ELÄMÄN LEIPÄ

Nyt vietettävää sunnuntaita on sanottu levähdyspaikaksi ja virkistyssunnuntaiksi paastonajan puolessa välissä. Siitä käytetään myös nimitystä leipäsunnuntai. Evankeliumista luetaan, kuinka Jeesus ihmeenomaisesti ruokki suuren joukon ihmisiä ja kuinka hän kutsui itseään elämän leiväksi.
Leipä sanalla voidaan ilmaista kaikkea mitä ihminen tarvitsee tullakseen elämässä toimeen. Tähän kuuluvat mm. ruoka, vaatteet, koti, ystävät, työ, terveys. Kuitenkin tänäkin päivänä toimeentulon perusedellytysten puutteet ovat totta monelle ihmiselle, niin Suomessa kuin muualla maailmassa.
Parhaillaan toteutettavan kirkon Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan ulkomailla katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineitä ihmisiä. Suomessa avustetaan vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen joutuneita. Diakoniatyöntekijöiden kanssa voi käydä keskustelemassa tilanteestaan ja yhdessä mietitään ratkaisua, ensihätään voi saada myös konkreettista ruoka-apua.
Seurakunnissa voidaan järjestää myös soppakirkkoja tai muita samankaltaisia tapahtumia, joissa kokoonnutaan yhteisen aterian merkeissä tapaamaan ja vaihtamaan ajatuksia toisten kanssa. Nykyaikana kun on niin paljon kiirettä, tekemistä ja menoja niin ateriointikin tapahtuu monesti yksin. Yhdessä syömistä on kuitenkin alettu taas kaivata. Kuinka tärkeää olisi perheissäkin kokoontua yhteen aterialle ja samalla vaihtaa kuulumisia. Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen vahvistaa kokonaisvaltaisesti.
Ruokarukous kuuluu kristillisiin pöytätapoihin, joka tapahtuu seurakunnan tilaisuuksissa useimmiten virren sanoin. Rukous on yksi tapa muistaa ja muistuttaa, siitä, miten riippuvaisia me olemme Jumalan huolenpidosta. Ainakin se muistuttaa siitä, että elämä on lahjaa, että kaikki on armoa, että ystävyydessä pöydän ympärillä on jotakin, joka kuuluu niihin perustavimpiin asioihin ihmisen elämässä.
Viimeisellä yhteisellä ateriallaan ystäviensä kanssa Jeesus mursi leivästä palasia ja jakoi pöytäseurueelleen. Kun hän kuolemansa jälkeen ilmestyi murheen murtamille opetuslapsilleen, nämä vasta jälkikäteen tunnistivat Mestarinsa siitä, miten hän oli ruokahetkessä murtanut leipää. Ja siitä että hän oli puhuessaan saanut heidän sydämensä iloitsemaan. Kun kokoonnumme ehtoollisaterialle, ylösnoussut Jeesus on itse antamassa uutta voimaa ja jaksamista elämäämme.
Jeesuksen mukaan ihminen ei elä pelkästään leivästä, vaan jokaisesta sanasta joka Jumalan suusta lähtee. Jeesus todellisena elämän leipänä on luvannut pitää meistä tänään huolen, hänen käsissään on elämämme kulku. Tähän luottamukseen kuuluu myös toisen huomioiminen omien voimavarojen mukaan. Hän haluaa siunata sinunkin toimiasi ja koko elämääsi.

Kappalainen Timo Jokela
Pielaveden seurakunta

Jätä kommentti

*