Viisi niksiä helteessä selviämiseen

1. Elä kuumene!
Koeta ottaa elämä löysin rantein, viileästi. Nyt ei ole oikea aika hiillostua mopopojista, kaupungilla höllyvistä läskimakkaroista, huonosta palvelusta, ei edes hielle haisevasta elämänkumppanista tai mansikkalaatikon pohjalle piilotetuista homeisista marjoista.
2. Elä vouhota!
Vaikka sinulla on vuoden ainoa kesäloma, helteellä ei kannata ottaa koko maailmaa haltuun tai toteuttaa kaikkien toiveita. Ei ole pakko lähteä lasten kanssa satojen kilometrien automatkan päähän. Ei tarvitse käydä jokaisen kumminkaiman luona, eivät hekään ilahdu ylimääräisistä passattavista. Käykää vain sellaisissa paikoissa, joissa on kunnon ilmastointi, varjoisa patio, järven ranta tai ainakin uima-allas.
Ei tarvitse käydä jokaisen paahteisen toriaukeaman hikisessä kesätapahtumassa, kannattaa valita tapahtumat veden ääreltä. Silloin voi pulahtaa välillä uimaan.
Ei saa siivota kotia katosta lattiaan tai nyplätä pihaa tiptopkuntoon.
Vaikka olet miten himokas urheilija, ei kuntosi siitä romahda jos jätät jonkun hellelenkin väliin. Päinvastoin kroppasi saattaa jopa kiittää.
Helteellä ja muutenkin lomalla saa vain olla ja viilistellä / fiilistellä.
3. Vaihda aikataulua viileämmäksi!
Nouse aamulla aikaisin ylös, tai venytä iltaa kohti auringonlaskua, jolloin on viileintä. Touhua liikkumista vaativat askareet silloin keskipäivän asemasta. Päivällä kuumimpaan aikaan voit viettää siestaa lämpimien maiden kansalaisten tapaan.
4. Käytännön niksejä:
Valele ranteitasi kylmällä vedellä. Jos joudut olemaan jalkojesi päällä työssä, niin anna niille tauolla suihku, kevenevät puolella. Pyyhi itseäsi märällä pyyhkeellä, vilvoittaa tehokkaammin kuin suihku. Viilentävä joogahengitys: Työnnä kieli ulos tötterölle ja hengitä sitä kautta sisään niin, että kuuluu hienoinen sihinä. Viilentää kehoa ja rauhoittaa.
5. Ajattele viileitä ajatuksia!
Tiedotusvälineet paahtavat hellevaroituksia ja säätiedotukset lupaavat sietämätöntä kuumuutta. Joka tuutista toitotetaan helteen vaaroja ja hirvityksiä. Älä lähde näihin mukaan. Jos hysteria painaa päälle, lue alla oleva runo ja rauhoitu. Talvi on täällä ennen kuin arvaatkaan.

Aarinko se paesteloo ja hikkee meelle pukkoo,
nahoessaan sen tuntee suapi joka akka, ukko.
Koko kansa viettää menopaassivaehevuosija,
märät läeskät komistelloo T-paetojen kuosija.

Hikkee suapi otaltaan jo löölykaahaan mättee,
tasa-arvo rikkaaseen ja kööhään tässä pättee.
Säetten armoella myö ollaan kaekki samallaesija,
Suomen piästä piähän pehmosuomalaesija.

Vaekka vetelöetä ollaan selekärankaan asti,
lämpö, se on lahja, eekä mikkään paenolasti.
Kaikille on selevee, että rakkaaskin on kuumoo,
mikä ettei aarinko ja helle meetä huumoo.

Kerätään vuan lämpöö syvvään syvämmenkin sissään
pyyvvetään ja vuajitaan: Ee vielä tunnu missään!
Siitä sitten talavellakkii jokkaeselle riittää,
yjinvoeman vastustajat meetä siitä kiittää.

Kommentit

  • Leena Raveikko

    vaikka oli uusinta, niin silti viilensi ja kevensi oloa! Kirjat kunniaan, niitä lukemalla/kuuntelemalla ei aika valu hukkaan, rentoutuu ja samalla saa uutta näkökulmaa, kokemusta ja mielen virkistystä. Nimittäin jos sattuu käteen hyvä kirja. Huonon voi heittää, meinasin sanoa juhannuskokkoon, mutta ei sinne vaan kierrätykseen.

  • seija.hamalainen

    Helleaalto on selätetty. Kirjat ovat hyviä kumppaneita kaikkiin ilmoihin ja elämänvaiheisiin. Ne ovat ystäviä, jotka eivät koskaan jätä yksin vaan vievät sinut seurassaan helteestä pakkaseen, avaruudesta sukellusveneen uumeniin.
    Tuli mieleen, että blogit ovat pieniä kirjan hippusia, henkäyksiä ja hönkäyksiä erilaisista maailmoista.

Kommentointi on suljettu.