Äitimyytin murtajat

Äitienpäivä herättää meissä monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Niin äitienpäivässä kuin isänpäivässäkin on jotain pyhää ja rikkomatonta. Monissa perheissä on omat perinteensä, miten juhlapäivää vietetään ja sankaria muistetaan. Toki mieliimmekin on piirtynyt kuva täytekakusta ja ruususta heti aamutuimaan äitiä ilahduttamaan.

Todennäköisesti tänään sosiaalinen media pullistelee kauniita ja huoliteltuja kuvia ja runollisia kertomuksia äitienpäivän perinteistä ja siitä, miten tämä päivä hipoo täydellisyyttä. Kuitenkin uskallan väittää, että todellisuutemme on moninaisempaa, täydempää ja kokonaisempaa kuin tarkkaan rajatut kuvat ja harkiten muotoillut sanat puhelimen tai tietokoneen ruudulla.

Jokainen äiti on ansainnut kakkuaamiaisensa ja ruusunsa, ja kunpa myös sellaisen saisi edes kerran vuodessa. Silti tähän päivään ja elämään yleensäkin liittyy paljon sellaista, mistä vaikenemme julkisesti puhuessa tai kauniita kuvia julkaistessa. Äitienpäivänäkin on läsnä kaikki elämän värit: suurta rakkautta, kiitollisuutta, iloa ja onnea, mutta myös kaipausta, yksinäisyyttä, menetyksen kipua ja tasapainoilua pelon ja rohkeuden, toivon ja epätoivon rajapinnoilla.

Todellisuudessa äitienpäivä on tänään, huomenna ja joka päivä arkisessa elämässä, vaikka kaikki ei olekaan täydellistä ja totuus yhtä siloteltua kuin ihanteissa ja sosiaalisen median kuvissa.

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille, mummeille, isomummeille, äitipuolille, sijaisäideille, varaäideille sekä äidiksi kaipaaville ja äitiä kaipaaville – siis kaikille rakkaimmille ja vaikuttavimmille ihmisille elämässämme!

 

 

 

 

 

 

 

 

Anu Backman
seurakuntapastori
Iisalmen seurakunta