Armas aika

Kesäinen järvi ja laituri.

Ja suvi suloinen. Kesä. Juhannus. Suomen suvi ja luonto ovat hehkeimmillään. Nyt on armas aika sekä suvi suloinen. Luonto on tuoreen vihreä, kukat aloittavat väriloistoaan ja linnut laulavat. Ihmisiä vetää juhannuksen viettoon paikat, jotka ovat luonnon lähellä. Kaipaus ja veto on sinne missä luonto on kukkeimmillaan juuri nyt. Ihminen on erottamaton osa ympäröivää luomakuntaa. Kokemukset luonnon kauneudesta ja suuruudesta voimaannuttavat ihmisiä. Kauneus, äänimaailma ja luonnon tuoksut.

Juhlat kokoavat meitä yhteen. Juhlasta juhlan tekee, aiheen lisäksi, yhdessäolo toisten ihmisten kanssa. Juhannusaatto on monen mielestä varsinainen juhla. Meille suomalaisille se on hyvin tärkeä päivä. Aattoja on monenlaisia. Niin myös tänä juhannuksena. Joku odottaa innolla tuota päivää. Sitä on mietitty pitkään ja siihen on valmistauduttu hyvin. Joku toinen sen sijaan pelkää. Aaton juhlinta ahdistaa. Sen seuraukset pelottavat. Vaikka valoisuus luonnossa on suurin mahdollinen, voi juhannuksen juhlintaan liittyvät varjot painaa mieltä.

Pelkästään keskikesälle ja valolle ei juhannuksen juhlinta perustu. Juhannuksen raamatullinen keskushenkilö on Johannes Kastaja. Hän kulki Jeesuksen edellä. Kuten juhannus, puoli vuotta joulun edellä. Johannes julisti kansalle, että hänen perässään tulee jotakin suurta. ”Johannes” -nimi tarkoittaa ”Jumala on armollinen”. Sitä tämä mies kertoi. Hänen perässään tuli Jumalan todellinen armo, Vapahtaja Jeesus Kristus. Jumalan armon puoleen, Vapahtajan luokse, Johannes kehotti ihmisiä kääntymään. Silloin on käsillä todellinen armas aika ja suvi suloinen. Oli vuodenaika mikä hyvänsä.

Kaimoja Johannekselle löytyy paljon. Juhannusaattona on Johanneksen ja monien sen muunnosten nimipäivä. Jussi, Juhani, Juha, Juho ja Jani, teitä on paljon. Raamatun maailmassa nimillä on aivan erityinen merkitys. Nimen toivottiin kertovan jotakin kantajastaan, ja toiveista, jota nimen kantajan elämälle asetettiin. Meillä nimen sisällön merkitys on vähäinen. Tosin, kyllä suomalaisesta nimistöstä löytyy yllättävän paljon sisällöllisesti rikkaita nimiä. Voitto, Usko, Taisto, Toivo, Valo, Rauha, Ilona, Suvi. Olkoot nämä luonamme koko suloisen suven; Usko, Toivo ja Rauha.

Riitta Valtokari

 

 

 

 

 

 

 

 

Riitta Valtokari

Sonkajärven kirkkoherra