Ansaitsematon armo

Henkilö ojentaa toiselle askarteltua sydäntä.

Sunnuntain aiheena on ansaitsematon armo. Sana armo on keskeisimpiä uskon sanoja. Sanonnan mukaan työmies on palkkansa ansainnut, ja saa palkkaa sen mukaan kuin on työtä tehnyt.

Mutta taivasten valtakunnassa järjestys on usein erilainen kuin ihmisten ansioajattelussa.

Taivasten valtakunnassa viimeiset tulevat ensimmäiseksi ja pienin onkin suurinta.

Jeesus vertaa taivasten valtakuntaa isäntään, joka palkkasi työmiehiä viinitarhaan. Hän sopi yhden denaarin päiväpalkasta torilla kohtaamiensa ihmisten kanssa. Hän palkkasi työmiehiä päivän kolmannella, kuudennella, yhdeksännellä, yhdennellätoista tunnilla.

Kun palkanmaksun aika tuli, niin viimeksi tulleille maksettiinkin palkka ensin. Ja viimeksi tulleet saivat saman palkan kuin ensimmäisetkin. Koko päivän työskennelleet ihmettelivät kuinka he eivät saaneet vaivannäöstään enemmän palkkaa kuin vain vähän aikaa työskennelleet. Isäntä kuitenkin totesi, että hän saa tehdä omaisuudellaan kuten tahtoo, sopimus tehtiin samasta palkasta kaikkien kanssa.

Vertauksessa isäntä on Jumala itse. Jumala haluaa olla hyvä kaikkia ihmisiä kohtaan. Vertauksessa työmiesten palkanmaksua voidaan verrata ihmisen elämänkulkuun ja uskon syntyyn.

Kasteessa Jumala on ottanut jokaisen meistä omakseen. Ihminen voi kasvaa Jumalan tuntemisessa vähitellen tai joku voi tietää jopa tarkan hetken, kun omakohtainen usko Jumalaan on syntynyt. Syntyypä usko ja luottamus Jumalaan jo nuorena tai vasta myöhemmällä iällä niin palkka on sama, nimittäin pelastus ja iankaikkinen elämä.

Jumalaan puoleen kääntymistä ei pidä myöskään viivytellä, koska jää paljosta paitsi. Jeesuksen ristillä ansaitsema armo on kallis.

Jumala haluaa antaa meille jokaiselle voimaa ja rohkeutta elää hänen tahtonsa mukaan arjen keskellä. Jumala on armollinen ja myötätuntoinen ja antaa kokea rakkauttaan ja huolenpitoaan. Jumala toimi aina ensin, tulee keskellemme ja kutsuu lähelleen.

Jumalanpalveluksessa kuulemamme evankeliumi julistaa aina armon sanomaa. Pyhä ehtoollisen sakramentti on evästä elämän tiellä kulkemiseen. Kristittyinä saamme rukoilla, että Jumalan antamat armon ja siunauksen sanat saisivat sijaa sydämissämme ja toimissamme.

Timo Jokela.

Timo Jokela
Kappalainen
Nilakan seurakunta