Elämän ihme – vauva!

Jokainen perhe kokee suuren elämänmuutoksen, kun heille syntyy ensimmäinen lapsi. Sen jälkeen saa todeta kuinka asiat muuttuvat, ja samoin arvojen tärkeysjärjestys muuttuu. Enää ei omia päähänpistoja toteuteta ilman tarkempia suunnitteluja. Pienet vauvat opettavat, miten pienistä asioista voi olla onnellinen. Samalla jokainen pieni vauva itse opettelee ja ihmettelee monia tärkeitä asioita. Pienen vauvan kanssa voi suorastaan käydä maaotteluita siitä, kumpi tapittaa toista pitempään silmiin. Näihin kisoihin pienokaiset suhtautuvat suurella vakavuudella, ja pienokaiset voittavat nämä kilpailut lähes poikkeuksetta.

Jokaisen lapsen kohdalla on hienoa seurata kehitystä ja muutoksia vastasyntyneen lapsen elämässä. Käsien ja jalkojen tomera heiluttelu, äänteiden opettelu, hymyily ja naureskelu ovat tässä vaiheessa ykkösasioita, syömisen ja nukkumisen rinnalla. Vanhempien pitää olla vielä pitkään hoitamassa lastaan. Vauva pyytää ruokaa, itkee vatsanväänteitä ja muutenkin ilmoittaa, milloin hän tarvitsee jotakin. Siinä vanhemmat saavat sitten ainakin alussa arvailla, mistä on milloinkin kysymys. Jokaisella vauvalla on oma rytminsä, jolla hän oppii ja tekee asioita. Mielestäni tämän kehityksen seuraaminen ja siinä mukana oleminen on rikasta ja antoisaa.

Elämä itsessään onkin maailman suurimpia ihmeitä. On jännittävää seurata, kuinka pienestä kaikki alkaa. Pienissä sormissa ja varpaissa on vahva ote, kirkkaat silmät katselevat ja ihmettelevät maailmaa. Voi vain todeta laulun tekijän sanoin, että ’maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa’. Jumalakin hoitaa lapsiansa, että saamme kasvaa Hänen siunauksensa varassa. Pieni lapsi on hieno muistutus siitä, että mekin saamme ilmoittaa tarpeistamme Taivaalliselle Isällemme. Ja Jumala arvaa kyllä äänimerkkien perusteella loput, vaikka emme osaisi ihan tarkkaan vielä pyytää, mitä tarvitsemme. Enkeleilleen Jumala antaa ohjeeksi varjella ja suojella niin aivan pienokaisia kuin yhtä hyvin meitä vähän vanhempiakin. Se antaa meille vahvan luottamuksen Jumalaan, kun vaellamme täällä maan päällä.

Timo Vainikainen
vt. kirkkoherra
Varpaisjärven seurakunta

 

 

 

Kommentit

  • jomppe

    Onhan tuo nyt vähän ajattelematonta kertoa, kuinka jokainen perhe kokee elämänmuutoksen vauvan syntymän myötä. Voisi virkaatekevä kirkkoherra vähän avata silmiään tähän nykypäivään, kun niitä lapsia ei automaattisesti JOKAISEEN vaan synny.
    Kyllä tällainen aivopiereskely saa taas harkitsemaan sitä kirkosta eroamista.

Kommentointi on suljettu.