On ilo kulkea matkaa kirkkovuodessa yhdessä seurakuntalaisten kanssa

Taulu, jossa ristiinnaulittu Jeesus.

Sunnuntain pyhän aiheena on Kristus pahan vallan voittajana. Pyhä liittyy pääsiäistä edeltävään paastonaikaan. Ajanjakso on itsetutkiskelun, pidättäytymisen ja odotuksen aikaa. Edessä meitä odottaa riemu ja ilo siitä, kuinka Kristus voitti pahan vallat ja pelasti koko ihmiskunnan. Valmistautuessa tähän paastonaika ohjaa meitä reflektoimaan myös omaa kristillistä identiteettiämme. Millainen kristitty minä olen? Viekö jokin pois huomiotani Jumalasta? Näitä kysymyksiä moni kristitty pohtii ympäri maailman valmistautuessaan pääsiäiseen.

Sunnuntain evankeliumissa kuullaan.

Joh. 12:43 Ihmisten antama kunnia oli heille rakkaampi kuin Jumalan antama.

Tuhkakeskiviikkona NBC-kanavan Today ohjelmassa vieraili Hollywood-tähti Mark Wahlberg, joka saapui studioon tuhkaristi otsaan piirrettynä. Katolilaistaustainen näyttelijä kertoi ohjelmassa avoimesti omasta hengellisestä elämästään. Vierailua uutisoitiin laajasti eri mediajulkaisuissa. Tutkin uutiseen liittyviä kommenttikenttiä. Lukijoiden reaktiot yllättivät itseni positiivisesti. Eniten tykkäyksiä saaneet kommentit kehuivat Wahlbergin rohkeutta puhua hengellisistä asioista yhteiskunnallisena vaikuttajana. Myös muiden uskontokuntien edustajia osoitti tukeaan Wahlbergille rohkeudestaan puhua teemoista, jotka ovat vierasta kuultavaa pinnallisessa Hollywood maailmassa.

On ihmisiä, joille oman uskonelämän harjoittaminen ja hengellisistä asioista puhuminen on melkein yhtä luonnollista, kuin hengittäminen. On myös sellaisia, jotka voivat vielä hakea omaa hengellistä identiteettiään. Tämän olen saanut huomata, kun meillä Lapinlahden seurakunnassa on alkanut rippikoulun aloitusjaksot, jossa nuoret ovat päässeet pohtimaan omaa hengellisyyttään ja kirkkovuoden pyhien merkityksiä. Vanhalla ajalla paastonaika oli erityisesti kasteelle valmistautumisen aikaa ja rippikoulu on puolestaan kasteopetusta.

Paastoamisen merkitys ja perinteet sekulaarissa yhteiskunnassa voivat tuntua vieraalta tavallisesta kaduntallaajasta. Rippikoulutyössä olen havainnut kuinka tärkeiden juhlapyhien kristilliset juuret ovat vieraita asioita monelle nuorelle. On ollut suuri ilo opettaa nuoria näistäkin asioita.

Joh. 12:42 Kaikesta huolimatta monet hallitusmiehistäkin uskoivat Jeesukseen. Fariseusten pelossa he eivät kuitenkaan tunnustaneet sitä, jottei heitä erotettaisi synagogasta.

Uskonasiat voivat olla monelle nuorelle tärkeitä, mutta niiden kanssa voi helposti jäädä yksin. Kannustan nuoria rohkeaan ja turvalliseen hengellisen elämän hoitamiseen. Rippikoulu on nuorelle turvallista aikaa tutkia ja etsiä omaa identiteettiään kysellen, ihmetellen ja pohtien. Aivan kuten Jeesuksen opetuslapsetkin, niin me saamme hänen seuraajinaan kasvaa uskossa läpi elämän. Kristillisessä identiteetissä ei ole mitään hävettävää. Se on meidän suuri ilomme, että Kristus voitti Golgatan ristillä pahan vallat ja avasi meille seuraajille tien kohti Jumalaa. On ilo kulkea tätä matkaa kirkkovuodessa yhdessä seurakuntalaisten kanssa.

Petteri Suomalainen.

 

 

 

 

 

 

Petteri Suomalainen
Seurakuntapastori
Lapinlahden seurakunta

Lähteet

Hines, Ree 2023. Today. Mark Wahlberg explains why it’s important to him not to ‘deny’ his faith. Verkkojulkaisu. Viitattu 6.3.2023. https://www.today.com/life/inspiration/mark-wahlberg-explains-important-not-deny-faith-rcna71761