Annetaan toisille lohtua, iloa sekä toivoa

Käsissä lumesta tehty sydän.

Vuoden harmaimpaan ja pimeimpään aikaan on mukava välillä palata muistelemaan viime kesää. Kesä oli lämmin ja pandemiatilanteesta huolimatta pystyin tekemään kesälomalla muutaman päiväretken. Yhtenä kohteena oli Mäntässä Serlachius- museo ja siellä esilläoleva maailman kuuluisimman katutaiteilija Banksyn näyttely. Näyttely esitteli ilmaiseksi Bristolista kotoisin olevan, virkavaltaa vuosikaudet pakoilleen katutaiteilija töitä, jonka henkilöllisyyttä ei edelleenkään tiedetä. Hän on kapinoitsija, jonka työt irvailevat kaupallisuutta. Teokset sisältävät irvailun lisäksi inhimillisyyttä ja lämmintä huumoria.

Kierrellessäni näyttelyssä, jossa oli useita kymmeniä töitä ympäri maailmaamme, yksi työ sai erityisesti pysähtymään ja miettimään omaa elämää. Teos oli Christ with shopping Bag. Teoksessa oli kuvattu Jeesus ristillä kantaen käsissään useita ostokasseja. Teos oli hyvin pelkistetty. Taiteella on tutkitusti vaikutus meidän ajatteluumme. Tiedostamattomatkin asiat voivat nousta pintaan ja saada meidät muuttamaan toimintaamme. Teoksen luona pysähdyin miettimään omaa elämääni, kuinka vaikeaa on päästä pois kulutuksen oravanpyörästä. On vaikeaa muuttaa omaa kulutusta ympäristöä säästävämmäksi ja ekologisemmaksi.

Taideteos oli tehty osoittamaan meille joulun kaupallisuutta ja kulutushysteriaa. Banksy halusi nostaa esille, kuinka joulun alkuperäiset arvot kristillisyydessä ovat hyväntekeminen, myötätunto, anteeksianto ja kiitollisuus. Näin joulun alla palaan mielessäni teokseen ja mietin, kuinka omalla toiminnallani voisin vähentää joulun viettämisen kaupallisuutta. Omilla pienillä ja vähän isommillakin teoilla sekä päätöksillä voimme varjella luontoa. Voisinko tänä jouluna käydä tervehtimässä ystävää, kuinka voisin huomioida työkaveria ja onko minulla hetki aikaa pysähtyä laulamaan joululauluja? Jumalallahan ei ole tässä maailmassa muita käsiä, kuin meidän kätemme. Jumalallahan ei ole tässä maailmassa muita jalkoja, kuin meidän jalkamme. Pyritään siis joulun lähestyessä huomioimaan toisemme ja annetaan toisille lohtua, iloa sekä toivoa.

Tanja Reinikainen

 

 

 

 

 

 

 

 

Tanja Reinikainen
johtava diakoniaviranhaltija
Iisalmen seurakunta