Avartava Raamattuprojekti

Minulla oli tänä vuonna loppukesästä ja alkusyksystä meneillään Raamattuprojekti, jossa Raamattuun pureutuvaa kurssia varten pääasiassa kuuntelin äänikirjana ja ajoittain luin kokonaan Uuden testamentin ja edustavan otoksen Vanhaa testamenttia.

Raamattuprojektini aikana pohdiskelin paljon Raamatun sanomaa ja miten se puhuu meille kristityille vuonna 2019. Siis paljon sen jälkeen, kun kertomukset Abrahamista, Jaakobista, Joosefista ja muista juutalaisten esi-isistä ja uskon esikuvista alkoivat kiertää suullisena perinteenä ja lopulta saivat vakiintuneen kirjallisen muodon. Samoin paljon on ehtinyt vettä virrata niin paikallisissa vesistöissä kuin Jordanvirrassakin Jeesuksen, Pietarin ja Paavalin seikkailujen jälkeen.

Pohdiskelin, mikä Raamatussa on ajatonta Jumalan viisautta ja johdatusta, ja mikä on ennen kaikkea ajankuvaa ja kulttuuriin liittyvää. Samoin kokonaisia raamatunkirjoja kuunnellessani ja lukiessani huomasin Raamatun vaativamman luonteen selkeämmin kuin lukiessani valikoituja helmiksi luokiteltavia tekstejä. Kaikkea, mitä Raamatussa lukee, ei ole tarkoitettu nieltäväksi ilman pureskelua, pohdintaa ja märehtimistä.

Samoin, jos kadottaisimme armon ja rakkauden lukulasit Pyhää kirjaa lukiessamme, se saattaisi saada aikaan tuhoisaa jälkeä. Ja onhan sitä tainnut muutamat aseenaan väärinkäyttää historian lehdillä, eivätkä seuraukset ole olleet kovinkaan kauniita.

Kuitenkin ydinsanoma Raamatussa on timanttista ja maailmaa mullistavaa: Jumalan rakkaus on tullut meidän ihmisten osaksi ilman mitään epämääräistä pikkuprinttiä sopimusehdoissa. Usko ja luottamus Jumalan kaiken voittavaan rakkauteen ja pelastustiehen Jeesuksessa riittää. Bonuksena tämä mahtava sanoma saattaa vaikuttaa kasvavana rakkautena kanssaihmisiä ja luomakuntaa kohtaan. Ei yhtään huono diili.

Raamattuprojektini seurauksena huomasin yleissivistykseni Raamatun osalta kohentuneen, joten kokemus oli avartava. Tosin kulttuurikuilu ikiaikaisen Raamatun ja minunlaisen 2000-luvulla nuoruutensa eläneen milleniaalin välillä on niin valtava, että apuun tarvitaan selittävää kirjallisuutta.

Muuten, joko olet testannut Piplia-sovellusta, jonka saa ladattua kätevästi älypuhelimeen? Piplia-sovelluksessa voi lukea Raamattua ja 23.10. saakka kuunnella ilmaiseksi ääniraamattua. Sopii vaikkapa lenkkikaveriksi tai siivouspäivän rytmittäjäksi.

Lataa Piplia-sovellus:
Play-kaupasta
Apple storesta

 

Anu Backman
vt. pastori
Iisalmen seurakunta

Seuraa Anua
YouTubessa
Instagramissa @unaback