Yhtä juhlaa

Oppilaitosten työvuosi päättyy ja kesäloma alkaa. Tulevana viikonloppuna vietetään iloisia valmistujaisjuhlia. Kaunis sää suosii ulkojuhlintaa, jolloin hilpeä häly ilahduttaa myös naapureita. Vaatekauppojen sovituskopit ovat olleet repeämäisillään kovasta käytöstä, pitopalvelut niin yrityksissä kuin kodeissakin käyneet ylikierroksilla. Kukkakauppiaat tekevät ruusuista tulosta.

Ahkeruus palkitaan. Yksi juhlii valkolakkia, toinen valmistumistaan ammattiin. Saavutuksia esitellään ilolla ja ylpeydellä sukulaisille ja naapureille. Kelpaa kehuskella menestyneitä jälkeläisiään, jotka tuovat kunniaa vanhemmilleen ja isovanhemmilleen. Lahjakorttipinot huojuvat korkeina.

Jokainen opintonsa hyvin suorittanut on sankari, ilman muuta. On helppoa opiskella ja valmistua elämään kodissa, jossa on tukijoukkoja ympärillä ja huolto pelaa. Jossa on varaa hankkia opiskelun helpottamiseksi kursseja ja välineitä. Missä vallitsee rakkauden ja välittämisen ilmapiiri ja riittää tukijoita ja auttajia vanhempien, sisarusten, isovanhempien ja kummien puolelta. Voi juhlia yhteisen lämmön ilmapiirissä.

Mutta kaikilla ei ole näitä etuja. Moni koululainen ja opiskelija joutuu elämään kahdessa kodissa, yhden viikon yhdessä, toisen toisessa. Jakamaan elämänsä isän tai äidin uuden elämänkumppanin ja heidän lastensa kanssa. Uusien perheenjäsenten paljous ei aina lisää elämän rikkautta vaan tuo levottomuutta.
Näissä kuvioissa myös sukujuhlat voivat olla erittäin monimutkaisia järjestettäviä. Uusiosukulaisten keskinäiset välit eivät ole aina suurta yhteensulautumisen autuutta.

Joidenkin taival opiskelujen loppujuhlintaan on mutkikkaampi kuin toisilla. Esimerkiksi sairaus tai vamma tekee kaikesta haastavampaa. Tai jos ollut koulukiusattu taijoutunut ryhmien ulkopuolelle siksi, ettei ole muotivaatteita eikä hyväksytyn merkkistä kännykkää.
Jos on joutunut valvomaan öitänsä vanhempien riitelyn tai juopottelun takia tai on ollut pakotettu tekemään paljon työtä rahoittaakseen opiskelunsa.
Emmi Kaartti on tämän kevään ylioppilas, joka on vaikuttava esimerkki selviytymisestä.

Jokainen on lakkinsa ja tutkintotodistuksensa ansainnut. Toivotan onnea kaikille ja vielä enemmän heille, joille heistä itsestään riippumattomat asiat ovat tuoneet lisäkuormaa opiskelutaipaleelle.

Ja sinulle, jolla ensi viikolla työpaikan kahvihuonekeskusteluissa ei ole mitään kehuttavaa, jonka nuori ei opiskele vaan on joutunut harhateille:
Älä missään nimessä lannistu. Jokaisella nuorella on elämä edessä, aina on toivoa.

Kommentit

  • porkkanan juuria

    Tämä kirjoitus pitäisi kaikkien lukea näin oppilaitosten päätöskeväänä. Että muistaisimme elämän monikirjoisuuden, ja sen, ettei aina kaikki ole itsestäänselvää. Onnea Emmille, selviytyjälle ja kaikille muillekin taistelunsa voittaneille! Ja heillekin, jotka eivät voittaneet, valoa tulevaisuuteen!

  • seija sanaleikkimökistään

    Kun muistaisi, että menestyminen ei aina ole itsestä ja omasta yritteliäisyydestä kiinni. Että olisi kiitollinen ja ylpeä siitä, kun menee hyvin, mutta ei antaisi mennä ylimielisyyden puolelle.

Kommentointi on suljettu.