Vaalipenkkiurheilua

Eduskuntavaalikisa on hyrähtänyt käyntiin. Me äänestäjät olemme toimitusministeristön luotsaamina kuin eksyneet veneet pyörteisessä virrassa. Vaalilupauksissa voi estoitta ylittää kaikki entiset ennätykset, kukaan tai mikään ei suitsi suita.

Vaaleja edeltävä aika on yksi suuri viihdepaketti. Siinä on yhdistetty Huutokauppakeisari Vaalisoppakeittiössä, Stadi vs. Lande Strömsössä ja tietenkin loppuhuipennuksena Tähteet, tähteet Putouksessa.
Olethan jo laittanut sohvan ja television hyvään katselukulmaan toisiinsa nähden. Kännykän vaalinavigaattorilla voit sen hoitaa. Olet varannut tyynyt ja peitot taukojen varalle ja valmistanut kannattamiesi puolueiden lippuja heiluteltavaksi. Hyvästellyt perheesi muutaman viikon vaalieron ajaksi. Ruoka, juoma ja meno muu – jääkaappi olisi hyvä olla käden ulottuvilla.
Naposteltavaksi nykysuositusten mukaan paljon proteiinia sisältäviä, ilmastoystävällisiä pähkinöitä eri puolilta maailmaa. Punaista lihaa saat syödä vaalivalvojaisyönä. Tulee samalla hoidettua pääsiäispaasto.
*
Torstaina 15.3. sarja hurahti käyntiin. Seurasin sinnikkäästi 9 puolueen vaalikeskustelun avausjakson odottaen puheenjohtajilta jäntevää kielenkäyttöä, hurjaa huulenheittoa, partakoneenteräviä puheviiltoja, salamannopeita sanamiekaniskuja, raakoja kiilanlyöntejä vastapelureiden valhevarustuksiin.
Huonosti alkoi. Otsat kureissa kädet vispaten hoettiin suurina ihmeinä ja totuuksina asioita, joita jokaisessa kahvipöydässä puhutaan ilmeikkäämmin ja syvemmälle tunkeutuen.
Vanhusten hoidosta:
– Suomessa on epäonnistuttu siinä, että jokainen vanhus voisi luottaa saavansa hyvää hoitoa.
– Hoitajia 0,7 johonkin, lienee päivävuoroon tai kylvetyspäivään.
Merkillepantavaa oli se, että miehistä joka toinen oli hoitanut ikääntyneitä appi- tai muita vanhuksiaan. Tästä voi ennustaa, että vaalitaiston aikana heitä ilmestyy yhtä paljon kuin Matti Nykäsen aliupseerikoulukavereita.
Sote:
– Suomessa on epäonnistuttu siinä, että jokainen kansalainen voisi saada hoitoa sairauden sattuessa
– Tarvitaan leveämpiä hartioita, lieneekö hoitajille vai kenelle. Kukaan ei puhunut leveämmistä takapuolista.
– 5 – 18 maakuntaa tai muuta vastuualuetta. Ihan kiva sirmakka tuo. Säveliä riittää.
Ilmastonmuutos:
– Ettei Suomessa epäonnistuttaisi ilmastonhoidossa, on tehtävä ehdottomasti jotain. JOTAIN? Luovuttava mehupilleistä?
– Sähkö- tai biodieselauto jokaiseen kotiin, Pihtiputaan mummoa unohtamatta.
– Kotimaisen ruuan syönti on lopetettava.
– Palmuöljyä tankkiin ja kobolttia akkuun
Kun joku yritti sanoa sanasen sähköautojen akuista ja niihin tarvittavista metalleista, puheenvuoro siirrettiin salamannopeasti kesymmälle keskustelijalle.
*
MTV:n uutisten nettisivulla kerrotaan:
Sähköautojen akkumetalleista voi tulla pulaa – lapsityövoimaa käyttävästä Kongosta louhittavaa kobolttia saisi myös Suomesta.
Tästä olisi mielestäni hyvä alkaa. Jokaiselle suomalaiselle koululaiselle annettaisiin mahdollisuus tehdä ilmastoteko työskentelemällä yhden koululakkopäivän kobolttikaivoksella.
Toivotan jännittävää vaalinalusaikaa jokaiselle!

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Kiitos asiantuntevan mukavasta vaalipakinasta!
  + mukava seurata sanavalmiutta. Oikein hyvä!

  + + toki on käytävä myös vaaliteltoilla ja -tilaisuuksissa; on sama asia kuin se, kun nuoriso latasi kännykkäänsä olioita paikantavan ohjelman, minkä vuoksi käveltiin niitä pitkin kaupunkia = liikuntaa, ja oma ehdokas tulee tutuksi; eikö vain
  + + ja tietenkin:
  pistäydyttävä ITSE äänestämässä (ennakkoon tai vaalipäivänä), toimitus on henkilökohtainen; HELPPO – ota kaveritkin mukaan!

 • seija sanaleikkimökistään

  Kiitos Eino! Vaalit virvoittavat mieltä, syntyy keskustelua jos jonkinlaista. Virvoittamisesta tuli mieleen virpominen, niin että vaaliehdokkaat voisivat käydä virpomassa äänestäjiä tuoreiksi ja terveiksi.
  Ennakkoäänestys on erittäin kätevä tapa äänestää, sen voi tehdä vaikka kauppareissulla. Äänestysprosentin nostamiseksi ennakkoa voisi laajentaa esimerkiksi terveyskeskuksiin ja oppilaitoksiin.

 • Leena Raveikko

  Milloinkahan alkavat vaalit kiinnostaa… Olen odottanut sytykettä. Ajanlaskuni mitoitin soten mukaan, ensi keväänä sen piti tulla, vuoden kuluttua. Nyt olen ihan hukassa. Kun näyttää sote olevan yhtä pitkäpiimäinen näytelmä kuin brexitkin. En enää tiedä mitä tässä nykymaailmassa ajatella. Olen täysin muiden vietävissä. Ja ääneni on taas kaupan.

 • seija sanaleikkimökistään

  Onneksi ei tullut seurattua Sote-asioita paljoakaan niihin kulututtujen vuosien aikana. Miten paljon aikaa olisikaan mennyt hukkaan.
  On muuten palanut paljon aikaa ja tupakkaa vatkatessa. Siitä huolimatta kakku lässähti.
  Mutta kyllä vaalit ovat kivoja karnevaaleja, ehdokkaatkin niin kohteliaita ja huomaavaisia että!

Kommentointi on suljettu.