Viisi niksiä helteessä selviämiseen

1. Elä kuumene!
Koeta ottaa elämä löysin rantein, viileästi. Nyt ei ole oikea aika hiillostua mopopojista, kaupungilla höllyvistä läskimakkaroista, huonosta palvelusta, ei edes hielle haisevasta elämänkumppanista tai mansikkalaatikon pohjalle piilotetuista homeisista marjoista.
2. Elä vouhota!
Vaikka sinulla on vuoden ainoa kesäloma, helteellä ei kannata ottaa koko maailmaa haltuun tai toteuttaa kaikkien toiveita. Ei ole pakko lähteä lasten kanssa satojen kilometrien automatkan päähän. Ei tarvitse käydä jokaisen kumminkaiman luona, eivät hekään ilahdu ylimääräisistä passattavista. Käykää vain sellaisissa paikoissa, joissa on kunnon ilmastointi, varjoisa patio, järven ranta tai ainakin uima-allas.
Ei tarvitse käydä jokaisen paahteisen toriaukeaman hikisessä kesätapahtumassa, kannattaa valita tapahtumat veden ääreltä. Silloin voi pulahtaa välillä uimaan.
Ei saa siivota kotia katosta lattiaan tai nyplätä pihaa tiptopkuntoon.
Vaikka olet miten himokas urheilija, ei kuntosi siitä romahda jos jätät jonkun hellelenkin väliin. Päinvastoin kroppasi saattaa jopa kiittää.
Helteellä ja muutenkin lomalla saa vain olla ja viilistellä / fiilistellä.
3. Vaihda aikataulua viileämmäksi!
Nouse aamulla aikaisin ylös, tai venytä iltaa kohti auringonlaskua, jolloin on viileintä. Touhua liikkumista vaativat askareet silloin keskipäivän asemasta. Päivällä kuumimpaan aikaan voit viettää siestaa lämpimien maiden kansalaisten tapaan.
4. Käytännön niksejä:
Valele ranteitasi kylmällä vedellä. Jos joudut olemaan jalkojesi päällä työssä, niin anna niille tauolla suihku, kevenevät puolella. Pyyhi itseäsi märällä pyyhkeellä, vilvoittaa tehokkaammin kuin suihku. Viilentävä joogahengitys: Työnnä kieli ulos tötterölle ja hengitä sitä kautta sisään niin, että kuuluu hienoinen sihinä. Viilentää kehoa ja rauhoittaa.
5. Ajattele viileitä ajatuksia!
Tiedotusvälineet paahtavat hellevaroituksia ja säätiedotukset lupaavat sietämätöntä kuumuutta. Joka tuutista toitotetaan helteen vaaroja ja hirvityksiä. Älä lähde näihin mukaan. Jos hysteria painaa päälle, lue alla oleva runo ja rauhoitu. Talvi on täällä ennenkuin arvaatkaan.

Aarinko se paesteloo ja hikkee meelle pukkoo,
nahoessaan sen tuntee suapi joka akka, ukko.
Koko kansa viettää menopaassivaehevuosija,
märät läeskät komistelloo T-paetojen kuosija.

Hikkee suapi otaltaan jo löölykaahaan mättee,
tasa-arvo rikkaaseen ja kööhään tässä pättee.
Säetten armoella myö ollaan kaekki samallaesija,
Suomen piästä piähän pehmosuomalaesija.

Vaekka vetelöetä ollaan selekärankaan asti,
lämpö, se on lahja, eekä mikkään paenolasti.
Kaikille on selevee, että rakkaaskin on kuumoo,
mikä ettei aarinko ja helle meetä huumoo.

Kerätään vuan lämpöö syvvään syvämmenkin sissään
pyyvvetään ja vuajitaan: Ee vielä tunnu missään!
Siitä sitten talavellakkii jokkaeselle riittää,
yjinvoeman vastustajat meetä siitä kiittää.

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Kiitos vinkeistä
  pianpa se tuo aika kuluu – helteisetkin päivät

  Märkä pyyhe – märkä paita viilentävät. Tuo ”kielitötterö” on hyvä konsti, joogasta muistaakseni, ja hikoilemattoman koiran ainoita sovelluksia. Sovelsin sitä esimerkiksi armeija-aikaan kesähelteillä ja joskus muuallakin. (hiekka- ja roskaongelma toki siinäkin … esimerkiksi pyöräillessä)

 • Eino J. (maallikkona)

  piti sanomani, että onko lämpövuoto-ongelma tuossa rakennuksessa, kun räystäät tippuu (muodostuu noin mahtavia jääpuikkoja kuivan lumen aikaan talvella)?

 • seija sanaleikkimökistään

  Se on savusaunan räystäs talvisen kylpemisen jälkeisenä päivänä. Laitoin kuvan viilentäväksi mielikuvaharjoitukseksi

 • porkkanan juuria

  lisää tähän listaan:
  Pysyttele töissä, jos siellä on ilmastointi. Paiski ylitöitä siihen asti, kun viileneminen ulkosalla alkaa (klo 21). Kyläile vain huusholleissa, joissa on ilmalämpöpumppu. Älä vie tavaroitasi(auto, pyörä, mikä tahansa koje) huoltoon, sillä hakuvaiheessa kuumenet varmasti maksuhetkellä. Nuku niukasti, silloin olet jatkuvasti sellaisessa horteessa, ettei millään ole mitään väliä. Helteelläkään.

 • seija sanaleikkimökistään

  Hyvä idea tuo työpaikalla viipyileminen, jos siitä saa palkan ja ylityökorvauksia. Perheelliset voivat viedä koko poppoonsa työpaikalle nukkumaan.
  Kyllä vaan niksejä löytyy, kun niitä on pakko keksiä.
  Seuraavaksi on ruvettava miettimään, miten selviää lämpötilan pudotuksen aiheuttamasta laagista.

 • porkkanan juuria

  Tämä lämpötilan putoaminen on upea luontonäytelmä: ukonilma! Illalla oli nautinnollista seurata luonnon valo-ääni-showta ja nukahtaa sen äärelle.

Kommentointi on suljettu.