Etsiminen ja löytäminen

Etsiminen ja löytäminen

Vietämme sunnuntaina kirkkovuodessa loppiaista. Loppiaisen Raamatun kertomus on niitä tutuimpia. Itämaan tietäjät tulivat kaukaa osoittamaan kunnioitustaan Jeesus lapselle. Raamatussa kerrotaan, kuinka tähti johti ihmeenomaisesti tietäjät sen paikan ylle, missä Jeesus lapsi oli ja pysähtyi siihen. Sanotaan että suuri ilo valtasi tietäjät, kun he löysivät etsimänsä. Heillä oli Jeesus lapselle kalliita lahjoja annettavanaan: kultaa, suitsuketta ja mirhaa.

Jouluaikana seurakunnassa on ollut monia kauneimmat joululaulut tilaisuuksia. Mukava on ollut eri paikoissa yhdessä laulaa ja myös jutella kuulumisista. Laulamisen, hartauden ja rukouksen lisäksi on annettu lahja kolehdin muodossa kehitysmaiden tukea ja apua tarvitseville lapsille. Avun kohde on sama loppiaisen kirkkopyhässä.

Loppiainen on myös lähetystyön pyhä. Itämaan tietäjät veivät sanomaa Jeesus lapsen kohtaamisesta myös omaan maahansa ja eteenpäin. Elävän seurakunnan tunnusmerkki on myös elävä lähetystyö. Jokaisessa seurakunnassa on paljon lähetysrakkautta, myös monia vapaaehtoisia toimijoita, jotka uhraavat aikaansa ja vaivojaan lähetystyön hyväksi.

Itämaan tietäjät antoivat Jeesukselle lahjoja, ehkä mietit mitä itse voisit Jeesukselle antaa. Jeesus ei tarvitse meiltä mitään, mutta Jeesukselle voimme kuitenkin antaa oman sydämemme hänen käyttöönsä. Sanoin ja teoin saamme kertoa joulun sanomasta. Maailma muuttuu paremmaksi aina kun joku ihminen saa kuulla sanoman Jumalasta, joka rakastaa ilman ehtoja, kun joku saa oppia tuntemaan Jeesuksen Vapahtajanaan.

Jeesuksen käyttöön voimme antaa lahjana kätemme, jalkamme, aikaamme. Kätemme ja jalkamme auttamaan ja hoitamaan, kulkemaan yksinäisen tai apua tarvitsevan luo. Aikaamme lapselle ja nuorelle, joka pyytää lähellä oloa ja huomiota. Suurinta lahjaa on, kun opetamme iltarukousta tuleville polville, opetamme miten riippuvaisia olemme Jumalan avusta ja myös toisten ihmisten huomioimisen tärkeyttä.

Voimme asettua lopuksi tietäjien asemaan. Mekin tulemme joskus jostain kaukaa- vaikka oman elämän raskaiden asioiden keskeltä ja etsimme Jeesusta, kaipaamme hänen läsnäoloaan, voimaansa ja lohdutusta. Ehkä emme edes tarkkaan tiedä ketä etsimme ja mitä kaipaamme, olemme Jumalankin edessä usein hapuilevana ja kyselevällä mielellä. Voimme etsiä Jumalaa, mutta hän on jo löytänyt meidät. Saamme tulla hänen luokseen.

Kappalainen Timo Jokela
Pielaveden seurakunta