Hyvyyden voiman suojaan

Lumeen piirretty sydän.

Erityisesti näinä aikoina, kun turvallisuuden tunnetta ravistelevat uutiset koronasta, kärsimyksestä, huono-osaisuudesta, ilmastonmuutoksesta, sodista ja epäoikeudenmukaisuudesta, tarvitaan hyvyyden voimaa. Jotain, mihin voi turvautua silloinkin, kun pelottaa, ahdistaa, turhauttaa, väsyttää ja tekisi mieli antaa olla. Ei mitään äkkimakeaa höttöä tai tosiasioiden kieltämistä, vaan ruisleipää ja vahvaa turvaa siihen, että meistä pidetään huolta.

Tämän sunnuntain aihe kirkkovuodessa on Jeesus, Pahan vallan voittaja. Hengellisesti on käynnissä hiljentymisen, syventymisen ja paaston aika aivan niin kuin paaston ajan syvänvioletti väri kertoo. Paastoon kuuluu ennen kaikkea Jumalan tahdon etsiminen ja luopuminen sellaisesta, mikä erottaa Jumalasta ja lähimmäisestä. Vaikka fyysinen etäisyys näinä aikoina on pitempi ja Jeesuksen etätöihin siirtymisestäkin on aikaa, henkinen läheisyys on edelleen ensiarvoisen tärkeää.

Ihminen elää jatkuvassa tasapainoilussa hyvän ja pahan, oikean ja väärän, luottamuksen ja epäluottamuksen välillä. Meissä itsessämme ja ympärillämme on itsekkyyttä, epäluottamusta, pelkoa, oman edun tavoittelua ja välinpitämättömyyttä. Lohdullista tässä jatkuvassa tasapainoilussa on, että Jeesus on voittanut kaiken Pahan ja antaa meille voimaa pyrkiä hyvyyteen, oikeudenmukaisuuteen ja luottamukseen.

Jeesus on luvannut olla kanssamme kaikkina elämämme päivinä ja tämän elämän jälkeenkin. Jumalan lupaus huolenpidosta, toivosta ja rakkaudesta on voimassa kaikenlaisissa elämämme ja maailmamme vaiheissa. Se kannustaa meitäkin luottamaan Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan, mutta myös tekemään kaikkemme, jotta jokainen omalta osaltamme suojelemme elämää ja toinen toisiamme. Niinhän virren 600 sanoittanut Dietrich Bonhoeffer teki toisen maailmansodan aikana.

Anu Backman.

 

 

 

 

 

 

Anu Backman, seurakuntapastori, Iisalmen seurakunta