Äitienpäivänä

Vaalean punaisia ja keltaisia tulppaaneita.

Äitienpäivänä meille palaa varmaan jokaiselle mieleen kasvoja, jotka ovat olleet rohkaisijoina elämässä. Itselleni tärkeitä kasvoja ovat olleet oma äiti, mummot ja kummi, kaikki naisia, jotka ovat antaneet suunnan kasvulle aikuisuuteen. Minua on katsottu silmiin ja minut on huomattu. Hyväksytty sellaisena kuin olen ja on annettu vapaus lähteä etsimään omaa suuntaa elämässä. Tiedän, että olet voinut myös kokea sen, että oman äidin kasvot eivät ole rohkaisseet. Jostain syystä suhteesi omaan äitiin on voinut jäädä. Toivon, että sinulla on ollut kuitenkin aikuisia, jotka ovat välittäneet ja antaneet armoa sekä rohkaisua.

Äitienpäivän kynnyksellä vietetään valtakunnallista lapsettomien lauantaita. Eilen Iisalmen seurakunnassa otettiin käyttöön “Tyhjän sylin” -muistomerkki Vanhalla hautausmaalla. “Tyhjän sylin” -muistomerkki on tehty hiljentymistä varten heille, joiden syli on syystä tai toisesta jäänyt tyhjäksi. Kaipaus on suuri, toivotun lapsen kasvoja ei saa koskaan nähdä tai niitä on saanut vain hetken katsoa. Muistopaikalla on nyt lupa surra ja tuntea ikävää, johon muualla ei ehkä ole mahdollisuutta. Asia on monelle kipeä ja vaikea, toivottavasti me kanssakulkijat osaisimme oikealla tavalla rohkaista ja tukea. Voimia myös sinulle, joka käyt viemässä hautausmaalle äitienpäiväkukan ja muistelet omaa äitiäsi sekä isoäitejäsi.

Entä äidin omat kasvot? Äitienpäivänä voi myös joutua aamulla peiliin katsoessaan toteamaan, ettei omat kasvot kuvassa näytä parhaalle. Sädekehä pään päältä on saattanut varista jo monta vuotta sitten. Tunne omasta epäonnistumisesta ja riittämättömyydestä vanhempana tai toiveesta päästä välillä ”lomalle” perheestä on totta, kun paineet kasvavat liian suuriksi. Äitienpäivä tuo esille täydellisen äidin myytin. Äidin, joka aina jaksaa ja on valmis venymään väsymyksestä huolimatta. Toivon, että jokainen äiti katsoisi itseään peilistä ja sanoisi kuvalleen, että sinä riität ja sinua rakastetaan.

Meidät jokaiset kristityt on kutsuttu viemään rohkaisun sanomaa. Jeesuksen sana on armon ja rohkaisun sana. Se löytyy Raamatusta ja sen sanoma on vahva ja varma. Jeesus tarvitsee meitä viestin viejäkseen, ja usein rohkaisu sekä armo näyttäytyykin jonkun ihmisen kautta esim. viestinä, katseessa, hymynä, anteeksipyyntönä tai rukouksena. Jumalan armo kätkeytyy usein kohtaamiseen, jota ei ennakolta ollenkaan tiedä. Varmasti sieltä syvältä sielusi kerroksesta nousee kasvoja, jotka ovat rohkaisseet sinua jatkamaan matkaa.

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille, isoäideille ja sijaisäideille. Muistetaan erityisesti tänä äitienpäivän äitejä, joiden lapset ovat sodassa.

Tanja Reinikainen

Tanja Reinikainen
johtava diakoniaviranhaltija
Iisalmen seurakunta