainnuttaminen ennen veren laskua tapahtuu pulttipistoolilla, joka lävistää nopeasti eläimen aivot ja aiheuttaa laajan aivovaurion ja tajuttomuuden. Joissakin tapauksissa tainnuttaja ei osunut aivoihin, tai tainnutuspistooli ei ollut asianmukaisessa kunnossa.​ ​Eläin sai vain kovan tällin päähänsä, jonka asiantuntija sanoi olevan sille tuskallisempaa, kuin mitä se on koskaan eläessään joutunut kokemaan.
Verenlasku ei aina onnistunut, vaan vielä rimpuileva eläin vinssattiin takajaloistaan ylhäällä olevaan liukuorteen.

Eviran ohjetta ”Eläinten suojelu lopetuksen ja teurastuksen yhteydessä” rikottiin räikeästi jokaiselta kohdaltaan: Eläimen lopetus on suoritettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Eläimen saa lopettaa vain lopettamisen osaava henkilö, jolla on oltava riittävät tiedot lopetusmenetelmästä ja lopetustekniikasta sekä riittävä taito toimenpiteen suorittamiseksi. Lopetettavaa eläintä on pidettävä kiinni tai sen liikkumista rajoitettava siten, että se säästyy lopettamisessa kaikelta vältettävissä olevalta kivulta, tuskalta, kärsimykseltä, vahingoittumiselta tai ruhjoutumiselta. Eläimen lopettavan henkilön on varmistettava, että eläin on kuollut ennen kuin sen hävittämiseen tai muihin toimenpiteisiin ryhdytään.

Olen järkyttynyt ja kesän mehevät grillipihvitkin ovat saaneet karvaan maun. Miten ihmiset voivat kiduttaa eläimiä tuolla tavalla ja heille se on normaalia arkipäivää. En voi olla ajattelematta lapsia, joiden isä tai äiti työskentelee tuollaisessa paikassa.
Mieleni on täynnä kysymyksiä: miten tämä on mahdollista Suomessa? Miksi eläinsuojelu on niin tehotonta? Miten ihmisistä tulee noin raakoja? Mitä voin tehdä ja ennen kaikkea: miten kauan minä olen järkyttynyt tästä asiasta, miten pian unohdan ja taas nautin suupielet rasvaa tirskuen grillipihvistä.

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Meillä siirryttiin tänään kasvismakaronilaatikkoon.

 • porkkanan juuria

  Kasvisruoka, nam. Kumma juttu, kun sitä riittävän kauan on vähällä lihansyönnillä, niin lihaa ei tee edes mieli. Makkarakin puistattaa. Sattui niin samaan aikaan nuo kaksi uutista: eläinrääkkäykset teurastamoissa ja se, että punainen liha aiheuttaa syöpää. Olipa niin tai näin, niin ilmankin pärjää. Ihan hyvin.

  • Seija Hämäläinen

   Nuo kaksi asiaa vaikuttaa pyhäinpäivän seudun lihansyöntiin, saattaa olla maanantaina lihatiskillä teurastustuotteita 30% alennuksella . Jouluksi kaikki unohtuu. Onko jo keksitty ottaa sialta vain kinkku ja antaa muun osan vielä kasvaa.

Kommentointi on suljettu.