Edeltä kävijä

Kolmessa adventtikynttilässä palaa liekki.

Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio

Kolmas adventtisunnuntai kertoo, kuinka Jeesuksella oli edeltä kävijä, jonka tehtävänä oli kertoa Jeesuksen tulosta. Hänen tehtävänään oli valmistaa ihmisiä vastaanottamaan Jeesusta, kertoa, että profeettojen ennustukset ovat käymässä toteen. Johannes Kastaja ei ollut tuuliviiri, joka kääntyy milloin mihinkin suuntaan, eikä hän liioin ollut hienostelija tai hännystelijä. Johanneksessa oli jotain, minkä ihmiset kokivat profeetallisena, jota tultiin pitkienkin matkojen takaa suurin joukoin kokemaan ja katsomaan.

Kun verrataan Johannes Kastajaa ja Jeesusta, tulee pakostakin huomanneeksi heidän erilaisuutensa. He olivat ulkoiselta elämältään hyvin erilaisia. Johannes ei syönyt eikä juonut, kun taas Jeesus söi ja joi. Johannes oli varmasti se vakavampi näistä kahdesta kulkijasta. Jeesus oli kansanmies, hän oli siellä missä kansakin oli. Jeesus nautti erilaisten ihmisten seurasta, kun taas Johannes viihtyi enemmän yksin.

Mutta siinä, missä nämä kaksi olivat erilaisia matkaajia, olemme mekin, nykyajan kristityt erilaisia. Me unohdamme, että Jumalan matkassa on tilaa monenlaisille kulkijoille. Niin Johannes kuin Jeesuskin kutsuvat meitä tänäänkin kulkemaan kanssaan. Me saamme valita, kumpi matkaseura miellyttää enemmän. Erilaisuudestaan huolimatta Jeesuksella ja Johanneksella oli myös paljon yhteistä. Jumalan valtakunnan läheisyys piti heidät molemmat liikkeellä. Samankaltaisista lähtökohdista he kulkivat kumpikin tiensä ja lopulta sen päätepisteeseen, he uhrasivat oman elämänsä ihmisten pahuuden tähden.

Joulu, jota lähestymme, kertoo Jumalan Pojan ihmiseksi tulosta. Hän luopui taivaan kunniasta ja kirkkaudesta ja tuli ihmiseksi, että meistä tulisi Jumalan lapsia. Siitä armosta ja rakkaudesta me olemme näin adventin aikana kiitollisia.

Jouluun sisältyy sanoma: ”Se on täytetty!” Kaikki ne vaatimukset, joihin profeetat ja niin myös Johannes Kastaja olivat viitanneet, tulisivat täytetyiksi Jeesuksen puhtaan vaelluksen ja uhrikuoleman ja ylösnousemuksen kautta. Laki sanoo, miten tulee elää ja evankeliumi kertoo, että lain vaatimukset täytettiin ristillä. Uskokaa lapseen, Jeesus Lapseen, joka on pian kirkkovuodessamme syntyvä ja tekevä meille ihmisille pelastuksen. Jokainen joulu on pysähdyspaikka. Pysähtymättä ei joulu tule. Se ei tule pakottamalla tai lahjomalla eikä uhkaamalla.

Itse asiassa ei mitään arvokasta ja tärkeää sinulle voi tapahtua, jos et pysähdy ja anna myös mielesi rauhoittua. Maailma on täynnä ääniä ja meteliä. Anna hetki aikaa itsellesi, ettei kaikkein tärkein jouluna vilahda ohitsesi. Laita arkiset huolesi syrjään. Unohda ne hetkeksi. Jouluna on pysähdyttävä. Tähän toki tämäkin poikkeusjoulu meitä yhä kutsuu. Tämänkin poikkeusjoulun keskellä paimenet vartioivat laumaansa. He olivat paikallaan ja ovat yhä. Heillä on aikaa. Heidät enkeli kykeni tavoittamaan. Vain hiljentymällä kuulee hiljaisuuden ääniä, vain kiireettömälle enkeli puhuu.

Tahdon toivottaa sinulle siunattua adventin aikaa ja joulun odotusta! Rauhaa, lepoa ja iloa!

Iisalmen kirkkoherra Sanna Komulainen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sanna Komulainen
Iisalmen seurakunnan kirkkoherra