Hyvä paimen

Kädet muodostavat sydämen aurinkoista taivasta vasten.

Tänään kirkossa on puheena hyvä paimen. Raamatun kirjoittamisen aikana lammaspaimenen ammatti oli yleinen ammatti. Monessa Raamatun kertomuksessa on paimen paikalla.

Paimenen tehtävänä oli johdattaa lampaat laitumelle, jotta ne saisivat ruokaa. Paimenen tehtävänä oli myös suojella lampaita vaaroilta. Paimenen tehtävänä oli huolehtia, ettei yksikään lampaista pääsisi eksymään. Jeesus vertaa meitä ihmisiä lampaisiin. Itsestään Jeesus sanoo: ”Minä olen hyvä paimen, joka annan henkeni lampaiden puolesta.”

Nilakan seurakunnassa vietämme Kansallisen veteraanipäivän kirkkopyhää. Valtakunnallisena aiheena on: Sotiemme opetukset – Tulevaisuutemme turvaksi. Veteraanien uhraus ei ole muisto historiasta, se on osa nykypäivää. Sen tulisi elää arvoissamme, teoissamme, puheissamme ja päätöksissämme.

Kun ajattelemme tämän hetken maailman epävakaata tilannetta, sotia ja ihmisten epäoikeudenmukaista kohtelua on tärkeää pitää esillä maamme puolustuksen asiaa. Myös kristillisten arvojen puolustaminen ja esille tuominen ovat aina ajankohtainen asia, sillä Jumala on luonut kaiken, häneltä olemme saaneet elämämme ja kaiken muunkin hyvän mitä ympärillämme näemme.

Sunnuntain evankeliumissa Jeesus ilmestyy ylösnousseena opetuslastensa keskelle. Hyvänä paimenena Jeesus tuntee opetuslastensa ja seuraajiensa voimavarat ja kutsuu yhä uudestaan lähelleen. Pietarillekin hän antoi tehtävän: ”Pidä huolta laumastani, karitsoista ja lampaista. Ruoki ja kaitse. Suojele.” Näin vaikka Pietari oli aikaisemmin kieltänyt edes tuntevansa Jeesusta.

On ihmisiä, jotka ovat valinneet työkseen ammatin, jossa ovat auttamassa ja puolustamassa. Opetus- ja kasvatustyö, hoitotyö, kaikki turvallisuudestamme huolehtivat ihmiset. Omaishoitaja on hyvä esimerkki itsensä uhraavasta rakkaudesta, omaishoitajia on myös tuettava arvokkaassa työssään. Myös perhe, ja ystäväpiiri, jossa pidetään huolta toisista, kertoo tästä.

Tuttu uskonnollinen kuva on hyvä paimen karitsa olkapäillään. Paimen, joka etsii eksyneet ja hoivaa särkyneitä. Paimen myös puhuu totuuden ja rakkauden puolesta ja velvoittaa elämään niiden mukaan valossa vaeltaen. Pääsiäinen jatkuu: Ylösnoussut ilmaisee itsensä jatkuvasti niille, jotka häntä kaipaavat. Hän on keskellämme, hän on kanssasi.

Timo Jokela.

 

 

 

 

 

 

Kappalainen Timo Jokela
Nilakan seurakunta.