Hyvää joulua

Ehkäpä sinäkin muistat kirkkomatkan, jossa mentiin yhdessä laulamaan. Ehkä muistat tunnelman tai tutut sävelmät ja valot sekä kynttilät. Ehkä sinun joulukirkkosi tuo muistoihisi lumiset hanget ja kenties paukkupakkaset. Tuttu kotikirkkosi kutsuu sinua tänäkin vuonna tai kenties uudessa paikassa tapaat vanhoja tuttuja. Kenties uskaltaudut ensimmäistä kertaa mukaan joulukirkkoon.

On taas se aika vuodesta, kun kokoonnumme joulukirkkoihin. Sinne ovat kaikki tervetulleita, isot ja pienet. Jouluna seurakunta tarjoaa monta mahdollisuutta eri ikäisille osallistua joulukirkkoon tai hartaushetkiin. Saamme kuulla tuttuja sävelmiä ja opetella ehkä uudenkin laulun ja kuulla kaikille jo tutun jouluevankeliumin, joka julistaa ilosanomaa. Tänään teille on syntynyt poika Jumalan.

Joulu on aika, joka jakaa tunteet. On varmasti heitä, jotka ensimmäisenä ovat laittamassa paikoilleen kaikki jouluvalot ja tuovat kotiin joulukuusen sekä nauttivat joulusta jo marraskuussa ja jotka soittavat joululauluja heti, kun jouluradio avataan. Mutta on myös heitä, joille joulu on taas yksi muistutus yksinäisyydestä tai vanhoista muistoista. Muistoja, kun ei tullutkaan joulu kultainen. Joulu, jolloin perhejuhlana yksinäisyys on ainoa seuralainen. Joulu, joka muistuttaa sydämen ikävästä ja surusta, johon on vaikea saada enää lapsen riemua takaisin.

On myös heitä, jotka kokevat tontut ja pukit loukkaavina. Heitä, joiden mielestä joulu on kaupalliseksi muuttuneena pilannut Betlehemin seimen ja joiden mielestä Jeesus lapsi on myyty kenkäparin hinnalla, ja joiden mielestä valot sekä lasten riemu eivät kuulu vakavaan Jeesuksen syntymäjuhlaan. Antoihan Jumala ainoan poikansa syntyä ihmiseksi ja se, jos mikä, on vakava asia.

Mutta, kuuluitpa kumpaan joukkoon tahansa, on joulu jokavuotinen juhlapyhä. Siispä kokoonnumme yhteen myös me joulun eri tavoin kokevat. Antakaamme toiselle mahdollisuus viettää mitä kauneinta joulua. Niin siellä, missä Jeesus lapsi syntyy talliin, kuin siellä, missä jouluvalot ja joulupukit antavat lahjoja ja missä tunnelmat täyttyvät lasten riemulla, mutta myös siellä, missä ei ole tilaa ilolle, missä synkkyys vie kauniit joulun värit.

En etsi valtaa, loistoa, en kaipaa kultaakaan, mä pyydän taivaan valoa ja rauhaa päälle maan. Se joulu suo, mi onnen tuo ja mielet nostaa Luojan luo. Ei valtaa eikä kultaakaan, vaan rauhaa päälle maan.

Suo mulle maja rauhaisa ja lasten joulupuu, Jumalan sanan valoa, joss´ sieluin kirkastuu. Tuo kotihin, nyt pieneenkin, nyt joulujuhla suloisin, Jumalan sanan valoa ja mieltä jaloa.

Luo köyhän niinkuin rikkahan saa, joulu ihana! Pimeytehen maailman tuo taivaan valoa! Sua halajan, sua odotan, sä Herra maan ja taivahan. Nyt köyhän niinkuin rikkaan luo suloinen joulus tuo!

(Kauneimmat joululaulut nro 1, 2022. En etsi valtaa, loistoa)

Siunattua Vapahtajamme syntymäjuhlaa kaikille!

Iisalmen kirkkoherra Sanna Komulainen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sanna Komulainen
Iisalmen seurakunnan kirkkoherra