”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman…”

Jouluseimi.

Joulu on ilosanomaa anteeksiantamuksesta. Joulu on evankeliumi armosta ja Jumalanrakkaudesta. Se on lupaus rauhasta. ”Rauha ihmisillä, joita Jumala rakastaa.”

Kuva Joosefista ja Mariasta matkalla Betlehemiin on meille tuttu, samoin kuin on kiiltokuvamainen kohtaus seimen äärellä. Ne kuuluvat jouluun siinä missä tontut ja kulkusetkin. Mutta tällä pariskunnalla ei ollut varaa maksaa sesonkiajan huippuhintoja aikansa huippuhotelleissa. Talli oli sentään paremman puuttuessa vaihtoehto yön kylmyyttä vastaan.

Jumala syntyi ihmiseksi köyhän rakennustyöläisen lapseksi karjasuojassa. Näin kunnian kuninkaan tie kulki kuuliaisuudessa, alistumisen tiellä. Betlehemissä hän syntyi, hän, joka syntyi täyttämään Isän Jumalan tahdon kaikessa. Niin paljon on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. Siinä on joulun ilosanoma.

Mitä jouluevankeliumi kertoo sinulle tänään? Mitä se kertoo työvuoroaan päättäville? Niille, joilla on vain huoli huomisesta? Mitä se kertoo sairaaloissa, vanhainkodeissa? Mikä merkitys sille luodaan kodeissa, joissa itketään kuoleman surua? Mitä se kertoo kiireiselle perheen äidille, jonka voimat alkavat loppua joulukiireen keskellä? Mitä se kertoo sinulle juuri nyt?

Joosef ja Maria sekä seimeen kapaloituna makaava lapsi. Se on kaunis kuva, se on joulun kuva ja niin useiden joulukorttienkin aihe. Se on idyllinen kuva, jonka äärellä helposti unohdamme kaiken sen vaivan, mitä he olivat kokeneet yhdessä vieraissa oloissa eläinten suojassa: ilo ja itku, koko elämän kirjo, olivat siinäkin läsnä. On varmaa, että Marialle paimenten sanat olivat erityisesti tärkeitä. Hänestähän sanotaan, että hän kätki sydämeensä kaiken, mitä oli tapahtunut ja tutkiskeli sitä. Paimenten sanat antoivat hänelle voimaa ja auttoivat jaksamaan olosuhteiden yli. Tuo sama sanoma saa meidätkin näkemään tämän pyhän perheen äärettömän kauniilla tavalla, Jumalan suunnitelmien keskipisteessä. Siinä seimen äärellä oli tapahtunut jotakin ihmeellistä. Siinä Jumala oli läsnä. Hän oli tullut ihmiseksi pienessä seimessä makaavassa lapsessa.

Enkelin sanat kuuluvat meillekin, jotka haparoimme kohti Jumalaa ja joulun ihmettä. ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle. Tänään teille on Daavidin kaupungissa syntynyt vapahtaja. Hän on Kristus, Herra. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä.”

Hän on tullut vapauttamaan meidät synnin ja kuoleman vallasta. Hänellä ovat ikuisen elämän sanat, hänen kanssaan on luottamus ja toivo.

Joulua ei ole peruttu. Jumala syntyy ihmiseksi poikkeusoloista huolimatta. Me saamme viettää ehkäpä kovin erilaista joulua, mutta sen sanoma on muuttumaton. Me pidämme toinen toisistamme huolta, me noudatamme turvaohjeita, pidämme yhteyttä läheisiin turvallisella tavalla. Me luotamme siihen, että vielä kerran saamme olla yhdessä koolla viettämässä suurta juhlaa!

Siunattua joulua!

Iisalmen kirkkoherra Sanna Komulainen.

 

 

 

 

 

 

Sanna Komulainen
Iisalmen seurakunnan kirkkoherra