Herätä minut

Viime viikon perjantai toi suruviestin musiikkimaailmaan: ruotsalainen dj ja musiikkituottaja, Avicii, oikealta nimeltään Tim Bergling oli kuollut vain 28-vuotiaana. Sosiaalinen media tulvi fanien kyyneliä ja monet jakoivat muistojaan liittyen Aviciin kappaleisiin. Joku oli rakastunut, toinen selvinnyt erosta ja kolmas viettänyt hauskoja hetkiä kavereiden kanssa tuon artistin kappaleiden tahdissa. Hänen musiikkinsa on jättänyt jälkensä moniin ihmisiin ympäri maailman: monet ovat olleet tosifaneja, mutta monet myös jammailleet auton ratissa radiota kuunnellen tietämättä, kenen kappaleesta edes on kyse. Minä lukeudun tietämättömiin, mutta Aviciin kuoleman jälkeen kävin katsastamassa erään musiikkipalvelun listan hänen tunnetuimmista kappaleistaan. Tiesin ne kaikki, vaikken sanoja ulkoa osaakaan.
Erityisesti pysähdyin Wake me up -kappaleen äärelle. Hieman sanoja tulkiten siinä lauletaan oman tien löytämisestä, sydämen seuraamisesta ja unelmoimisesta sekä maailmantuskan kantamisesta. Mutta myös siitä, miten jonkun ulkopuolisen mielestä laulun kertoja on liian nuori ymmärtämään elämästä ja maailmasta mitään – elämä menee ohi unelmoidessa. Kertosäkeessä hän pyytää vapaasti suomennettuna: ”Herätä minut, kun kaikki on ohi ja olen vanhempi ja viisaampi. Kaiken tämän ajan etsin itseäni, mutta en tiennyt olevani eksyksissä.” Tämä laulu kolahti minuun, suorastaan tuntui kuin se olisi palanen minun elämääni. Ja oikeastaan niinhän se on minun ja monen muun alle 30-vuotiaan elämää sanoitettuna.
Näytän nuorelta, nuoremmalta kuin oikeasti olen ja vastailen jatkuvasti kysymyksiin, joiden tarkoituksena on hieman kiertotietä selvittää, miten noin nuori voi olla pappi. Olen tulkinnut kysymykset hyväntahtoiseksi ihmettelyksi ja savolaiseksi uteliaisuudeksi. Kuitenkin ajoittain mielessäni häivähtää myös epäilys, entä jos kysyjä mittaileekin ikäni ja ulkonäköni perusteella, olenko oikea pappi ja tajuanko elämästä ja maailmasta vielä yhtikäs mitään. Moni asia on meille ihmisille iästä huolimatta vielä arvoitus, mutta joitakin arvoituksia myös me nuoret ja nuoren näköiset olemme päässeet jo kurkistamaan, vaikka sitä voi olla vaikea päältä uskoa, kun liihottelemme pinkeissä tennareissamme ja emme ole sulkeneet silmiämme unelmoimiselta.
Iästä, sukupuolesta ja ulkoisista ominaisuuksistamme huolimatta Aviciin laulun sanoja mukaillen me kaikki pelaamme yhteistä peliä nimeltään elämä. Se on tehty kaikkia varten ja sen palkinto rakkaus. Maallisen artistin kappaleen sanat osuvat suoraan kristillisen uskon ja tämän sunnuntain evankeliumitekstin ytimeen – Rakastakaa toisianne!