Vapaata eleganssia

Pukeutuminen on tärkeä asia, sillä itarinkin sukankuluttaja käyttää elämänsä aikana lukuisia vaatekappaleita ja asusteita. Varsinkin alussa vaatteiden vaihtuvuus on suurta kasvupyrähdysten takia. Sama ilmiö on edessä myös myöhemmällä iällä, sillä kasvu jatkuu leveysasteilla.
Muotitietoisilla vaatteiden harrastajilla markkinavoimat säätelevät pukeutumista ja pakottavat tasapainoilemaan muodin aallonharjoilla, vaikka merkkikukkarossa sijaitseva maksukortti punertaisi kuin syksyiset pihlajanmarjat.
”Vaatteet on mun aatteet” laulaa Maukka Perusjätkä. Siinä suattaa olla perree tai suattaa olla olemata. Aatesuuntaa ynnä monia muita asioita voi yrittää päätellä pukeutumisesta. Vaatteilla pystytään tuomaan esille tai peittämään vartaloiden lisäksi paljon muuta, saamaan aikaan harkittu kuva ja käsitys.
Myös tapa kantaa vaatteitaan kertoo paljon ihmisestä. Jos herra hienoissa ketineissä kävelee kuin proomumies tilille, siinä on jotain ristiriitaista sanomaa. Jos neito onnahtelee polvet koukussa korkokengissään ylioppilaslakkia hakiessaan, huomaa kyllä, että tennarit tai lenkkarit ovat olleet enemmän käytössä. Jos leski ottaa tanssiaskeleita suruhunnussaan, sanomaa on vaikea tulkita monella tavalla.

Otsikon ”Vapaa eleganssi” tuli mieleen mökkipukeutumista ajatellessa. Siellä vaatteiden tärkeimpiä ominaisuuksia ovat mukavuus, käytännöllisyys, kestävyys, lian sieto ja ötököiden loitollapito.Tyyli seuraa automaattisesti, sillä kun ihminen on sinut vaatteidensa kanssa, hän kantaa niitä luontevasti ja tyylikkäästi. Kaikesta näkee, että pukeutuminen on sopusoinnussa elämänmuodon kanssa.
Ihmisiltä näkymättömissä voi, saa ja pitää toteuttaa villeimpiäkin fantasioitaan myös pukeutumisessa. Kun yhdistelee eri vuosikymmenien ja tyylisuuntauksien vaatekuoseja, yltää taatusti Pariisin hulluimpienkin muotivirtausten tasolle ja ylikin.
Metsien ympäröimänä meissä pääsee valloilleen vapaa pukeutuja, joka parittaa estottomasti niin vanhoja juhla- kuin ulkoiluvaatteitakin. Upeita hellehepeneitä saa nopeasti tuunattua leikkelemällä housujen lahkeita ja yläosien hihoja mummovainaan keritsimillä (kuvan shortsit).
Luomumenetelmällä aikaansaadut reiät, repeämät ja puhkikuluneet persaukset ovat kuuminta hottia, se on yhtenevää kaupunkipukeutumisen kanssa.
Nainen saa vapaasti yhdistellä vanhaan ehkäisykeinoonsa eli Marimekon yöpaitaan leveäharteisen toppatakin, mies kantaa ylväästi raappahousujaan rippipuvun takin kanssa. Väreissä ja kuvioissa tanssivat ripaskaa eri vuosikymmenien parhaat öklötykset.
Virahtaneet T-paidat ja kauhtuneet lippalakit kertovat tarinoita Mallorcalta ja Keihäsmatkoista 1969, Moskovan olympialaisista 1980, ammattiliiton kesäpäiviltä 1999 tai Ilosaari-rockista 2001.

Asusteina vanha pyyhe-, pöytäliina tai pussilakanasta repäisty kaistale sopii erinomaisesti huiviksi, käsinemalliston hittituote on aina tyylikäs näppylähanska tai saman käden nahkasormikkaat. Laukkuja harvemmin käytetään, koska kottikärry on kätevämpi.
Karvahattu kelpaa kesät talvet, sillä se mikä pitää kylmän loitolla, estää myös liiallisen kuumuuden. Isoisän moottoripyöräilijän lakki suojaa hyvin tuulella, ja lankovainaan koirannahkarukkasiin on hyvä pakkasella pyyhkiä nenänpäähän tunkeva tippa.
Kengät valitaan käyttötarkoituksen mukaan, isoisoisän jatsarit tai pieksut, isoisän Retut, isän ilmastoidut lenkkari (varpaat näkyvät), nokialaiset joista on leikattu varret pois. Korkokenkiä voidaan käyttää porkkanankylvössä tekemällä niillä kuoppia siemenille.
Pukeutumisen täydentää kosmetiikka. Ohvi on paras hajuvesi ja mäntysuovalla kun pesee, itikoiden pistot ovat muisto vain. Dödöksi kelpaa Tolu ja kasvovoiteena Tummeli antaa kauniin rusketuksen ja lehmän utareen pehmeyden kasvoille ja käsille.

Rohkeus pukeutumisessa kasvaa ahkeran harjoittamisen myötä. Alkuun ujostuttaa ja joutuu sukeltamaan pusikkoon tai ojan pohjalle, jos naapuri tulee vastaan. Kun rohkeus kasvaa, ilkeää ja mennä maantielle asti, ja kun täysi varmuus omasta pukeutumistyylistä on saavutettu, kantaa luontevasti ja ylpeänä ikiomaa ”haute coutureaan” niin pellon pientareilla kuin kaupungin asfalteillakin.

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Kiitos antoisasta kirjoituksestasi. Se herätti miettimään hajuveden olemusta laajemminkin: hajun kuten offinkin tehtävä lienee karkoittaa. Tuoksu taas vetänee enemmän puoleensa, mutta toisaalta, eipä meillä liene tarjolla tuoksuvesiäkään.

 • seija hämäläinen

  Kauppojen kosmetiikkaosastot ovat pahanhajuisimpia paikkoja, joita tiedän heti lietelannan jälkeen. Puhutaan hajusteista, mutta useimmat pitäisi lailla kieltää. Ja koskaan ei tiedä, miten jokin haju käyttäytyy kenenkin iholla tai hien kanssa. Mutta Tolu ja mäntysuopa eivät petä koskaan, ne tuoksuvat tasapuolisesti houkuttaen, karkottaen ja parantaen.

 • POEKA

  Vaatteet osaa olla ongelmakin, jos ei kuulu siihen keskikastin muottiin, niin turha kuvitellakkaan löytävänsä marketin alelaareista mitään aarteita, vaan aina joutuu menemään merkkihyllyiltä hakemaan täyshintaisia. Mitä mettäläismuotiin tulee, niin alakaa mökiltä kaappitila kohta loppua, kun kaikki vanahaks ja kauhtuneeks käyneet tulee kannettua sinne, että josko niitä joskus käyttäs.

 • seija hämäläinen

  Pitää ostaa lisää kaappeja ja lipastoja vaatteille, ja kun niitä ei mahdu enää mihinkään, joutuu laajentamaan rakennusta. Uusiokäytöstä esimerkkinä rekkakuorma lumppuja trasselitarkoitukseen, ja kerran vuodessa joku pyyhkäisee öljytikun puhtaaksi. Pula-ajan hengen rippeitä kulkee polvesta polveen hyvin hitaasti laimentuen.

 • Leena Raveikko

  Kiitos Seija hipsteri-muotikatsauksesta. Tässä oli vinkkejä pukeutumiseen kotiin ja toreille, uusiokäyttöä kaikille kuoseille. Viimeisin käyttö kaikille parittomille ja reikäisille sukille on auton vahaus. Sukka käteen ja vahaus ja toisella kiillotus. Oli niin kätevää, että ajattelin laittaa niksi-pirkkaan, ellei joku ennätä ennen minua.

 • seija hämäläinen

  Muodin orjat, sorron yöstä nouskaa! Löydä sisäinen pukeutujasi! Vapauta vartalosi! Vaatevallankumous päästä varpaisiin! Alas muotiorjuus!
  Hyvä idea tuo auton vahaus-kiillotus myös ergonomisesti, sillä meidänhän pitäisi yrittää käyttää molempia käsiä eri hommiin eli opetella kaksikätisiksi.

Kommentointi on suljettu.